Φωτογραφίες μόδας, αλλά με καθημερινούς ανθρώπους
Τα "Πορτρέτα" του Καναδού Τέρι Τσιόλις, που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη, απαθανατίζουν απλούς ανθρώπους κάθε είδους σε ύφος και αισθητική επαγγελματικής φωτογράφισης.
- 19 Νοεμβρίου 2021 06:43
Ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν (1908-2004), ο πάπας της αφτιασίδωτης φωτογραφίας «της στιγμής» έλεγε πως οι λήψεις που τον δυσκόλευαν περισσότερο ήταν τα πορτρέτα, επειδή, «πρέπει να προσπαθήσεις να βάλεις την φωτογραφική μηχανή ανάμεσα στο δέρμα και το πουκάμισο του ατόμου».
Όση ποιητική αλήθεια κι αν κρύβει αυτή η φράση, τα φωτογραφικά πορτρέτα παραμένουν οι πιο δημοφιλείς εκφάνσεις της φωτογραφίας, είτε μιλάμε για τέχνη, είτε για μόδα, είτε για την απλή χρηστική διάσταση ενός δελτίου ταυτότητας, ας πούμε.
Terry Tsiolis
) επέλεξε ακριβώς την προσωπογραφία για την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του σε μουσειακό χώρο. Η έκθεσή του «Portraits», που φιλοξενείται από 18 Νοεμβρίου μέχρι 5 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, περιλαμβάνει φωτογραφικά έργα του που δημιουργήθηκαν από το 2013 έως σήμερα. Αλλά το θέμα είναι, τι έργα…
Αναζήτηση μοντέλων μέσω σόσιαλ
Σε αντίθεση με την μέχρι τούδε δουλειά του στον αστραφτερό κόσμο της μόδας με τις πανάκριβες παραγωγές, ο Τσιόλις για αυτήν την σειρά φωτογραφιών επέλεξε μια σαφώς πιο οικεία προσέγγιση του δίπολου φωτογράφος-μοντέλο. Και μια προσέγγιση ελάχιστα κοστοβόρα: προκειμένου να βρει τα μοντέλα του, απλά πόσταρε την ακόλουθη ανοιχτή πρόσκληση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: «Γεια σας! Θα βρίσκομαι στο στούντιό μου στις [ημερομηνία] για φωτογράφηση πορτρέτων. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Ανεξάρτητα από ηλικία, χρώμα, μέγεθος, φύλο ή θρησκεία. Επικοινωνήστε μαζί μου, εάν ενδιαφέρεστε».
Συνέρρευσε, λοιπόν, κόσμος και κοσμάκης. Και το αποτέλεσμα όλων αυτών των σούτινγκ ερασιτεχνών είναι μια σειρά από φωτογραφίες και σύντομα βίντεο, που αποτυπώνουν ανθρώπους κάθε σχήματος, χρώματος, σεξουαλικής ταυτότητας, θρησκείας και νοοτροπίας, χωρίς απαραιτήτως να δίνεται προσοχή στα ρούχα τους. Ήτοι, στο περίβλημα με το οποίο κατά κανόνα ασχολείται η μόδα –και οι προηγούμενες δουλειές του Τσιόλις.
Διευρύνοντας τους φωτογραφικούς ορίζοντες
Είναι σαφές πως από την αρχή του πρότζεκτ η συμπερίληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων ήταν ένα κεντρικό ζητούμενο για τον Τσιόλις. Εν προκειμένω, λοιπόν, η πανδημία και οι περιορισμοί που αυτή επέσυρε λειτούργησαν παραδόξως ενισχυτικά προς τα «Πορτρέτα» του Καναδού φωτογράφου. Διότι, αποκομμένος όπως όλοι από την δια ζώσης επαφή, ο Τσιόλις στράφηκε στο Facetime, μέσω του οποίου ήρθε σε επαφή και φωτογράφισε ανθρώπους από μέρη μακρινά που διαφορετικά δεν θα είχε την ευκαιρία να απαθανατίσει.
Ποιος είναι ο Τέρι Τσιόλις
Ο φωτογράφος Τέρι Τσιόλις γεννήθηκε το 1969 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη και είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις συνεργασίες του με κορυφαία περιοδικά μόδας, όπως τα Vogue και Harper’s Bazaar, ή με το πρωτοποριακό και κλασάτο μηνιαίο Vanity Fair. Έχει απαθανατίσει με τον φακό του κορυφαίους μουσικούς και ηθοποιούς, ανάμεσά τους η Ριάνα, η Μάργκοτ Ρόμπι, ή η αειθαλής Τζέιν Φόντα.
[email protected]
για να κάνουν την επιθυμία τους… έργο.
Πληροφορίες: Έκθεση «Portraits» από 18 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2021 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 210-3453111). Είσοδος 6€ (μειωμένο 3€), προπώληση εδώ. Ώρες λειτουργίας Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις