Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών του Κιέβου οι Ρώσοι-Ετοιμος για συμβιβασμό ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών του Κιέβου οι Ρώσοι-Ετοιμος για συμβιβασμό ο Ζελένσκι
Εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο Κίεβο AP

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει μεγάλη δύναμη πυρός γύρω από το Κίεβο με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Οργανώνουν την αντίστασή τους οι Ουκρανοί.

Την ανάσα του κρατά ο όλος ο πλανήτης ο οποίος παρακολουθεί έντρομος τις τελευταίες δύο εβδομάδες την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν ότι έχει φτάσει η ώρα για τη μεγάλη μάχη του Κιέβο η οποία μπορεί να κρίνει οριστικά την έκβαση του πολέμου. Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι σχεδόν περικυκλωμένη από πολυάριθμα ρωσικά στρατεύματα στα οποία δεν αποκλείεται να υπάρχουν και μισθοφόροι της Βάγκνερ.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους οχυρώνουν την πόλη και επιχειρούν να ανακόψουν την προέλαση του ρωσικού στρατού με οδοφράγματα, μπλόκα, ακόμα και με ανινάξεις γεφυρών και δρόμων με στρατηγική σημασία. Σε κάθε περίπτωση, παίρνοντας και το μήνυμα από τον πρόεδρό τους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρουσιάζονται διατεθειμένοι να υπερασπιστούν το Κίεβο μέχρις εσχάτων.

Ο Ζελένσκι την ίδια ώρα επιχειρεί να βρει το κατάλληλο μονοπάτι το οποίο θα τον οδηγήσει σε συμβιβασμό με τον Πούτιν, έστω την ύστατη ώρα. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, o Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι διατεθειμένος για συμβιβασμούς, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν πρόκειται να προδώσει τη χώρα του.

Επανέλαβε ότι μόνο με μία συμφωνία κορυφής, μεταξύ του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να λάβει τέλος η αιματοχυσία της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τη ρωσική πλευρά.

Παράλληλα, η διπλωματική προσπάθεια θα κορυφωθεί την Πέμπτη με τη συνάντηση που θα έχουν επί τουρκικού εδάφους οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός Ντμίτρο Κουλέμπα. Είναι άγνωστο τι περιθώρια λύσης υπάρχουν, ωστόσο η συνάντηση θα γίνει με στόχο να βρεθεί έστω και ένα ελάχιστο σημείο επαφής.

Αποτροπιασμός για το χτύπημα στη Μαριούπολη

Την Τετάρτη, σύμφωνα με τους Ουκρανούς,  οι Ρώσοι βομβάρδισαν παιδικό νοσοκομείο και μαιευτήριο στην πολύπαθη Μαριούπολη, είδηση που γρήγορα έκανε το γύρο του κόσμου μαζί με τα σχετικά, αποκαλυπτικά πλάνα των ερειπίων. Η πόλη της νότιας Ουκρανίας με το ισχυρό ελληνικό στοιχείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι Ρωσικές δυνάμεις κρατάνε 400.000 ως αιχμαλώτους αφού δεν τους επιτρέπουν να φύγουν από την πόλη. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, ότι δηλαδή τους πολίτες τους κρατούν μέσα στα σπίτια τους, οι εθνικιστικές ένοπλες ουκρανικές δυνάμεις.

Πάντως την Τετάρτη περίπου 40.000 πολίτες κατάφεραν να μετακινηθούν σε πιο ασφαλή σημεία. Αυτοί ωστόσο δεν προέρχονται ούτε από το Κίεβο, ούτε από το Χάρκοβο, ούτε και από τη Μαριούπολη, ο πληθυσμός των οποίων πολύ δύσκολα μπορεί να απομακρυνθεί χωρίς μία εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός.

Υπάρχουν, την ίδια ώρα, και οι πληροφορίες που θέλουν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί θερμοβαρικά οι οποίες προέρχονται από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας το οποίο ανέφερε ότι Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ”. Η χρήση των εν λόγω όπλων απαγορεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης.

Η ουκρανική κρίση, τέλος, σε όλες τις πτυχές της είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσουν ατύπως αύριο και μεθαύριο στις Βερσαλλίες, έξω από το Παρίσι.

Στόχος της συνόδου είναι να συμφωνήσουν οι 27 ως προς το τι θα πράξουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ως προς τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι προσπάθειες για άμεση παύση του πυρός και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία αλλά και με τη Γεωργία και την Μολδαβία.

Αναφορικά με το τελευταίο αυτό ζήτημα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Παρίσι ότι ναι μεν η προσχώρηση αυτών των τριών κρατών στην ΕΕ δεν είναι άμεσα εφικτή, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα προς τις τρεις χώρες ότι ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι έχουν ευρωπαϊκή προοπτική.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα