Σουηδία: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού σε εσωτερικούς χώρους από 1η Δεκέμβρη

Σουηδία: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού σε εσωτερικούς χώρους από 1η Δεκέμβρη
Εστιατόριο στη Σουηδία εν μέσω πανδημίας AP IMAGES

Η Σουηδία θα εισαγάγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού από την 1η Δεκεμβρίου. Νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει υποχρεωτικά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για την είσοδο σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους όπου συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για ένα βήμα που προτείνουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι προειδοποιώντας για αυξανόμενο κύμα λοιμώξεων τις επόμενες εβδομάδες.

Τα ποσοστά μόλυνσης έχουν εκτοξευθεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες και ενώ η Σουηδία – που επλήγη σκληρά σε προηγούμενες περιόδους από την πανδημία – δεν έχει ακόμη καταγράψει παρόμοια έξαρση, ωστόσο οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι οι μολύνσεις από κορονοϊό θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από την 1η Δεκεμβρίου, δήλωσε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

“Η εξάπλωση αυξάνεται στην Ευρώπη. Δεν το έχουμε δει ακόμη στη Σουηδία, αλλά δεν είμαστε απομονωμένοι”, είπε σε συνέντευξη Τύπου. “Πρέπει να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού”.

Ο οργανισμός υγείας της Σουηδίας δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι θα ακυρώσει μια απόφαση που επικρίθηκε ευρέως για τη διακοπή της σύστασης δοκιμών σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα αλλά εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19.

Περίπου το 85 τοις εκατό όλων των Σουηδών άνω των 16 ετών έχουν λάβει μία δόση εμβολίου και το 82 τοις εκατό έχουν κάνει δύο ή περισσότερες δόσεις.

Η Σουηδία έχει επί του παρόντος τον χαμηλότερο αριθμό ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία και σε εντατική θεραπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, σύμφωνα με το OurWorldinData, αλλά έχει πληγεί σκληρά από προηγούμενα κύματα.

Η Σουηδία επέλεξε να μην απαγορεύσει τα lockdown και βασίστηκε κυρίως σε εθελοντικά μέτρα που στοχεύουν στην κοινωνική απόσταση. Έχει δει πολλές φορές υψηλότερους κατά κεφαλήν θανάτους από τους σκανδιναβικούς γείτονές της, αλλά χαμηλότερους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν αυστηρά lockdown.

Αρκετές πτυχές του χειρισμού της πανδημίας από τη Σουηδία, έχουν επικριθεί έντονα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα