Η πρώτη αποτίμηση του πολέμου στη σύσκεψη Σταϊκούρα – Τραπεζιτών – Servicers
Τις πρώτες επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε οικονομία και τράπεζες θα καταγράψουν σήμερα Σταϊκούρας – Τραπεζίτες. Στο μικροσκόπιο Πληθωρισμός, Ανάπτυξη, Τουρισμός νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», δάνεια αλλά και εισαγωγές-εξαγωγές σε Ρωσία και Ουκρανία
- 11 Μαρτίου 2022 06:36
Μια πρώτη αποτίμηση των νέων δεδομένων που δημιουργεί στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιχειρήσουν να καταγράψουν σήμερα οι διοικήσεις των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης (servicers) κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα έχουν με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας, με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2021, έδωσε ένα πρώτο στίγμα τονίζοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της. Καθώς τα γεγονότα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνεπειών τους είναι πρόωρη.
Ωστόσο, για την Ελλάδα, αυτό είναι το τρίτο κύμα μιας δυσμενούς συγκυρίας, μετά από την μακρά οικονομική κρίση και την πανδημία. Είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, για την οποία ένα έτος εντυπωσιακής ανάκαμψης έθεσε τα θεμέλια για την έναρξη ενός κύκλου ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» κατέληξε ο έμπειρος τραπεζίτης.
Οι πρώτες επιπτώσεις
Η ποσοτικοποίηση των έμμεσων κυρίως επιπτώσεων, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, για το χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά και για το σύνολο της οικονομίας, είναι η δυσκολότερη «άσκηση» που θα κληθούν να «λύσουν» σήμερα οι τραπεζίτες με το οικονομικό επιτελείο, καθώς εξαρτώνται πλήρως από τις αντοχές των κρατικών ταμείων.
Σε ότι αφορά στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη, τόσο οι τραπεζίτες όσο και το οικονομικό επιτελείο θα υιοθέτησουν στα σενάρια τους τις προβλέψεις του υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, σύμφωνα με τις οποίες κάθε αύξηση 10% στις τιμές ενέργειας (ήδη έχουν αυξηθεί 100% τις τελευταίες ημέρες) πριμοδοτεί τον πληθωρισμό κατά 0,2 της μονάδας και ροκανίζει την ανάπτυξη (κυρίως μέσω του εμπορικού ισοζυγίου) κατά 0,3 της μονάδας.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία θα μπορούσαν να είναι εμφανείς αφενός, στις νέες χορηγήσεις, επηρεάζοντας την ζήτηση για δανεισμό, αλλά και στις εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες.
Την ίδια στιγμή στον τουρισμό η απουσία των Ρώσων θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, ωστόσο πιο πολύ φαίνεται να ανησυχεί η ενδεχόμενη κάμψη της τουριστικής κίνησης κυρίως από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία και η Βρετανία – αλλά και από τις ΗΠΑ – καθώς και σε αυτές τις χώρες καλπάζει η ακρίβεια περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα.
Συνολικά πάντως η επίπτωση από τον τουρισμό στην Ελλάδα δεν αναμένεται μεγάλη, καθώς προβλέπεται αύξηση των τουριστικών εσόδων το 2022 άνω του 80% του 2019, έναντι 61% το 2021. Οι Ρώσοι τουρίστες είναι σημαντικό κομμάτι αλλά όχι τόσο μεγάλο ως ποσοστό στα έσοδα.
Συγκεκριμένα το τουριστικό προϊόν που αγγίζει έσοδα από Ρωσία και Ουκρανία υπολογίζεται σε 20% με 25% και αυτό εκτιμάται πως θα αντικατασταθεί από αφίξεις που θα προέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Γερμανία κ.λπ.
Ωστόσο τα ταξίδια γίνονται πιο ακριβά λόγω καυσίμων και ήδη τα κοστολόγια ακτοπλοΐας και αερομεταφορών έχουν εκτιναχθεί. Το αυξημένο κόστος της ενέργειας επηρεάζει άλλωστε άμεσα και έμμεσα το συνολικό τουριστικό πακέτο.
Νέο πρόγραμμα Γέφυρα
Και όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως η επίπτωση της πανδημίας στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, όπως έχει επισημάνει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και επισκόπηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ενώ στο τραπέζι θα πέσει, όπως έγραψε χθες το NEWS 24/7 και η πρόταση για νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» κατά τα πρότυπα του προηγούμενου προγράμματος που «έτρεξε» την περίοδο της πανδημίας, το οποίο για τη συντριπτική πλειονότητα έληξε στο τέλος του 2021 και έδωσε «ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες, κρατώντας ταυτόχρονα σε χαμηλά επίπεδα τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
Σε ότι αφορά στις άμεσες επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση, οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών αναμένεται να γνωστοποιήσουν στον κ. Σταϊκούρα ότι η επίπτωση από δάνεια που σχετίζονται με Ρωσία και Ουκρανία είναι μικρή και είναι πλήρως καλυμμένη από εξασφαλίσεις, μετρητά και ακίνητα. Ένα άλλο κομμάτι των επιπτώσεων συνδέεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα (εισαγωγές-εξαγωγές) από και προς Ρωσία και Ουκρανία, με επιπτώσεις επίσης εξασφαλισμένες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις