Κραυγή αγωνίας των μικρών επιχειρήσεων για πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης

Κραυγή αγωνίας των μικρών επιχειρήσεων για πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία είναι το μείζον την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Στη δημιουργία μιας 5μελούς ομάδας εργασίας υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχ. Αργυρού και τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, την οποία θα εκπροσωπεί ο Στ. Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, της Αναπτυξιακής Τράπεζας και εκπρόσωπων φορέων, κατέληξε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη που είχε συγκαλέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και όπου συμμετείχαν τόσο οι τράπεζες όσο και εκπρόσωποι επιχειρηματικών και παραγωγικών φορέων (( ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήρια κτλ). με θέμα την αξιοποίηση των φθηνών δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν η ομάδας εργασίας θα επιφορτιστεί με το έργο παρακολούθησης των χρηματοδοτήσεων, ανάλυσης κινδύνων και τυχόν προβλημάτων, καταγραφής των κριτηρίων δανειοδοτήσεων διατυπώνοντας προτάσεις και βοηθώντας στον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων μερών.

Η φόρμουλα αυτή επελέγη καθώς και χθες καταγράφηκε η διαφορετική προσέγγιση που έχει κάθε πλευρά. Έτσι, προτάχθηκε η δημιουργία μια «διαρκούς επιτροπής» ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των μικρών επιχειρήσεων από τα τράπεζες λόγω του ότι οι περισσότερες από αυτές δεν πληρούν τα κατεστημένα από τις εποπτικές αρχές κριτήρια που οφείλουν οι τράπεζες να πληρούν. Άλλωστε όπως ειπώθηκε η χρηματοδότηση της αγοράς το επόμενο διάστημα θα γίνει με κεφάλαια κατά 40% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 20% από συμμετοχή των επιχειρήσεων και το υπόλοιπο από δανεισμό που θα χορηγήσουν οι τράπεζες.

Από την πλευρά του και χθες, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα για την ανάγκη για την έμπρακτη στήριξη της αγοράς με συμβουλευτικές υπηρεσίες και επαρκή χρηματοδότηση από τις τράπεζες ώστε περί τις 300.000 επιχειρήσεις να δουν ρευστότητα με ανταγωνιστικά επιτόκια. Άλλωστε τίτλος της τηλεδιάσκεψης ήταν «η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε ζητήσει την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από τους συμμετέχοντες, καθώς ήδη καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού χορήγησης πιστώσεων κατά το α’ εξάμηνο του 2021.

Οι τράπεζες

Για άλλη μια φορά πάντως τα πιστωτικά ιδρύματα προέταξαν το ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές για τις χορηγήσεις, που μάλιστα έχουν τεθεί από τις εποπτικές αρχές τόσο της ΕΕ όσο και της χώρας. Δηλαδή, τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει παράκαμψη κανόνων και να δανειοδοτηθούν ζημιογόνες επιχειρήσεις με κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Επιπλέον ζήτησαν ξεκάθαρα κριτήρια επιλεξιμότητας επενδύσεων, ενώ σημείωσαν ότι για να αυξηθεί το εύρος των προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών, θα πρέπει να αξιοποιηθούν εργαλεία, όπως κρατικές εγγυήσεις. Όπως ανέφεραν, περίπου το 60% των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληροί τα κριτήρια και περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις.

Βέβαια, όπως ειπώθηκε χθες στο κομμάτι του δανεισμού που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης δεν υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις εκτός κάποιων εξαιρέσεων και θα πρέπει απαραιτήτως να εξυπηρετηθεί και να αποπληρωθεί το δάνειο από όποιον το παίρνει. Επίσης, ένα καθεστώς εγγυήσεων δημιουργεί κινδύνους για επιβάρυνση του κρατικού ταμείου με νέα βάρη και χρέη.

Η αγορά

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των Επιμελητηρίων εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη δυσφορία τους για το ότι αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών που μάλιστα είναι ανακεφαλαιοποιημένες τρεις φορές με τα χρήματα των φορολογουμένων. Τόνισαν ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων οι τράπεζες αντί να επικαλούνται διαρκώς εμπόδια και προβλήματα, είναι ανάγκη να γίνουν επιτέλους, μέρος της λύσης, να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Ρόλο για τον οποίο έχουν στηριχθεί επανειλημμένα, τόσο από τους Έλληνες φορολογούμενους, όσο και από την ΕΚΤ», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι των ΜμΕ το 66% των επιχειρήσεων δεν είχαν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δόθηκαν τελευταία στην αγορά μέσω των τραπεζών, ενώ έθεσαν και το υψηλό κόστος χρήματος αλλά και το ότι οι τράπεζες ζητούν υπερβολικές εξασφαλίσεις για τη χορήγηση δανείων .

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έχει αναφέρει η κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα δοθούν δάνεια 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 τα οποία με την μόχλευση Δημοσίου και τις τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα κατά 60 δισ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας , ο Θ.Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ.Ζαββός Υφυπουργός Χρηματοοικονομικού Συστήματος, και ο Φ. Κουρμούσης Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους) και τους φορείς εκπρόσωποι των τραπεζών και των φορέων της αγοράς και των Επιμελητηρίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα