Κορονοϊός: Επίθεση Τσιόδρα σε όσους διακινούν fake news

Κορονοϊός: Επίθεση Τσιόδρα σε όσους διακινούν fake news
Ο Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Την επικινδυνότητα να πιστεύει κανείς σε μυθεύματα σχετικά με τον κορονοϊό τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Δεν ενημερωνόμαστε από τον κοινωνικό μας περίγυρο, αλλά από τους ειδικούς, από όσους που έχουν τα δεδομένα», τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις των fake news στην κοινωνία, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έγινε πριν λίγο από τον Πρωθυπουργό, ενόψει της επιβολής δεύτερης καραντίνας στην οποία εισέρχεται η χώρα από το πρωί του Σαββάτου.

Όπως ανέφερε, αμερικανικά δεδομένα δείχνουν ότι σε 7 προηγούμενους πολέμους στις οποίες ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν λιγότεροι από όσους έχει προκαλέσει στη χώρα ο κορονοϊός. «Ο όρος “πόλεμος” ισχύει», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, διευκρινίζοντας πως η δημόσια υγεία υπολογίζει και τις βάρβαρες συνέπειες ενός απαγορευτικού, που δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες.

«Αλλά αυτή τη στιγμή προέχει το άμεσο, που είναι η απειλή για το σύστημα υγείας και η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού, που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχουμε ξανακούσει τόσες πολλές διακομιδές ασθενών μεταξύ κρατών, σημείωσε ο καθηγητής, με εξαίρεση ως ένα βαθμό πέραν της επιδημίας της γρίπης το 2009, που είχε όμως μικρότερη επίπτωση στον κόσμο», συμπλήρωσε.

«Αυτός ο ιός ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις κάνει πνευμονία μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο, που δεν το είχαμε δει τόσο έντονα τα τελευταία 100 χρόνια», τόνισε ο Καθηγητής και πρόσθεσε: «Είναι μια πανδημία, συμπεριφέρεται έτσι γιατί δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό. Τα πράγματα θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια όταν θα αναπτυχθεί ανοσία και θα υπάρχει ένα εμβόλιο».

«Και φυσικά δεν θα έχει μικροτσίπ το εμβόλιο», αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει ο κ. Τσιόδρας, καθώς όπως ανέφερε έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι 28% των ανθρώπων δήλωσε πως πιστεύει ακριβώς αυτό!

«Τέτοιου είδους ψευδείς θεωρίες οδηγούν στη χαμηλή εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη και επηρεάζουν πράγματα καταλυτικά για την πορεία της πανδημίας», υπογράμμισε.

«Η πανδημία δεν είναι ψέμα. Ο ιός είναι εδώ. Ευτυχώς έχει πολύ μικρή θνητότητα στις μικρές ηλικίες και πολύ μεγαλύτερη στις μεγαλύτερες ηλικίες και στους ανθρώπους με νοσήματα, περισσότερη από τη γρίπη», τόνισε.

Πρόσθεσε, δε, πως η γρίπη στο μάξιμουμ των εκτιμήσεων έφτανε τους 250 έως 600 χιλιάδες θανάτους το χρόνο. Ήδη ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες σε όλο τον κόσμο και θα αυξηθεί περισσότερο. Σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι θα φθάσουμε τους 2 με 4 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το Φεβρουάριο του 2021». Ωστόσο, υπολογίζεται ότι θα μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι με τη συστηματική και σωστή χρήση της μάσκας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα