Φόβος για έκρηξη των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, λόγω κορονοϊού
Έντονη ανησυχία επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία καθώς λόγω του κορονοϊού αυξάνεται ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που χρωστούν στις τράπεζες.
- 10 Μαρτίου 2020 06:45
Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών λόγω της δραματικής εξάπλωσης που καταγράφει ο κορονοϊός και των συνεπειών που προκαλεί στην οικονομία και στη δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να συνεχίζουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους.
Κορυφαίος τραπεζίτης δεν έκρυβε το απόγευμα της Δευτέρας την ανησυχία του μιλώντας στο news247.gr τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που χρωστούν στις τράπεζες είναι, λόγω του κορονοϊού, διαρκώς αυξανόμενος και μάλιστα απειλεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους».
Τα στοιχεία που καταφτάνουν τις τελευταίες ώρες στα τραπεζικά επιτελεία δείχνουν ότι η καθημερινότητα και η συμπεριφορά ιδιωτών και επιχειρήσεων σταδιακά αλλάζει. Ήδη η κίνηση στα τραπεζικά καταστήματα έχει αρχίσει να μειώνεται, τα πρώτα σημάδια μείωσης της κατανάλωσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι σταδιακά τίθεται και ζήτημα αποπληρωμής των καθημερινών υποχρεώσεων.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές «οι επιπτώσεις του κορονοϊού εξαπλώνονται σταδιακά σε ολοένα και ευρύτερο φάσμα της οικονομίας γεγονός που επηρεάζει τη φιλοσοφία πληρωμών είτε λόγω της αρνητικής ψυχολογίας είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας».
Την ίδια στιγμή τα τραπεζικά επιτελεία φοβούνται ότι ιδιώτες και επιχειρηματίες που στο παρελθόν δεν έδειχναν πολύ πρόθυμοι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, θα βρουν τώρα την αφορμή ώστε να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους δυναμιτίζοντας το κλίμα πληρωμών που έδειχνε να βελτιώνεται τους τελευταίους μήνες υπό την απειλή της άρσης της προστασίας 1ης κατοικίας από την πρωτομαγιά.
Ενδεικτική ήταν χθες η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε μία συνεδρίαση όπου επικράτησε σοκ και δέος στην αγορά με τον Γενικό Δείκτη να χάνει όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει το 2019 και να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες και στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2018.
Συνολικά κατά την χθεσινή συνεδρίαση χάθηκαν 5,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 13,39%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 16,95% ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο -15,58%, η Τράπεζα Πειραιώς στο -18,86%, η Εθνική Τράπεζα στο -20,34% και η Eurobank στο -15,15%. Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η χθεσινή πτώση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-29,68%), που ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα για το “Brexit”.
Οι έντονοι τριγμοί πλήττουν και την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει εκτοξευθεί στο 1,86% με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να έχει εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 100% από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωνε πριν τρεις μόλις εβδομάδες.
Θετική πάντως χαρακτηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη την χθεσινή παρέμβαση της κυβέρνησης για αναστολή της καταβολής ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών σε εφορίες και εισφορών για 4 μήνες για εταιρείες που παραμένουν κλειστές για πάνω από 10 ημέρες λόγω των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά του κορονοϊού, με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκουρα να προαναγγέλει και νέο πακέτο μέτρων σε λίγες μέρες αφού προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση με τους θεσμούς.