Σταικούρας: Μειώσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο
Μήνυμα ελπίδας στον κλάδο της εστίασης που έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προσπαθεί να στείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
- 10 Μαρτίου 2021 12:42
Με την ανησυχία στην εστίαση λόγω συσσωρευμένων χρεών αλλά και θολού ορίζοντα επανεκκίνησης να έχει κτυπήσει «κόκκινο» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσπαθεί να στείλει μήνυμα ελπίδας στον κλάδο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «θα δείτε μειώσεις ή επεκτάσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο».
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου πριν δυο μέρες αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπάρξουν 200.000 λουκέτα, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα οποία αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δείχνουν ότι κάθε εβδομάδα lockdown στοιχίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Ειδικών.
«Όταν αποφασίστηκε η παράταση, η επέκταση και η διεύρυνση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος αυτών των 12 ημερών ήταν 1,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, περίπου 50% απώλειας εσόδων και 50% αύξηση δαπανών, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι, 520 εκατ. ευρώ είναι από το λιανεμπόριο. Όσο αυτό παρατείνεται κι επεκτείνεται τόσο θα προσεγγίζουμε ένα δημοσιονομικό κόστος που σε μηνιαία βάση είναι 3 δισ. ευρώ», επισήμανε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι δικαιούχοι του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα ανέλθει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, δε θα είναι λιγότεροι συγκριτικά με τους προηγούμενους κύκλους. «Στην Επιστρεπτέα 6 που ακούστηκε ότι έκαναν πολλοί αίτηση και κόψαμε αρκετούς, θέλω να πω ότι 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, αλλά το σημαντικό είναι οι πολίτες να δουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει στα ευρωπαϊκά φόρα, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για το 2022. «Και τα επεκτατικά μέτρα που έχουμε, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, να μην αποσυρθούν στην Ευρώπη, αλλά μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας ώστε αυτοί οι αριθμοί να οδηγήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή κι όχι μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε.
Μάλιστα, σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μεταξύ δημοσιονομικής χαλαρότητας, δημοσιονομικής ευελιξίας και δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Όπως εξήγησε, κάθε φορά που υπάρχουν εισηγήσεις να αυξηθούν τα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, αυτό σημαίνει μεγαλύτερα ελλείμματα και μεγαλύτερο χρέος. «Άρα, χρειάζεται μια ισορροπία γιατί θα πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε ικανοποιητικό κόστος δανεισμού για να μπορούμε να δανειζόμαστε για να βοηθήσουμε την κοινωνία. Κάθε μήνα έχουμε λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες. Άρα, θα πρέπει να βγάζουμε χρήματα από το ταμείο της χώρας για να καλύψουμε αυτή τη διαφορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Κάνοντας έναν απολογισμό για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, δήλωσε ότι «επί ένα χρόνο η οικονομία λειτουργεί στηρίζοντας όλη την κοινωνία. Έχουμε βοηθήσει πάνω από 550.000 επιχειρήσεις με περίπου 7,5 δισ. ευρώ Επιστρεπτέα Προκαταβολή, έχουμε βοηθήσει πάνω από 3 εκατ. πολίτες είτε με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είτε με επιδόματα, έχουμε κρατήσει και δίνουμε 2 δισ. ευρώ στην εθνική άμυνα για να την ενισχύσουμε το 2021, μειώνουμε ενοίκια και καλύπτουμε το βάρος των ενοικίων και μειώνουμε ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές».
Πάντως ειδικά φορείς του κλάδου της εστίασης παραμένουν επιφυλακτικοί για το μέλλον, καθώς αφενός η ανάγκη για νέα αυστηρά πρωτόκολλα αλλά και αφετέρου το κόστος για τα πρώτα έξοδα της επανεκκίνησης ανεβάζουν το λογαριασμό. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2.000 με 3.000 ευρώ, μόνο για τις δαπάνες προμήθειας πρώτων υλών κ.λ.π. ενώ κανείς δεν ξέρει ακόμη το τι θα περιλαμβάνουν τα πρωτόκολλα.
Έτσι , ο κλάδος της εστίασης ζητά 7 συγκεκριμένα μέτρα για την επανεκκίνηση:
- Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
- Επιδότηση επιδότησης του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
- Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων
- Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
- Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
- Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
- Μείωση των ΕΦΚ στα ποτά αλλά και ένταξη και των ποτών στο χαμηλό ΦΠΑ ώστε να στηριχθεί η νόμιμη αγορά σε σχέση με το λαθρεμπόριο αλλά και να ενισχυθεί η ζήτηση αλλά και το δημόσιο ταμείο. Ο «φόρος σκοτώνει το φόρο» άλλωστε τονίζει όλη η αλυσίδα αξιας.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκαν απώλειες τζίρου 2,3 δισ ευρώ ή 37,7% συνολικά στον κλάδο, ενώ έρευνες ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους που αντιστοιχούσε σε 51,7%.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις