Έλενα Παπαρίζου: Η πρώτη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF στην Ελλάδα

Έλενα Παπαρίζου: Η πρώτη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF στην Ελλάδα

Το νεότευκτο γραφείο του διεθνούς οργανισμού στην Αθήνα παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση την καινούργια του «εκπρόσωπο».

Στις 20 Νοεμβρίου 2020, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, η UNICEF ανακοίνωσε την ίδρυση γραφείου της στην Αθήνα. Όπως τόνιζε τότε η Άφσαν Κχαν, περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της UNICEF, η συνεργασία του διεθνούς οργανισμού με την χώρα μας, η οποία ξεκίνησε το 1946, ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την ίδρυση αυτοκέφαλου γραφείου στην Αθήνα.

Είναι σαφές ότι το προσφυγομεταναστευτικό βάρος που σηκώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ύπαρξη πάρα πολλών ασυνόδευτων παιδιών, κατέστησε την ίδρυση επίσημου γραφείου της οργάνωσης επιτακτική. Εξάλλου, η κα. Κχαν είναι και Ειδική Συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Αντιμετώπιση στην Ευρώπη. Επικεφαλής του γραφείου και διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ο Νεοζηλανδός, Λουτσιάνο Καλεστίνι.

Μια πρέσβειρα με το όνομα Έλενα

Έναν χρόνο αργότερα, και τέσσερις μέρες πριν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, ο κ. Καλεστίνι κάλεσε τους εκπροσώπους Τύπου για να τους ανακοινώσει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σίγουρα χαρμόσυνο. Σε μια λιτή μα πρόσχαρη εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τρίτη 16 Νοεμβρίου κάτω από την Ακρόπολη, παρουσιάστηκε η πρώτη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF στην Ελλάδα! Προφανώς Έλληνες Πρέσβεις Καλής Θελήσεως του οργανισμού έχουν υπάρξει στο παρελθόν και ο αείμνηστος λογοτέχνης Αντώνης Σαμαράκης, και η καθηγήτρια-ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, αλλά εκείνοι θήτευσαν πριν από την ίδρυση του αυτοκέφαλου ελληνικού γραφείου.

Και η πάσα αλήθεια είναι πως η νέα επιλογή προσώπου για την επίζηλη ανθρωπιστική θέση προσιδιάζει πολύ περισσότερο στα διεθνή πρότυπα, καθώς πρέσβεις και πρέσβειρες Καλής Θελήσεως χρίζονται κατά κανόνα προσωπικότητες δημοφιλείς, οικείες, και με πλατιά λαϊκή απήχηση ώστε να προωθούνται πιο αποτελεσματικά οι σκοποί του οργανισμού.

Πλατύ χαμόγελο, αυθορμητισμός, ζεστασιά: Η νέα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως έχει σίγουρα τον τρόπο ΡΗ

Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, την Έλενα Παπαρίζου. Ένα δημόσιο πρόσωπο που, εκτός από επιτυχημένη τραγουδίστρια και λαοφίλητη (τηλεοπτική και μη) σταρ, είναι και ιδιαιτέρως συμπαθής. Συγκροτημένη, πρόσχαρη, χωρίς περιττές πόζες και σταριλίκια, πολύγλωσση, ειλικρινής και ακομπλεξάριστη στις δημόσιες τοποθετήσεις της, η Παπαρίζου αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να αποτελέσει το πρόσωπο (και την φωνή…) της UNICEF στα μέρη μας.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι κατά την παρουσίασή της ο κ. Καλεστίνι τόνισε πως, «Η Έλενα είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, που έχει ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο για το έμφυτο ταλέντο της, αλλά και για το κύρος και την ξεχωριστή και άκρως αγαπητή της προσωπικότητα.» Όντως.

Πρώτες δηλώσεις, πρώτα καθήκοντα

Από την πλευρά της, με το χαρακτηριστικό πλατύ χαμόγελό της και την αμεσότητα που την διακρίνει, η πρώτη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF στην Ελλάδα δήλωσε: «Είμαι πολύ συγκινημένη σήμερα. Είναι μεγάλη μου τιμή και νιώθω την τεράστια ευθύνη που γίνομαι η πρώτη Πρέσβειρα της UNICEF για την Ελλάδα, γνωρίζοντας πως είναι ένα εμβληματικό πρόγραμμα για τα παιδιά που υποστηρίζει τα δικαιώματα τους σε όλο τον κόσμο. Οφείλουμε να βάλουμε τα παιδιά και την νεολαία μας στην πρώτη θέση. Εκεί που τους αξίζει να είναι. Πάντα έλεγα πως το μέλλον είναι τα παιδιά μας. Είναι! Αλλά τα παιδιά είναι παιδιά σ ή μ ε ρ α, και σήμερα έχουμε ευθύνη να τους δώσουμε μια χαρούμενη παιδική ηλικία, χωρίς βία και αποκλεισμούς, αλλά με αξιοπρέπεια και φροντίδα. Μέσα από την UNICEF είμαι σίγουρη πως θα γίνουμε όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι…»

Όπως υπογραμμίστηκε κατά την εκδήλωση, η Έλενα Παπαρίζου από την θέση της ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του οργανισμού θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα. Η δράση της θα ενταχθεί στο πενταετές Εθνικό Πρόγραμμα του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, το οποίο θα ανακοινωθεί αρχές του νέου έτους δίνοντας προτεραιότητα σε ό,τι επηρεάζει βαθιά (και συνήθως αμετάκλητα) τις παιδικές ζωές. Από την εκπαίδευση, και την καταπολέμηση φτώχειας και βίας, μέχρι την περιβαλλοντική προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Έλενα Παπαρίζου, με τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του UNICEF, Λουτσιάνο Καλεστίνι Mario S.

UNICEF: Πέντε στοιχεία-κλειδιά

  • Η ονομασία UNICEF είναι το ακρωνύμιο των λέξεων United Nations International Children’s Emergency Fund, δηλαδή Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.
  • Ο οργανισμός ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη Γενική Συνέλευση του τότε νεοσύστατου ΟΗΕ, με σκοπό να συνδράμει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Πρώτος Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF αναγορεύτηκε το 1954 (με άλλο τίτλο τότε) ο σπουδαίος Αμερικανός κωμικός Ντάνι Κέι. Τον διαδέχτηκε η Όντρεϊ Χέπμπορν, αργότερα ο σερ Πίτερ Ουστίνοφ και ο σερ Ρότζερ Μουρ. Σήμερα, τον επίζηλο τίτλο φέρουν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Λιονέλ Μέσι, η Σακίρα και ο Ορλάντο Μπλουμ, η Κέιτι Πέρι και η Σερίνα Ουίλιαμς.
  • Η UNICEF τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης το 1965.
  • Σήμερα, με τα προβλήματα που υποθηκεύουν τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών απολύτως οξυμένα, ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε 191 χώρες ή γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη επιδιώκοντας να κάνει πράξη (όσο μπορεί, τέλος πάντων) ό,τι διακηρύσσει στα χαρτιά ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα για την ευημερία των παιδιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα