Κορονοϊός: Ολιγωρία με τα σχολεία – Γιατί δεν έχουν κλείσει ακόμα
Η πλειοψηφία εκ των 27 επιστημόνων από τους οποίους ζητήθηκε να εκφέρουν άποψη για το κλείσιμο των σχολείων, εισηγήθηκαν θετικά. Ωστόσο η κυβέρνηση δείχνει μια χαρακτηριστική ατολμία, παρά τις παραινέσεις της κοινής γνώμης στα social media και μέσα από δημοσκοπήσεις.
- 09 Μαρτίου 2020 20:10
Έντονο είναι το αίτημα της κοινής γνώμης όπως διατυπώνεται στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για ολικό κλείσιμο των σχολικών ιδρυμάτων λόγω του κορονοϊού, ενώ ενστάσεις διατυπώνονται και για τη λειτουργία των εκκλησιών, παρά τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το hashtag #κλειστε_τα_σχολεια_τωρα είναι στα πρώτα trends του ελληνικού Twitter με τους χρήστες να ζητούν αυστηρότερα μέτρα και να απορούν -γιατί ενώ αναστέλλονται συναθροίσεις άνω των 1000 ατόμων και τηρούνται αυστηρότατες υγειονομικές συνθήκες για τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων- η κυβέρνηση δείχνει μια εμφανή ατολμία στο να κλείσει προληπτικά όλα τα σχολικά ιδρύματα έτσι ώστε να μην κλιμακωθεί η έξαρση της νόσου. Τουλάχιστον για αυτές τις πρώτες μέρες που πλέουμε σε “αχαρτογράφητα” νερά.
Την ίδια ώρα, στην έρευνα που πραγματοποίησε η aboutpeople σχετικά με τον κορονοϊό, καταγράφεται αφενός η σχετική ικανοποίηση του κοινού με τους ευρύτερους χειρισμούς ως τώρα, ωστόσο το στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι πως συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί με τα κύρια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επικροτώντας τα.
Τα μέτρα είχαν να κάνουν με την αναστολή των σχολικών εκδρομών, την πραγματοποίηση των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες, την αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠ καθώς και την αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Προφανώς και η παρούσα κυβέρνηση και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να χειραγωγείται τυφλά από τα social media και τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, συνέστησαν στις ευπαθείς ομάδες να μένουν στο σπίτι τους, ενώ προειδοποίησαν ότι η έξαρση βρίσκεται μπροστά μας στο άμεσο επόμενο διάστημα.
“Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερο μπορούμε και να έχουμε την κορύφωση αργότερα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και είναι να απορεί κανείς, πώς μπορεί να γίνει αυτό με ανοιχτό μέρος των σχολικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για προληπτικούς λόγους.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αντώνη Φουρλή για τη huffingtonpost.gr, οι περισσότεροι από την ομάδα των 27 επιστημόνων, από τους οποίους ζητήθηκε να εκφέρουν άποψη για το θέμα, εισηγήθηκαν να κλείσουν τα σχολεία, χθες. Κοινώς, οι αρμόδιοι έχουν δεχθεί τις δέουσες εισηγήσεις στον πλέον υψηλό τόνο ως προς την κατεύθυνση αυτή.
Να υπογραμμιστεί εδώ, πως στη χώρα μας υπάρχουν καταγεγραμμένες σήμερα 342 θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (συνολικά, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία), κάτι που δείχνει πως αν ενταθούν τα κρούσματα θα βρεθούμε μπροστά σε ένα αναπόφευκτο αδιέξοδο.
Και να προσθέσουμε πως το υπουργείο Εργασίας, ήδη προκρίνει την εργασία από σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). “Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών” όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα.
Θυμίζουμε πως όπως ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τα κρούσματα φτάνουν ήδη στα 84 συνολικά, 56 εκ των οποίων είναι από το γκρουπ ταξιδιωτών στους Άγιους Τόπους. Όπως είπε οι επόμενοι 2 μήνες είναι κρίσιμοι. Συνολικά νοσηλεύονται 27 άτομα ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, 27 νοσηλεύονται, το ένα σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιποι 57 βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση, καλά στην υγεία τους. Επίσης για 4 κρούσματα που βρίσκονται στην Αθήνα, δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης. Τα κρούσματα βρίσκονται κυρίως σε Ηλεία που είναι και τα περισσότερα, σε Αχαΐα, Αττική, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη και από 1 κρούσμα σε Εύβοια και Μυτιλήνη που αφορούν σε επαφές με άτομα από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.
Μεταξύ των κρουσμάτων περιλαμβάνονται και τρία ξένης υπηκοότητας όπου ο ένας εξ αυτών είναι υπάλληλος της Πρεσβείας του Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των κρουσμάτων περιλαμβάνεται ένας Αντιναύαρχος εν αποστρατεία αλλά και συγγενικό του πρόσωπο, ενώ ιχνηλατώνται οι περαιτέρω επαφές τους.
Επίσης υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή στο 4ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου.
Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό
Πώς μεταδίδεται Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό
Τα νοσοκομεία αναφοράς Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.
Ταξίδια Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.
Η επιδημία στον πλανήτη Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.