Κουτσούμπας: Μεγάλη ανησυχία για την τουρκική επιθετικότητα
Την ανησυχία του για τη συνεχή τούρκικη επιθετικότητα εξέφρασε ο ΓΓ του ΚΚΕ, κατά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
- 06 Μαρτίου 2020 13:45
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη συνεχή τούρκικη επιθετικότητα και προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, που βέβαια σήμερα συνδυάζεται -εκτός από την κλασική επιθετικότητα των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο, των αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων, συνθηκών που όρισαν τα σύνορα των χωρών της περιοχής- και με νέες “ασύμμετρες απειλές”, με προκλήσεις, με τα προσφυγικά – μεταναστευτικά ρεύματα στον Έβρο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».
«Και βεβαίως αναδείξαμε τη θέση του ΚΚΕ, τις προτάσεις του, οι οποίες πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να καταγράφονται εκεί που είναι, δηλαδή στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα, με ευθύνη της ΕΕ, του ΟΗΕ, της τούρκικης κυβέρνησης και όχι να ωθούνται στις ονομαζόμενες χώρες πρώτης υποδοχής, που είναι ουσιαστικά η Νότια Ευρώπη, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία κλπ» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας στη συνέχεια: «’Αρα, αυτό το ζήτημα σημαίνει σύγκρουση με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που οδηγεί σε διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων, με αποτέλεσμα να βουλιάζουν τα νησιά, ο Έβρος, η Κύπρος, γενικότερα αυτές οι περιοχές, αυτά τα κράτη, σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρουστούμε -διότι έτσι κι αλλιώς είναι ανενεργή στην πράξη- με την Κοινή Δήλωση, τη συμφωνία, ΕΕ-Τουρκίας».
Τόνισε στη συνέχεια, ότι «και σε αυτή τη φάση δεν έχει καμιά δουλειά η Frontex, δεν έχει καμιά δουλειά το ΝΑΤΟ, στο Αιγαίο, διότι όπως είδαμε -ενώ κλήθηκε να προστατεύσει υποτίθεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορα- δημιουργεί και οξύνει παραπέρα τα προβλήματα. Ακριβώς γιατί έχει να κάνει με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που υπηρετούν αυτές οι λυκοσυμμαχίες, που είναι οι υδρογονάνθρακες, που είναι ο έλεγχος του υπεδάφους, του ορυκτού πλούτου, αλλά και των δρόμων μεταφοράς, της ενέργειας, των εμπορευμάτων στην περιοχή».
Ανέφερε ακόμα, ότι «ακριβώς επειδή εδώ συγκρούονται μεγάλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όχι μόνο περιφερειακοί παίκτες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, το Ιράν, η Αίγυπτος κλπ, αλλά και διεθνείς παίκτες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, κυρίως Γερμανία-Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα, την πληρώνουν τελικά οι λαοί. Από αυτή τη σκοπιά χρειάζεται ενδυνάμωση της πάλης, της φιλίας, της κοινής δράσης όλων των λαών της περιοχής».
«Όσον αφορά το Κυπριακό, εκφράσαμε για ακόμη μια φορά τη σταθερή αλληλεγγύη μας προς τον κυπριακό λαό για μια Κύπρο ενιαία, για μια λύση βιώσιμη, όχι διχοτομική, ένα κράτος και όχι δύο κράτη, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων-Τουκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς προστάτες, χωρίς ΝΑΤΟποίηση του νησιού. Και σε αυτή την πάλη το ΚΚΕ σταθερά θα στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού, με αλληλεγγύη, με φιλία και με κοινούς αγώνες» κατέληξε στις δηλώσεις του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.