Γιατί δεν μπορεί να απουσιάζει η Ελλάδα από τη Σύνοδο της Τουρκίας για το προσφυγικό
Η Σύνοδος, που ανακοινώθηκε από τον Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή Μέρκελ και Μακρόν ενώ ενδέχεται να συμμετάσχει σε αυτή και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
- 11 Μαρτίου 2020 07:46
Στοίχημα, αλλά και πρόκληση, αποτελεί ασφαλώς για την Αθήνα η συμμετοχή της στη Σύνοδο για το προσφυγικό, που συγκαλεί την προσεχή Τρίτη 17 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν.
Κοινή, άλλωστε, είναι η πεποίθηση πως το φιάσκο της μη συμμετοχής της χώρας μας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη δεν πρέπει να επαναληφθεί, ενώ είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν να συμμετέχουν τόσο εύκολα κορυφαίοι σύμμαχοί μας για το προσφυγικό, όπως το Βερολίνο και το Παρίσι, χωρίς να θέτουν προϋπόθεση και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή, καθώς η χώρα μας είναι αυτή που σηκώνει όλο το βάρος του προβλήματος! Υπενθυμίζουμε δε, για την υπεύθυνη ενημέρωση των αναγνωστών της στήλης, πως την ίδια στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν, στο αεροπλάνο της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωνε τη διεξαγωγή της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επέμεναν πως ο τούρκος πρόεδρος «φεύγει με άδεια χέρια»!
Στη Σύνοδο που προγραμματίζει για την προσεχή Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος θα συμμετάσχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, πιθανότατα δε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Η συμμετοχή του Μπόρις Τζόνσον, από τη στιγμή που η Βρετανία δεν είναι πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προϊδεάζει ότι στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, παράλληλα με το προσφυγικό, θα συζητηθεί και το Συριακό, καθώς η Βρετανία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνδέει ευθέως τα δυο θέματα- άλλος ένας λόγος η Αθήνα να επιδιώξει επιτυχώς να είναι παρούσα στη συνάντηση. Ο Ταγίπ Ερντογάν, βεβαίως, έχει δηλώσει πως δεν συζητά με τον έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο η δεινή θέση που βρίσκεται και η ανάγκη για διέξοδο από το Συριακό, μάλλον θα τον έκαναν να αλλάξει στάση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα από τη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, ώστε να υπερασπιστεί τη λύση που η ίδια επιδιώκει στο προσφυγικό, αλλά και να στείλει μήνυμα ότι και «ισχυρός παίκτης» στην περιοχή είναι, αλλά και ότι δεν θα καταστεί η «αποθήκη ψυχών» της Ευρώπης στο προσφυγικό.