Eurovision 2021: “Φρένο” στη συμμετοχή της Λευκορωσίας, λόγω πολιτικής ανάμειξης Λουκασένκο

Eurovision 2021: “Φρένο” στη συμμετοχή της Λευκορωσίας, λόγω πολιτικής ανάμειξης Λουκασένκο
Αλεξάντερ Λουκασένκο shutterstock

Η EBU καλεί τη Λευκορωσία να αντικαταστήσει τη συμμετοχή της, διαφορετικά κινδυνεύει να αποκλειστεί από τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

Σε κίνδυνο βρίσκεται η συμμετοχή της Λευκορωσίας στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση της EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση).

Στις 9 Μαρτίου, η Λευκορωσία παρουσίασε τη συμμετοχή για τον φετινό διαγωνισμό, με τίτλο “Ya Nauchu Tebya” (Θα σου μάθω), τραγούδι που ερμηνεύεται από το αμφιλεγόμενο και φιλοκυβερνητικό συγκρότημα Galasy ZMesta.

Έκτοτε αρκετή συζήτηση έχει γίνει σχετικά με το τραγούδι και κατά πόσο εναρμονίζεται τους κανόνες που έχει θέσει η EBU περί μη πολιτικής χροιάς του διαγωνισμού, ενώ πολύς ντόρος έχει γίνει, καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το συγκρότημα, αλλά και το τραγούδι εξυπηρετούν συμφέροντα του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η EBU αναφέρει:

“Στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας για όλα τα τραγούδια που υποβάλλονται στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision (ESC), η EBU εξέτασε προσεκτικά το τραγούδι της Λευκορωσίας, “Ya Nauchu Tebya” (Θα σου μάθω) από τους Galasy ZMesta για να βεβαιωθεί ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες του διαγωνισμού.

Συμπεραίνεται ότι το τραγούδι θέτει υπό αμφισβήτηση τη μη πολιτική φύση του Διαγωνισμού. Επιπλέον, οι πρόσφατες αντιδράσεις από τη συμμετοχή αυτή θέτουν σε κίνδυνο τη φήμη της Eurovision.

Έχουμε γράψει στον τηλεοπτικό οργανισμό BTRC, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, για να τους ενημερώσουμε ότι το τραγούδι, στην παρούσα μορφή του, δεν είναι προς το παρόν κατάλληλο για τον διαγωνισμό.

Επιπλέον, ζητήσαμε να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποβάλουν μια τροποποιημένη έκδοση ή ένα νέο τραγούδι, το οποίο συμμορφώνεται με τους κανόνες της ESC.

Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να αποκλειστεί από τον φετινό Διαγωνισμό”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το Ogaegreece, η EBU μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν σχετικά με τη συμμετοχή της Λευκορωσίας, έλαβε μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ένας διαγωνισμός χωρίς πολιτικές επιρροές και σκοπιμότητες. Αναμένεται η απάντηση από το BTRC, τον εθνικό τηλεοπτικό φορέα της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα