Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – Σταθερός ο αριθμός των εισαγωγών
Κατά 23,4% αυξήθηκαν τα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι τις πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, ενώ συνεχίστηκε η μείωση των διασωληνώσεων και των θανάτων.
- 14 Μαρτίου 2022 06:23
Στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2021 έχουν υποχωρήσει πλέον διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω κορονοϊού, ενώ παράλληλα σε χαμηλά τετραμήνου βρίσκονται και οι νεκροί, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα. Η Μετάλλαξη Όμικρον και μάλιστα η Όμικρον2 σημειώνει σημαντική διασπορά, όμως για την ώρα δε συνδέεται με αύξηση των περιστατικών σοβαρής νόσησης.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 356 διασωληνωμένους και 48 νεκρούς, επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα από τις 19 Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων αυξήθηκε την εβδομάδα που πέρασε 23,4% στα 18.172. Αντίθετα σημειώθηκε περαιτέρω πτώση του αριθμού των διασωληνώσεων (5,5%) και των θανάτων (10%).
Επίσης παρά την αύξηση των κρουσμάτων σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid, οι οποίες πλέον έχουν πέσει στις 286 την ημέρα και σύμφωνα με πληροφορίες πλέον υπερτερούν αριθμητικά τα εξιτήρια.
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος η οποία δείχνει και πάλι το λόγο της αύξηση των κρουσμάτων, είναι ο αριθμός νέων κρουσμάτων στα παιδιά. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στο συγκεκριμένο πληθυσμό ο οποίος ελέγχεται και περισσότερο από όλους, μέσα τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 22% και βρίσκονται στα επίπεδα των 34.000.
Η κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και οι αύξηση της κινητικότητας των τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, οδήγησε σε κάποια μερική ανατροπή της πτωτικής πορείας των κρουσμάτων κορονοϊού, όμως αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει την εικόνα των σκληρών δεικτών, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση.
Τι επισημαίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, “Η αναστροφή της επιδημικής διασποράς σε αυξητικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σε πολλές χώρες. Είναι αναμενόμενο να οδηγήσει σε ήπια αύξηση νοσηλευόμενων με SARS-CoV-2, ωστόσο εξαιτίας της υποκλιμάκωσης κρουσμάτων-σκληρών δεικτών το βασικό σενάριο προβλέπει μικρότερες επιπτώσεις στο σύστημα υγείας”.
Όπως επισημαίνει, Η επιβράδυνση στη συρρίκνωση στην επιδημία της Omicron φαίνεται ότι περνάει σε ήπιες αυξήσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με 9% αύξηση μεσοσταθμικά στον αριθμό των διαγνώσεων. Οι 22 από τις 37 χώρες δείχνουν πλέον αύξηση της διασποράς. Οι αιτίες είναι βασικά 2, η λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (την οποία και θεωρώ πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα) και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2 (η οποία φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον 1).
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων.
“Πρόκειται για πολύ σημαντική περίοδο καθότι φαίνεται ότι περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον. Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ταλάντωση (αυξομείωση) των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας”, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.
Συμπληρώνει επίσης ότι, “Σίγουρα το ποσοστό των εμβολιασμένων στους άνω των 60 θα είναι ο βασικό παράγοντας αυτής της πίεσης, ο οποίος και προβλέπει ότι σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις