ΠΓΔΜ: “Πέρασε” η Συμφωνία των Πρεσπών
Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Σκοπίων η συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού η κυβέρνηηση κατάφερε τελικά να συμπληρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ.
- 11 Ιανουαρίου 2019 20:13
Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών – συν μία επιπλέον – που απαιτεί το Σύνταγμα για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.
Η κρίσημη συνεδρίαση στη Βουλή ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση, αφού η κυβέρνηση Ζάεφ εξασφάλισε τη στήριξη τεσσάρων βουλευτών του αλβανόφωνου κόμματος BESA, καθώς και τους αντάρτες του αντιπολιτευόμενου VMRO DPMNE.
Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με τους αλβανόφωνους, η υπηκοότητα θα προσδιορίζεται “Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας και θα διευκρινίζεται για τους αλβανόφωνους στην αλβανική γλώσσα.
Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε μετά το τέλος της ψηφοφορίας με το Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Σβίγκου: Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και συμφιλίωσης
«Ήττα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού. Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και συμφιλίωσης στα Βαλκάνια. Οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μόνο ένα κοινό μέλλον να τους ενώνει», έγραψε σε ανάρτηση της στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.