Τσιόδρας: Μεγάλη η εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα
Τα επιδημιολογικά στοιχεία που επέβαλαν το lockdown, όπως ανέλυσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΥ πιέζεται δραματικά.
- 05 Νοεμβρίου 2020 13:01
Η “εκπληκτική” όπως την αποκάλεσε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ταχύτητα μετάδοσης του κορονοϊού η οποία πιέζει το σύστημα υγείας, αποτελεί τη βασική παράμετρο για την απόφαση του lockdown. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας υπάρχουν σήμερα 1600 νοσηλευόμενοι από ιό που προκαλεί πνευμονία. Σημείωσε δε ότι με βάση τους μοριακούς ελέγχους που έχουν γίνει διαπιστώνεται ότι το ποσοστό θετικότητας, δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ που γίνονται, έφτασε τις τελευταίες 7 ημέρες στο 9,3%, δηλαδή 1 στους 10 συμπολίτες μας με συμπτώματα φαίνεται πολύ πιθανό να έχει μολυνθεί.
Ο κ. Τσιόδρας έδειξε στοιχεία με βάση τα οποία κατά μέσο όρο τις τελευταίες 7 ημέρες επιβεβαιώνονταν περίπου 1600 νέες διαγνώσεις την ημέρα. “Χαρακτηριστικά από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί πάρα πολύ εκθετικά η μεταδοτικότητα του ιού και η ανακάλυψη νέων κρουσμάτων στην πατρίδα μας”.
Σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες επεσήμανε ότι στην ηλικία άνω των 65 όπου κλιμακώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο στον πληθυσμό καθώς εντοπίζονται συννσυρότητες και υποκείμενα νοσήματα, έχουμε περισσότερα από 1000 άτομα να έχουν νοσήσει. Κι αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό και με βάση με τα επιδημιολογικά δεδομένα υπολογίζουμε πλέον ότι ένας άνδρας άνω των 75 ετών έχει 42% πιθανότητα να νοσηλευτεί και 9% να εισαχθεί σε ΜΕΘ.
Ο κ. Τσίοδρας τόνισε ότι η αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού σε πάνω από 170 τη μέρα κατά μέσο όρο το τελευταίο 7ημερο, πιέζει έντονα το σύστημα και αναμένεται να το πιέσει αφόρητα ακόμη περισσότερο.
Από τις 26 Οκτωβρίου μπαίνουν περισσότεροι στα νοσοκομεία από όσοι βγαίνουν. Επίσης ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα προκαλέσει επίσης την εισαγωγή σε ΜΕΘ και ατόμων με μικρότερη ηλικία.
Αυτή την περίοδο νοσηλεύονται όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και μικρότεροι (50 άτομα 35 -44 ετών). Αυτή η αύξηση νοσηλειών οδηγεί σε αύξηση νοσηλειών στις ΜΕΘ (213 χθες το βράδυ στις ΜΕΘ).
Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό κατειλημμένων ΜΕΘ φτάνει το 78%.
Σχετικά με τους θανάτους μετά και το χθεσινό ρεκόρ με 18 ανθρώπους να καταλήγουν, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ακόμη κι αν η πορεία τους είναι χαμηλότερη σε σχέση με τη αύξηση των νοσηλειών, αυτό θα αλλάξει.