ΕΕ: Προς πλαφόν στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα
Η Συνόδος Κορυφής της ΕΕ συζήτησε τις προτάσεις της Κομισιόν για το ενεργειακό. Οι αποφάσεις αναμένονται τέλη Μαρτίου. Στο τραπέζι και το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας
- 11 Μαρτίου 2022 01:40
Λύσεις στην ενεργειακή κρίση, που επιδεινώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Ρωσία να απειλεί ότι οι κυρώσεις σε βάρος της θα πλήξουν εν τέλει και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, που ξεκίνησε στις Βερσαλλίες και θα ολοκληρωθεί σήμερα νωρίς το απόγευμα, φαίνεται πως προσανατολίζεται σε ένα πακέτο μέτρων, τόσο για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου όσο και για έκτακτες δαπάνες για τη στήριξη καταναλωτών, επιχειρήσεων και αγροτών.
Ωστόσο δεν συμφωνούν όλα τα κράτη μέλη στην έκδοση ευρωομολόγου από την Κομισιόν, τα έσοδα από το οποίο θα μπορούσαν να διατεθούν για την κάλυψη του κόστους ενέργειας, αλλά και αμυντικών δαπανών. Είναι ενδεικτικό ότι το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων τονίζει ότι τα κράτη- μέλη θα συνεχίσουν να ακολουθούν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συνεδρίαζαν χθες από τις έξι και μισή το απόγευμα ώρα Ελλάδος ως αργά τη νύχτα, χωρίς κινητά στην αίθουσα, για το φόβο των υποκλοπών. Συζήτησαν πρώτα το ενεργειακό και στη συνέχεια στο δείπνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, περιλαμβάνει και την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και τη μετακύλιση του στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που έχει υποστηρίξει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο επανέλαβε τη θέση αυτή και επιπλέον υποστήριξε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος των κρατών- μελών.
Στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα πρωτοστατεί η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι: Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου.
Ο κ.Μακρόν “ένευσε” για αποφάσεις όσον αφορά στον ενεργειακό και τον αγροτικό τομέα μέχρι τα τέλη του μήνα και την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Ζήτησε όμως να ληφθούν και αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα, σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.
Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση για το ευρωομόλογο, δήλωσε ότι “οι θέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας ταυτίζονται πλήρως και σε αυτό το θέμα”. Η Γερμανία όμως και οι βόρειες χώρες φαίνεται πως έχουν επιφυλάξεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, το εύρος των οποίων όμως θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.
Τα μέτρα αυτά όμως δε θα περιλαμβάνουν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς η κυβέρνηση επικαλείται πως η φορολογία αυτή καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι δημοσίων εσόδων από τα οποία χρηματοδοτούνται κρίσιμα κοινωνικά αγαθά, στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια των πολιτών και αλλού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε μάλιστα για το θέμα αυτό χθες στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως εφόσον υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τη μείωση του ΕΦΚ, οφείλει να πει και πως θα αναπληρωθούν αυτοί οι πόροι. “Προτείνουν νέους φόρους που θα επιβαρύνουν όλους, ή επιπλέον δανεισμό, που θα μεγαλώσει το δημόσιο χρέος;”,διερωτήθηκε ο κ.Οικονόμου.
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, που υφίστανται έντονα τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση αναζητεί πόρους ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιπλέον επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και μηχανισμό, που θα είναι σύννομος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις