Εναλλακτική πλατφόρμα με κείμενο οχτώ σελίδων από την Κίνηση των “53+”
Θέτουν θέμα εσωκομματικής δημκρατίας, “μη ικανοποιημένοι” από την έως τώρα αντιπολίτευση και αρνούνται την αλλαγή ονόματος του κόμματος, υπερασπιζόμενοι την “αριστερή ταυτότητά” του. Τάσσονται υπέρ της “συμμετοχής εν σώματι” για τη συμμετοχή νέων μελών που εγγράφονται ψηφιακά ενόψει του Συνεδρίου και επαναφέρουν τη στρατηγική του “κοκκινοπράσινου δικτύου”, προτείνοντας συμμαχίες και με ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, αλλά και εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
- 11 Νοεμβρίου 2019 08:17
Εναλλακτική πλατφόρμα συζήτησε και αποφάσισε η Κίνηση των “53+” του ΣΥΡΙΖΑ, στην πανελλαδική συνάντηση που οργάνωσε στην Αθήνα το Σάββατο και την Κυριακή, ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος.
Στο εισαγωγικό κείμενο οκτώ σελίδων, μάλιστα, που συζητήθηκε θα ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των στελεχών και θα δοθεί πιθανότατα την Τρίτη στη δημοσιότητα, αποτελώντας το “μανιφέστο” της “αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης” στον προσυνεδριακό διάλογο και στο ίδιο το Συνέδριο.
Η “Κίνηση των 53+” συζήτησε στη διήμερη πανελλαδική συνάντησή της, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας” πάνω σε τέσσερις άξονες:
ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Τάσσονται υπέρ της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα υπέρ του μεγαλύτερου δυνατού ανοίγματος του κόμματος σε κινήματα, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση κοκ. Θέτουν θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας, καθώς έχει γίνει πλέον κανόνας, όπως τονίζουν, η ηγεσία να αποφασίζει και η βάση απλώς να παίρνει τη γραμμή, χωρίς να συμμετέχει. Χωρίς να παραγνωρίζουν και να υποβαθμίζουν τον σύγχρονο τρόπο της ηλεκτρονικής συμμετοχής, τάσσονται υπέρ της “συμμετοχής εν σώματι” των νέων μελών στις διαδικασίες για το Συνέδριο. Ζητούν, δηλαδή, αυτοπρόσωπη παρουσία στις προσυνεδριακές διαδικασίες όσων έχουν εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ: Χαρακτηρίζουν ως “υποτονική” την αντιπολίτευση που ασκείται και εκφράζουν την αντίθεσή τους με τη σκανδαλολογία και την υποτίμηση, όπως επισημαίνουν, των θεμάτων πολιτικής που αφορούν τους πολίτες. Ταυτόχρονα, εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την τακτική στελεχών στην υπόθεση Novartis.
ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ: Απορρίπτουν με την ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρουν, όμως, τις βασικές αρχές της “κοκκινοπράσινης συμμαχίας”. Προκρίνουν τη διαμόρφωση συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και με το ΚΙΝΑΛ, παρότι αναγνωρίζουν τις αρνητικές πτυχές της στρατηγικής και της τακτικής του. Επίσης με το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
ΤΟ “ΤΡΙΠΤΥΧΟ” ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ:Οι “53” θεωρούν τις κοινωνικές ανισότητες, το προσφυγικό και την οικολογική κρίση ως το τρίπτυχο που προσφέρεται να εμβαθύνει την πολιτική του το κόμμα, ώστε να πετύχει την ενίσχυσή του στην κοινωνία.
Με το “μανιφέστο” τους οι “53+” θα δώσουν τη μάχη του Συνεδρίου υπερασπιζόμενοι την “αριστερή ταυτότητα” του κόμματος, τη στιγμή που οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου θα αλλάξουν, αναλόγως και του αριθμού των νέων μελών που θα εγγραφούν το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της Κίνησης είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως ¨θεωρητικός¨ της θεωρείται από πολλούς ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ενώ μεταξύ των μελών της είναι οι Θεόδωρος Δρίτσας, Χρήστος Μαντάς, Πάνος Λάμπρου, Κατερίνα Κνήτου, Αννέτα Καββαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Κυρίτσης, Πέτρος Καλκανδής. Η “Κίνηση των 53+” θεωρείται ότι “συζητά” με στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης (ο Πάνος Σκουρλέτης διατηρεί τον θεσμικό του ρόλο ως Γραμματέας του κόμματος), ενώ έχουν σχετικά αποστασιοποιηθεί στελέχη της όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου.