Προϋπολογισμός 2022: Κατατίθεται σε κλοιό ακρίβειας και ελλείμματος ρεκόρ
Την τελική σφραγίδα βάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2022, που στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
- 19 Νοεμβρίου 2021 06:40
Σε κλοιό ενεργειακής ακρίβειας, αυξανόμενων τιμών σε βασικά αγαθά, διογκωμένου πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος και ρεκόρ πληθωρισμού κατατίθεται στη Βουλή το τελικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2022, για να ξεκινήσει στη συνέχεια η προβλεπόμενη διαδικασία ψήφισης.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που μέχρι και την τελευταία στιγμή τυγχάνουν της σχετικής επεξεργασίας, προβλέπονται εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για τo AEΠ, για φέτος πάει στο 7,4% και στο 5,4% για το 2022 από 6,1% και 4,5% αντίστοιχα, που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Βέβαια υπάρχει και το δυσμενές σενάριο που συνυπολογίζοντας τις αβεβαιότητες, που γεννούν η πανδημία, η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από το ειδικό καθεστώς στήριξης, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός αλλά και τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, παραπέμπει σε ανάπτυξη 6,9% για εφέτος και 4,4% του χρόνο.
Το έλλειμμα
Σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα καταγράφεται μια έντονα ανησυχητική εικόνα στο φόντο βέβαια και των συζητήσεων – πιέσεων για επαναφορά σε πολιτικές πλεονασμάτων από το 2023. Πιο συγκεκριμένα, λόγω των μεγάλων δαπανών για τις φυσικές καταστροφές, αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια, ο προϋπολογισμός οδηγείται και φέτος σε πρωτογενές έλλειμμα ρεκόρ, που θα αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ από 7,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο. Ο στόχος για το 2022 μπαίνει περίπου στο 1% του ΑΕΠ, κι άρα θα πρέπει να γίνει μια δημοσιονομική «διόρθωση» της τάξης των επτά περίπου μονάδων. Δηλαδή θα πρέπει να «μαζευτεί» το έλλειμμα σε ένα ύψος που ξεπερνά τα 10 δισεκ. Την ίδια ώρα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 198% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 για να υποχωρήσει το 2022 στα επίπεδα του 190%.
Έσοδα – Δαπάνες
Σε σχέση με τα έσοδα προβλέπεται σημαντική αύξηση. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται έξτρα 4,1 δισ. ευρώ από φόρους και 1 δισ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές, κύρια λόγω της εκτιμώμενης αυξητικής πορείας του ΑΕΠ και της ανόδου των μισθών. Έτσι, κύρια πηγή εσόδων αναμένεται να είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και ο ΦΠΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ
Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ όπου η νέα του δομή αναμένεται να αποκαλυφθεί το 2022, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική άσκηση της ΑΑΔΕ προβλέπονται έσοδα στα 2,5 δις. ευρώ, όπως και φέτος.
Στο μέτωπο των δαπανών προβλέπεται σημαντική συρρίκνωση λόγω της μαζικής απόσυρσης μέτρων στήριξης. Βέβαια στο τελικό κείμενο θα εγγράφονται και η μέτρα που θα επεκταθούν το 2022, όπως η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο έτος με κόστος 1,58 δισ. ευρώ για το 2021 και 1,65 δισ. για το 2022, η πτώση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας και οι πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Κοινωνικό μέρισμα
Πάντως ο προϋπολογισμός δεν προσδιορίζει το αν και πού θα δοθεί ένα έξτρα κοινωνικό μέρισμα φέτος, όπως και το τι θα γίνει για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση δημόσιες αναφορές κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών μετά τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές, τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και το αυξημένο επίδομα θέρμανσης τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για την καταβολή μιας μικρής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες παραπέμποντας στον επόμενο μήνα για τις αποφάσεις.
Το ΚΕΑ
Βέβαια, ο νέος προϋπολογισμός για εφέτος, στη βάση και των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, προβλέπει παροχή διπλάσιου ΚΕΑ σε δύο δόσεις μέσα στον Δεκέμβριο (στα μέσα και στα τέλη του μηνός).
Πάντως ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός θα προβλέπει επίσης μείωση των κονδυλίων για επιδόματα ανεργίας το 2022 κατά 200 εκατ. ευρώ, λόγω προβλεπόμενης αύξησης της απασχόλησης. Αντιθέτως προβλέπει αύξηση 10% και άνω στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις, λόγω της επιτάχυνσης που επιδιώκεται να υπάρξει στην έκδοσή τους .
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις