Μύθοι και Αλήθειες για τον Καρκίνο του Πνεύμονα
Δεν θα νοσήσουν όλοι οι καπνιστές από καρκίνο του πνεύμονα, όμως σχεδόν όλοι θα αναπτύξουν ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
- 06 Νοεμβρίου 2019 07:51
Η απόκρυψη της αλήθειας για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι η χειρότερη τακτική, καθώς πλέον η συγκεκριμένη ασθένεια δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού, όπως πριν από μερικά χρόνια. Η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών μπορεί να επιτρέψει μια καλύτερη ζωή για τους ασθενείς και η διαδικασία της θεραπείας, προσομοιάζεται με ουσιαστική αναγέννηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννης Μπουκουβίνας, πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την έναρξη καμπάνια για το καρκίνο του πνεύμονα, η συγκεκριμένη νόσος διαγιγνώσκεται σε περίπου 7.000 ανθρώπους στην Ελλάδα κάθε χρόνο και δείχνει μια ανοδική τάση, η οποία αποδίδεται αφενός επειδή κάποιοι πηγαίνουν πλέον συχνότερα για εξέταση, αφετέρου γιατί είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε αναλογία καπνιστών σε σχέση με τον πληθυσμό και για το λόγο αυτό είμαστε και η δεύτερη χώρα σε διάγνωση κρουσμάτων.
Ο κ. Μπουκοβίνας αναφέρει επίσης ότι η ανάγκη για ενημέρωση του κοινού για τη νόσο είναι μεγάλη, καθώς o καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες και την τρίτη συχνότερη στις γυναίκες. Επισημαίνει ακόμη ότι «Στην εποχή της άκρατης πληροφόρησης, όπου οι μύθοι και η αλήθεια συνυπάρχουν δυσδιάκριτα, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται καμπάνιες που ενημερώνουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα το ευρύ κοινό για σοβαρές νόσους, σαν τον καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου με την ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά την επιβίωση και ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα», αναφέρει.
Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του πνεύμονα
Μύθος
Όλοι οι τύποι καρκίνου πνεύμονα είναι ίδιοι.
Αλήθεια
Ο κάθε τύπος καρκίνου του πνεύμονα παρουσιάζει διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Αυτό έχει σαν συνέπεια την ανάγκη εξατομίκευσης της θεραπείας ώστε ο κάθε ασθενής, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, να ανταποκρίνεται με το βέλτιστο τρόπο και στο μέγιστο βαθμό.
Μύθος
Μόνο οι καπνιστές μπορεί να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα.
Αλήθεια
Ένας στους 9 καπνιστές θα αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα ενώ 8 στους 10 καπνιστές θα αναπτύξουν ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα π.χ. καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.
Ποσοστό 12% ασθενών με καρκίνο πνεύμονα δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές.
Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (περίπου 15% των συνολικών περιπτώσεων) εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε καπνιστές.
Μύθος
Ένας ασθενής που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του πνεύμονα δε χρειάζεται να διακόψει το κάπνισμα, είναι ήδη αργά.
Αλήθεια
Ακόμη και όταν ένας καπνιστής νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα αξίζει να διακόψει το κάπνισμα καθώς αυτοί οι ασθενείς ανακάμπτουν πιο γρήγορα μετά από χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ανταποκρίνονται καλύτερα στην θεραπεία και έχουν μειωμένες πιθανότητες υποτροπής ή εμφάνισης νέας κακοήθειας.
Επισημαίνεται ακόμη ότι νεότερα φάρμακα όπως οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης καθίστανται ανενεργά µε το κάπνισμα ή θα πρέπει να διπλασιαστεί η δόση τους. Η οριστική διακοπή του καπνίσματος ενεργητικού ή παθητικού, παραμένει η καλύτερη προστασία και το σημαντικότερο όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Μύθος
Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έχουν επίμονο βήχα.
Αλήθεια
Η συμπτωματολογία του καρκίνου του πνεύμονα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος και τη θέση του καρκίνου, τις καπνιστικές συνήθειες και το φύλο.
Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επίμονο βήχα, αιμόπτυση και λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως πνευμονίες.
Οι γυναίκες θα εμφανίσουν πιθανότερα μια αίσθηση δύσπνοιας και κόπωση παρά βήχα.
Καμπάνια ενημέρωσης
Με κεντρικό μήνυμα «Φοράμε λευκό» ξεκινά μια πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην Ελλάδα για τον καρκίνο του πνεύμονα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου & της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ενώ συμπαραστάτες και πρεσβευτές από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.