Τράπεζες: Συνεχίζεται το σίριαλ των διαπραγματεύσεων για την πώληση της Vivartia
Μία μέρα πριν λήξει η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με το CVC, το Δ.Σ της MIG αποφάσισε την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ο κομβικός ρόλος της Εθνικής Τράπεζας.
- 06 Νοεμβρίου 2020 07:04
Και νέα επεισόδια θα έχει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σίριαλ των διαπραγματεύσεων της MIG με το CVC για τη Vivartia καθώς οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών που κανονικά ολοκληρώνονται σήμερα, οδηγούνται τελικά προς παράταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες αργά χθες βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG έδωσε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, στη συμφωνία αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με το CVC Capital Partners με αντικείμενο την απόκτηση της Vivartia.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η περίοδος αποκλειστικότητας, παρατείνεται έως την 30η Νοεμβρίου, με τις δύο πλευρές να καλούνται να οριστικοποιήσουν τους οικονομικούς και νομικούς όρους της συμφωνίας.
Παρά την επίσημη ανακοίνωση προχθες της MIG ότι δεν υπάρχει συμφωνία με το CVC για τη Vivartia οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα των διαπραγματεύσεων δείχνει συμφωνία αλλά καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος για την τελική συμφωνία η πλευρά του CVC ζήτησε παράταση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, κάτι που συμβαίνει συχνά σε τέτοια deal.
Η πρόταση
Ως γνωστόν τo CVC, μετά το μπαράζ εξαγορών στον τομέα των ιδιωτικών νοσοκομείων, έβαλε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο στόχαστρο του τη Vivartia την οποία και διεκδικεί με αξιώσεις.
Το CVC, με βάση την τρέχουσα πρότασή του, προσφέρει 175 εως 180 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Vivartia (η MIG ελέγχει το 92% και το υπόλοιπο η Τρ. Πειραιώς).
Προσφέρει ακόμα 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, ενώ ζητά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει ο όμιλος τροφίμων προς τις Τράπεζες αίτημα που προς το παρόν συγκεντρώνει αντιδράσεις που θεωρούνται ωστόσο προσπελάσιμες.
Η αιτία της παράτασης έχει να κάνει με τα κεφάλαια που προτίθεται να “ρίξει” το CVC στον κλάδο της εστίασης και ο οποίος βρίσκεται, λόγω και της τρέχουσας κατάστασης που βιώνει η αγορά, σε δύσκολη θέση. Συγκεκριμένα ζητά να διαχωριστούν τα δάνεια των θυγατρικών της Vivartia (Μπάρμπα Στάθης, ΔΕΛΤΑ και Goody’s- Everest) και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους συναινούν στο αίτημα αρκεί το CVC να δεχθεί να αποπληρώσει ένα σημαντικό τμήμα των δανείων του τομέα εστίασης
Ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας
Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμφωνίας μεταξύ MIG και CVC διαδραματίζει η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει χορηγήσει στη Vivartia δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα δάνεια της εταιρείας από τις τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Eurobank) ανέρχονται σε 425 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank (στην οποία η Vivartia διατηρεί δανεισμό ύψους 80 εκατ. ευρώ) ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020 τη διαδικασία εξεύρεσης αγοραστή, αποφάσισαν δηλαδή να πουλήσουν τα δάνεια της Vivartia. Στο μεταξύ, εμφανίσθηκε το CVC, κατέθεσε την πρόταση για την εξαγορά και έκτοτε η Εθνική Τράπεζα φέρεται να έχει θέσει όρους καθώς ο νέος ιδιοκτήτης της Vivartia θα πάρει μαζί με την εταιρεία και τα χρέη της.
Η Εθνική, λοιπόν, προκειμένου να μη συνεχίσει την πώληση του δανείου της Vivartia σε τρίτο επενδυτή, ο οποίος εφόσον αποκτήσει το δάνειο, θα αποκτήσει και ποσοστό στην προς πώληση εταιρεία, ζητά είτε την αποπληρωμή του δανείου των 110 εκατ. ευρώ στο 80% με 20% haircut είτε την εγγύηση του 80% του δανείου από συνδεδεμένη με το CVC εταιρεία, η οποία συντάσσει ισολογισμό.
To CVC δεν έχει, σύμφωνα με πληροφορίες απαντήσει ακόμη στην Εθνική και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε παράταση.
Πηγές πάντως που παρακολουθούν την εν εξελίξει διαδικασία επισημαίνουν ότι ρόλο στη διαπραγμάτευση παίζει τόσο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη δυσμενή τροπή που λαμβάνει η πανδημία όσο και το lockdown.
Να σημειωθεί ότι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου VIVARTIA την 31η Δεκεμβρίου του 2019, άγγιζαν τα 424,222 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 374,180 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 50,042 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες. Οι τράπεζες είναι οι Πειραιώς, Εθνική και Eurobank.
Η Vivartia εμφάνισε πωλήσεις 630 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) 68,7 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της διαμορφώθηκαν σε 54,9 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.