Η ποσόστωση “απάντηση” στις αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων
Για πλαφόν σε ποσοστό προσφύγων ανά περιφέρεια δεσμεύεται η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα τονίζει το προσφυγικό προφίλ όσων μετακινηθούν και ζητά από τους κατοίκους της ενδοχώρας να “βάλουν πλάτη” στα νησιά. Τι θα γίνει με τα ασυνόδευτα παιδιά.
- 06 Νοεμβρίου 2019 07:39
Στο σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στην ενδοχώρα προχωρά η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις μερίδας του εκλογικού ακροατηρίου της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας, ποντάροντας στην πειθώ και την ενημέρωση.
Το προσφυγικό- μεταναστευτικό θα βρεθεί εξάλλου στο επίκεντρο εσωτερικής σύσκεψης στο Μαξίμου σήμερα στις 12:30 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποιος επέστρεψε τα χαράματα από την Κίνα, ενώ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11:00 θα έχει άλλη εσωτερική σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη ΔΕΘ. Το Μαξίμου προφανώς και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει άμεσα σε διαβούλευση και ο πρωθυπουργός θέλει να καταδείξει ότι ασχολείται με την καθημερινότητα των πολιτών, τόσο με τη τσέπη τους όσο και με τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού.
Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι σε όσους αντιδρούν είναι πως ο αριθμός των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν σε κάθε περιφέρεια δε θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας αυτής, με κατανομή στους νομούς και δήμους αυτών, και εν γνώσει των δημάρχων, βουλευτών και τοπικών αρχών, που όπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά το χθεσινό briefing, ενημερώνονται πάντα εκ των προτέρων από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου προβλέπεται να μετεγκατασταθούν ακόμη 4.000 πρόσφυγες.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως υπάρχουν δήμαρχοι, που ενώ έχουν λάβει “ανταλλάγματα” για να αποδεχθούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία των δήμων τους (ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αναλάβει όχι απλά το “μασάζ” αλλά την ενίσχυση των δήμων που θα υποδεχθούν πρόσφυγες και την επίλυση ζητημάτων που ανακύπτουν από τη μετεγκατάσταση σε επίπεδο υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού), εν συνεχεία σπεύδουν να “χαϊδέψουν αυτιά” συντασσόμενοι με ακραίους που αντιδρούν, για μία χούφτα ψήφους.
Από την άλλη υπάρχουν βέβαια και ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την ένταξη τους στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο χρηματοδοτείται με κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να “βγάλουν τα σπασμένα”.
Η απάντηση πάντως στα περί δήθεν “αλλοίωσης” των τοπικών κοινωνιών από τους πρόσφυγες, είναι ακριβώς το πλαφόν στην ποσόστωση, καθώς οποιοσδήποτε με στοιχειώδη λογική οφείλει να αναγνωρίσει πως πχ ένας προσφυγας ανά 100 κατοίκους δε συνιστά πληθυσμιακή αλλοίωση. Γαλάζια στελέχη υπογραμμίζουν από την άλλη πως τα νησιά είναι όπου έχει διαταραχθεί η ισορροπία, για αυτό άλλωστε και ο κ.Πέτσας κάλεσε τους κατοίκους της ενδοχώρας να “βάλουν πλάτη” στους ακρίτες νησιώτες, που έχουν σηκώσει όλο το βάρος μέχρι σήμερα.
Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στην ενημέρωση, επισημαίνοντας πως όσοι μετεγκαθίστανται στην ενδοχώρα έχουν προσφυγικό προφίλ, βάσει και του διαχωρισμού που η ίδια έχει κάνει μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, επικαλούμενη τα φιλόξενα αισθήματα των Ελλήνων για τους πρόσφυγες και ευελπιστώντας έτσι να αντιμετωπίσει την ξενοφοβία, η οποία όμως υποδαυλίζεται από θεωρίες πως δεν πρόκειται για πρόσφυγες αλλά μετανάστες.
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τις αντιδράσεις. Ο κ.Πέτσας τις χαρακτήρισε δικαιολογημένες, ενώ τις απέδωσε κυρίως σε παρανόηση όπως στην περίπτωση της Νάουσας όπου ελάχιστα άτομα βγήκαν στο δρόμο παρασυρόμενα απο hoax περί άφιξης προσφύγων που αποδείχθηκαν τελικά… ηλικιωμένες προσκυνήτριες οι οποίες φορούσαν μαντίλια ή σε υπεραντίδραση λόγω άγνοιας για το προσφυγικό προφίλ των ατόμων που μετεγκαθίστανται.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως οι αντιδράσεις σιγοντάρονται εμμέσως και από βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι ενδιαφέρονται κοντόφθαλμα μόνο για την επανεκλογή τους. Το προσφυγικό αναμένεται να βρεθεί βέβαια στο επίκεντρο της άτυπης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ το πρωί του Σαββάτου, όπου μακριά από τις κάμερες ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστήσει την προσοχή βουλευτων που υποσκάπτουν την προσπάθεια της κυβερνησης να διαχειριστεί την καυτή πατάτα του προσφυγικου- μεταναστευτικού.
Τι θα γίνει με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες
Η κυβέρνηση καλείται εν τω μεταξύ να διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή το ευαίσθητο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της 15ης Σεπτεμβρίου 2019 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.500. Εχουν όμως χαθεί τα ίχνη 1.178 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων! Κάτι που δεν απασχολεί τους φωνασκουντες το μίσος.
Αλλά και για τα παιδιά που δεν αγνοούνται πρέπει να βρεθούν κατάλληλες δομές.
Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έγινε δεκτή από την Κομισιόν η συνέχιση της χρηματοδότησης μέχρι τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου από ξενοδοχεία να μεταφερθούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε ξενώνες, που είναι πιο ασφαλής.
H μετακίνηση ανηλίκων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά επίσης για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέων θέσεων μακροπρόθεσμης φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές.
Διερευνάται και η δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας του δημοσίου για τη δημιουργία νέων δομών σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ανακαινισθούν τέσσερα μικρά κτίρια για τη δημιουργία ξενώνων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι τρία από αυτά να είναι έτοιμα πριν το τέλος του χρόνου.
Θα προωθηθεί επίσης ο θεσμός της αναδοχής, ενώ στόχος ειναι πάντα η επανένωση παιδιών με τις οικογένειες τους που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.