Σκυλακάκης: Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει μικρότερα πλεονάσματα
"Εξωγενές φαινόμενο στην ελληνική οικονομία", χαρακτήρισε τις ανατιμήσεις στην αγορά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Τι είπε για τον πληθωρισμό.
- 18 Νοεμβρίου 2021 19:17
“Tο δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 200% εφέτος και το ΑΕΠ που παραλάβαμε το 2019 ήταν 183 δισ. ευρώ όπως αποδείχθηκε από τη στατιστική υπηρεσία. Η αύξηση των εσόδων δεν προέρχεται από τις ανατιμήσεις, αλλά κατά κύριο λόγο από αυξημένα έσοδα από τον φόρο επιχειρήσεων, από τον ΦΠΑ λόγω της ανόδου του τουρισμού και γενικότερα από το γεγονός ότι υπάρχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους σε πάνω από 30 δισ. ευρώ”.
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση του απολογισμού και ισολογισμού του 2019, σημειώνοντας πως «τα δημόσια οικονομικά μας σήμερα είναι πολύ καθαρότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα που μετράμε το έλλειμμα μέχρι και το τελευταίο ευρώ, κάτι που δεν γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Αναφερόμενος στην υπερψήφιση από τα δυο μεγάλα κόμματα του απολογισμού –ισολογισμού για το 2019, (χρονιά που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιράστηκαν τη διακυβέρνηση) σημείωσε ότι «όταν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν τον απολογισμό και τον ισολογισμό του κράτους, είναι θετικό στοιχείο για τις αγορές και τους θεσμούς».
Να φύγουμε οριστικά από την ενισχυμένη επιτήρηση
Οι ανατιμήσεις στην αγορά, παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είναι ένα εξωγενές φαινόμενο στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα καταγράφει μικρότερο πληθωρισμό γιατί προέρχεται από μια βάση αποπληθωρισμού, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Ισπανία που καταγράφει πληθωρισμό 5,2%.
Επανέλαβε ότι μια κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αντιδράσει αυτόματα στις ανατιμήσεις, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει πληθωριστικές προσδοκίες και αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει κριτική από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, όταν αυτή συστήνει στις επιχειρήσεις αυτοσυγκράτηση και να είναι νουνεχείς στον τρόπο που διαμορφώνουν τους τιμοκαταλόγους τους.
Σχετικά με το «μαξιλάρι» ανέφερε ότι αξιοποιούμε την δυνατότητα που έχουμε στην πρόσβαση σε δανεισμό με χαμηλά επιτόκια, λόγω της εμπιστοσύνης που έχει η ελληνική οικονομία από τους θεσμούς και τις αγορές, παρά του ότι υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις.
Ο κ. Σκυλακάκης παρατήρησε πως είναι σημαντικό να φτάσουμε στους στόχους της επενδυτικής βαθμίδας που έχουμε θέσει προκειμένου να φύγουμε οριστικά από την ενισχυμένη επιτήρηση, καθώς και να έχουμε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να δανειζόμαστε από τις αγορές.
Κίνητρο επένδυσης οι μειώσεις μερισμάτων
Για το Μητρώο Παγίων, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση και η δουλειά που πρέπει να γίνει για να αποκτήσουμε πραγματική αποτίμηση είναι «σισύφεια» εργασία, γιατί δεν είναι μόνο η λογιστική δουλειά αλλά και το νομικό ξεκαθάρισμα του κάθε ακινήτου. Και είναι καλό ότι πλέον υπάρχει ανάδοχος του έργου και δεν θα έχουμε όπως φαίνεται προσφυγές.
Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι παράλληλα με το Μητρώο Παγίων είναι σημαντικό να αποκτήσουμε και το Βιβλίο Αποθήκης του Κράτους γιατί σήμερα δεν ξέρουμε τι αποθέματα έχουμε και δεν τα αποτιμούμε σωστά. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η εισαγωγή του ηλεκτρονικού τιμολογίου στο Δημόσιο, ώστε κάθε είδος ή αγαθό που αγοράζεται να περνά απευθείας ηλεκτρονικά στο Βιβλίο Αποθήκης. Στην πραγματικότητα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, πρόκειται για μια «βαθιά εξυγιαντική μεταρρύθμιση».
Απέρριψε την άποψη πως οι μειώσεις μερισμάτων είναι κίνητρο αποεπένδυσης, αλλά αντιθέτως αποτελεί κίνητρο επένδυσης, εξηγώντας πως στο τέλος της ημέρας, οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές έχουν την ανάγκη να παίρνουν τα χρήματα αυτά για επιβίωση, οπότε πρώτα θα επιβιώσουν και μετά θα επενδύσουν. Αν τους υπερφολογείς. θα προτιμήσουν να ζήσουν παρά να επενδύσουν, σημείωσε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις