Ακόμη και …”μαϊμού” μπανάνες βρήκε η ΔΙΜΕΑ – Όργιο “πειρατείας” σε επώνυμα προϊόντα

Ακόμη και …”μαϊμού” μπανάνες βρήκε η ΔΙΜΕΑ – Όργιο “πειρατείας” σε επώνυμα προϊόντα
Μπανάνες iStock

Οι εισαγωγές παραποιημένων και πειρατικών αγαθών το 2019 ανήλθαν σε 119 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,8 % του συνόλου των αγαθών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Εντοπίσθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 2.481 απομιμητικά προϊόντα εμπορικής επωνυμίας Chiquita (μπανάνες και πλαστά εμπορικά σήματα) κατά τον έλεγχο της ΔΙΜΕΑ στην λαϊκή αγορά της Νέας Σμύρνης, ενώ στον υπεύθυνο επιβλήθηκε πρόστιμο 8.000 ευρώ και ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποιήθηκε σήμερα επιχείρηση για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, από ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία σε λαϊκή αγορά της Νέας Σμύρνης.

“Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για τον περιορισμό του παραεμπορίου, σε όλη την επικράτεια”, όπως σχολιάζουν στελέχη της ΔΙΜΕΑ.

Στο μεταξύ με βάση πορίσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από κοινού από EUIPO και EUROPOL, επιβεβαιώνεται ότι τα εγκλήματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ) αποτελούν απειλή για την υγεία, την ασφάλεια των καταναλωτών και οικονομικά επιζήμια για όλους.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που σημειώνει ότι η διαδικτυακή και offline διανομή παραποιημένων και υποβαθμισμένες ποιοτικά αγαθών υπήρξε βασική εγκληματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως τονίζεται η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την COVID-19 ανάδειξε το γεγονός ότι οι εγκληματικές οργανώσεις δεν αναγνωρίζουν σύνορα και εκμεταλλεύονται την παραμικρή αδυναμία ή έλλειψη συντονισμού για να ενισχύσουν την επιρροή τους. Παρουσιάστηκαν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τη διανομή παραποιημένων αγαθών, κυρίως σε ψηφιακές πλατφόρμες, με παραποιημένα προϊόντα που προσφέρονται μέσω πωλήσεων ζωντανής ροής, υπηρεσιών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, βίντεο και χρηματοδοτούμενης διαφήμισης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η πειρατεία είναι πλέον σχεδόν αποκλειστικά ένα ψηφιακό έγκλημα, αν και ορισμένες παράνομες υπηρεσίες τηλεόρασης εξακολουθούν να χρησιμοποιούν φυσικά καταστήματα για να προσελκύσουν συνδρομητές.

Οι εισαγωγές παραποιημένων και πειρατικών αγαθών το 2019 ανήλθαν σε 119 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,8% του συνόλου των αγαθών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Μάλιστα στο κείμενο της αξιολόγησης καταδεικνύεται πως ενώ τα περισσότερα παραποιημένα προϊόντα που διανέμονται στην ΕΕ παράγονται εκτός της ΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγή παραποιημένων και υποδειγμάτων προϊόντων πραγματοποιείται όλο και περισσότερο εντός των κρατών – μελών. Η συχνή κατάσχεση παραποιημένων υλικών συσκευασίας και ημικατεργασμένων προϊόντων στα σύνορα δείχνει σαφώς την παρουσία εγκαταστάσεων παραγωγής εντός της ΕΕ – ορισμένες για μερική συναρμολόγηση και άλλες που εκτελούν πλήρεις κύκλους παραγωγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα