Μεξικό: Δημοσιογράφος απήχθη μετά από απειλές εξαιτίας της δουλειάς του
Το Μεξικό έχει μετατραπεί στην πιο επικίνδυνη χώρα στον πλανήτη για τους εργαζόμενους στον Τύπο από την αρχή του 2019. Ο δημοσιογράφος απήχθη περίπου μία μέρα μετά τη δολοφονία άλλης δημοσιογράφου.
- 13 Ιουνίου 2019 09:30
Μεξικανός δημοσιογράφος απήχθη από ένοπλους χθες Τετάρτη στην Πολιτεία Βερακρούς (νοτιοανατολικά), πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη δολοφονία άλλης ρεπόρτερ, καθώς το Μεξικό έχει πλέον μετατραπεί στην πιο επικίνδυνη χώρα στον πλανήτη για τους εργαζόμενους στον Τύπο από την αρχή του 2019.
Ο Μάρκος Μιράντα, δημοσιογράφος και διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Noticias a Tiempo, απήχθη από δύο οπλισμένους άνδρες ενώ πήγαινε τη 10χρονη κόρη του στο σχολείο της στην πόλη Μπόκα δελ Ρίο, γνωστοποίησαν η σύζυγός του, η Μαρία δελ Πιλάρ Γάσκα, και η Επιτροπή της Πολιτείας Βερακρούς για την Προστασία των Δημοσιογράφων.
Η Μαρία δελ Πιλάρ Γάσκα είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι ο σύζυγός της δεχόταν απειλές από τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας, τον Έρικ Σισνέρος, λόγω των ρεπορτάζ του. «Ήθελε ο σύζυγός μου να γράφει θετικά πράγματα γι’ αυτόν, με αντάλλαγμα δωροδοκίες. Του είπε ότι εάν δεν το έκανε, ήξερε τι θα του συνέβαινε», κατήγγειλε.
Η απαγωγή έγινε πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου η Νόρμα Σαράμπια, ρεπόρτερ στη γειτονική Πολιτεία Ταμπάσκο, δολοφονήθηκε, γεγονός που αύξησε σε έξι τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από την αρχή της χρονιάς.
Η Νόρμα Σαράμπια ήταν ανταποκρίτρια της εφημερίδας Tabasco Hoy επί 15 χρόνια και εργαζόταν εδώ και κάποιο καιρό για τοπικά ΜΜΕ. Δέχθηκε επίθεση από δύο ένοπλους που κινούνταν με μοτοσικλέτα, κοντά στο σπίτι της, στην πόλη Ουιμανγκίγιο.
Κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF), το Μεξικό είναι η χώρα με τους περισσότερους δολοφονημένους δημοσιογράφους στον κόσμο από την αρχή της χρονιάς.
Καθώς πάνω από 100 δημοσιογράφους έχουν πέσει νεκροί από το 2000, η οργάνωση ορίζει το Μεξικό ως την τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον πλανήτη για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης στην κατάταξή της, πίσω μόνο από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι δολοφονίες αυτές μένουν ατιμώρητες.