Σταϊκούρας: Ψάχνουμε 2 δισ. ευρώ το 2023 για να μονιμοποιηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Σταϊκούρας: Ψάχνουμε 2 δισ. ευρώ το 2023 για να μονιμοποιηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Χρήστος Σταϊκούρας INTIME NEWS

"Είμαστε σε πόλεμο. Θα υπάρχουν σοβαρές οικονομικές απώλειες, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χτες στο Δ.Σ. του ΕΕΑ.

Δεν άφησε πολλά περιθώρια περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/3/2022 με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και περίπου 100 εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων από όλη την Ελλάδα, όπου τόνισε επανειλημμένα πως «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πιέζονται ασφυκτικά από το οξύ κύμα ανατιμήσεων. Όπως υπογράμμισε, σε πάρα πολλές περιπτώσεις το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία μίας επιχείρησης ξεπερνά πλέον το κόστος ενοικίου, τη στιγμή που η αγορά λειτουργεί υποτονικά και οι τζίροι είναι χαμηλοί εξαιτίας και της αδυναμίας των καταναλωτών να αγοράσουν προϊόντα πέρα από τα απολύτως αναγκαία.

«Χωρίς στοχευμένα μέτρα στήριξης οι μικρομεσαίοι δεν θα αντέξουν για πολύ», τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει και το 9% τους επόμενους μήνες και πως αν δεν υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, το 30% με 35% των επιχειρήσεων θα κατεβάσει ρολά. «Εννοείται ότι βλέπουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταματήσει αυτό το τσουνάμι ανατιμήσεων. Όμως μέχρι τώρα οι επιδοτήσεις στην ενέργεια καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής επιβάρυνσης που βλέπουμε όλοι στους λογαριασμούς μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε η χώρα βιώνει τη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Δυσκολότερη ακόμα και από αυτήν της εποχής των μνημονίων. Δεν είναι κάτι που υποστηρίζουν επιμελητήρια και επιχειρήσεις, αλλά παραδέχεται και η κυβέρνηση, Το εκρηκτικό κοκτέιλ «ενεργειακό κόστος και επιπτώσεις της πανδημίας», έχει φέρει στα όρια τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Ειδικά όταν διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης αποδίδεται στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν θα διαφωνήσουμε με την κυβέρνηση στο ότι η κρίση στην Ουκρανία έβαλε νέα δεδομένα στο τραπέζι, αλλά δεν μπορούμε και να κρύψουμε την ανησυχία μας για το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμπλήρωσε και υπογράμμισε:

“Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια είχαν ξεκινήσει πριν από τη ρωσική εισβολή και τους τελευταίους μήνες οι καταναλωτές βλέπουν συνεχώς να αυξάνονται οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, κυρίως λόγω της ραγδαίας ανόδου του ενεργειακού κόστους. Δεν είναι σημερινό λοιπόν το φαινόμενο. Και το χειρότερο είναι ότι θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πότε ακριβώς θα δούμε μία υποχώρηση του φαινομένου σίγουρα θα καθοριστεί και από τη διάρκεια και τις επιπτώσεις του πολέμου. Επαναλαμβάνω όμως ότι οι ανατιμήσεις είχαν ξεκινήσει από το φθινόπωρο και τα όποια κυβερνητικά μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, όπως οι επιδοτήσεις στην ενέργεια, καλύπτουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των αυξήσεων.Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην κυβέρνηση είναι ότι οι επιχειρήσεις της χώρας κινδυνεύουν όχι από ένα στιγμιαίο γεγονός αλλά από το άθροισμα των συνεπειών της εφαρμογής των μνημονίων, των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, των ανατιμήσεων και πλέον και του πολέμου στην Ουκρανία.

Όταν τα επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις τονίζουμε την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων στήριξης, δεν το κάνουμε χωρίς να έχουμε γνώση της πραγματικότητας αλλά γιατί βλέπουμε μπροστά μας τον ορατό κίνδυνο των «λουκέτων» και της εκτίναξης της ανεργίας. Εμείς είμαστε που επικροτήσαμε τις κυβερνητικές πολιτικές που μείωναν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν σημαίνει όμως ότι θα περιμένουμε σχεδόν απαθείς την εξαφάνιση των μικρομεσαίων. Γιατί επί της ουσίας εκεί οδηγούμαστε. Γι αυτό και επιμένουμε στην εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της υφιστάμενης κατάστασης, ακριβώς εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην πραγματική οικονομία.”

Ο υπουργός Οικονομικών

Απαντώντας στα ζητήματα που έθεσε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, του Δ.Σ. και οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση, με πολλές αβεβαιότητες και μεγάλες δυσκολίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες όλων των χωρών.

«Είναι μια δύσκολη περίοδος, στην οποία θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και ρεαλισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, «με σύνεση και σωφροσύνη».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επικείμενη ανακοίνωση μιας δέσμης παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα, όπως προανήγγειλε λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός. Ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα δοθεί «άλλη μία ανακούφιση», σημειώνοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι δεν μπορεί να καλυφθεί όλη η ζημία.

«Είμαστε σε πόλεμο. Θα υπάρχουν σοβαρές οικονομικές απώλειες, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την κατεύθυνση. Η κατεύθυνση είναι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με μόνιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Και όσο μπορούμε κάποιες παροδικές παρεμβάσεις», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως τον Ιούνιο του 2022 λήγει ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές, στα γυμναστήρια, στους κινηματογράφους και στα θέατρα. «Βούλησή μας είναι να το επεκτείνουμε, αλλά αν το επεκτείνουμε πρέπει να κόψουμε κάτι άλλο, το οποίο είναι 250 με 300 εκατ. ευρώ», ανέφερε.

Βούληση, επίσης, της κυβέρνησης είναι, όπως είπε, η εξεύρεση 2 δισ. ευρώ το 2023 για να μονιμοποιηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 20 εκπρόσωποι κλάδων, εστιάζοντας στις δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων και αναδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του επιχειρείν και ειδικότερα των μικρομεσαίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα