Όλες οι δράσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση της οικονομίας
Τα βασικά μέτρα και οι δράσεις που σχεδιάζονται.
- 24 Ιουνίου 2020 10:47
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού η ελληνική κυβέρνησης έδειξε άμεσα αντανακλαστικά ξεδιπλώνοντας μια «βεντάλια» μέτρων και ενισχύσεων για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, που μπορεί και να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ, τα οποία, υπό προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον αυτό απαιτηθεί, μπορεί και να διπλασιασθούν.
Κύρια βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να στηριχθούν άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δανείων από τις τράπεζες, ενώ κύριος στόχος παραμένει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η ανάσχεση σε πρώτη φάση της ύφεσης και η ανάκαμψη εν συνεχεία της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση στρατηγικό ρόλο διαδραματίζει κυρίως το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο και κινητοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους διαθέσιμους πόρους.
Τα βασικά μέτρα που έχει εξειδικεύσει κατά καιρούς ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί είναι η ανάληψη του βάρους τόκων των επιχειρηματικών δανείων από το κράτος και η παροχή εγγυήσεων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για να μη μείνουν από ρευστότητα.
Αναλυτικότερα τα μέτρα αυτά είναι:
1. Η επιδότηση των επιτοκίων όλων των επιχειρηματικών δανείων των εταιρειών οι οποίες πλήττονται από τον κορωνοϊό και ανήκουν στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η επιδότηση έχει ύψος 750 εκατ. ευρώ και συνολικό προϋπολογισμό έως 1,2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτεί το επιτόκιο όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων ενήμερων την 31.12.2019, το οποίο σημαίνει 90 μέρες περίοδο πριν από αυτή την ημερομηνία, δηλαδή ότι οι δανειολήπτες αυτοί θα έπρεπε να έχουν πληρώσει τη δόση τους τον Σεπτέμβριο του 2019. Επιδοτεί τα επιτόκια για τρεις μήνες, με δυνατότητα για άλλους δύο. Η αίτηση γίνει ηλεκτρονικά με τέσσερις υπεύθυνες δηλώσεις.
2. Η υποβολή αιτήσεων στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια. Τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας του Ταμείου, περισσότερες από 40.000 επιπλέον επιχειρήσεις μπήκαν για να κάνουν αίτηση παροχής ρευστότητας μέσα από αυτό το εργαλείο. Στο διάστημα που η πλατφόρμα έμεινε κλειστή μετά το πρώτο πενθήμερο μεταφέρθηκαν επιπλέον πόροι. Ετσι αυξήθηκε το ποσό με τη μόχλευση από τα 1,3 δισ. ευρώ σε πλέον των 2 δισ. ευρώ.
3. Στις αρχές Ιούνιου ξεκίνησε το μεγάλο εγγυοδοτικό ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φθάνει τα 7 δισ. ευρώ. Εγγυάται το 80% του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών θέτει σε άμεσο προγραμματισμό για να «ξεκολλήσουν» 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ, κυρίως στον τομέα των υποδομών.
Ταμείο και πόροι από ΕΕ για επενδύσεις
Την ίδια στιγμή δημιουργείται ένα ταμείο συνεπενδύσεων για ξένους θεσμικούς επενδυτές 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επενδύει με ξένους επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών. Αναμένεται η προσέλκυση άλλων 100 εκατ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Το σύνολο όλων αυτών των δράσεων, μαζί με την αύξηση του ΤΕΠΙΧ, φθάνει στα 1,8 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση θα προσθέσει έως το τέλος του χρόνου άλλα 5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αρχές ενέκριναν πρόσθετη ενίσχυση ύψους 2,7 δισ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου. Μέχρι σήμερα το σύνολο των εγκρίσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο ήταν 2,5 δισ. ευρώ. Έτσι, αυξήθηκε το περιθώριο για φορολογικές απαλλαγές αλλά και για ρευστό χρήμα σε επιχειρήσεις που υλοποιούν αναπτυξιακά σχέδια περισσότερο από το 100%. Με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθούν το ταχύτερο δυνατόν και οι 2.000 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει επενδυτικά σχέδια προς έγκριση. Επίσης, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου ξεκινά ο νέος κύκλος για τη γενική επιχειρηματικότητα, ύψους 350 εκατ. ευρώ και την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα κάνει στοχευμένες χρηματοδοτήσεις
Πιο στοχευμένες είναι οι χρηματοδοτήσεις που προωθεί μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα το υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα σχεδιάζονται οι έξι ακόλουθες δράσεις:
1. Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές. Το ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών είναι ύψους 400 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα προσελκύσει άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια και θα χρηματοδοτήσει έργα ενεργειακά, κυκλικής οικονομίας και έργα κρίσιμων υποδομών. Το συνολικό ποσό του 1 δισ. ευρώ αφορά μετοχικό κεφάλαιο, equity, σε αυτά τα έργα. Αρα, λαμβάνοντας υπόψη και τον δανεισμό, ο οποίος κατ’ εκτίμηση είναι άλλα 2 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση θα φθάσει τα 3 δισ. ευρώ.
2. Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων «επιχειρηματικών αγγέλων» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Δημιουργείται ουσιαστικά η αγορά των λεγόμενων «επιχειρηματικών αγγέλων». Επιχειρηματικοί άγγελοι είναι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι επενδύουν σε εταιρείες που είναι μικρές, αλλά έχουν μια δυναμική που αναμένεται να φανεί πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό το πρόγραμμα είναι 30 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια και το οποίο αναμένεται συνολικά να ρίξει στην αγορά 60 εκατομμύρια ευρώ.
3. Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμασης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής. Είναι μία δομή συντονιστική και χρηματοδοτική, έτσι ώστε να ωριμάζει πολύ γρήγορα μεγάλα έργα υποδομής. Και αυτά να μπαίνουν στη σειρά για δημοπράτηση και κατασκευή. Το ύψος του είναι της τάξεως των 50 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από χρήματα ευρωπαϊκά.
4. Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό προϊόν το οποίο είναι ουσιαστικά μια επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αυτές οι εταιρείες, οι οποίες έχουν πάρα πολύ μεγάλη αυξημένη προστιθέμενη αξία, αυτή την εποχή επειδή δεν έχουν τζίρους είναι δύσκολο να συντηρηθούν. Ετσι, με αυτό το πρόγραμμα τους παρέχεται ρευστότητα για να ξεπεράσουν την κρίση.
5. Αύξηση κατά 50 εκατομμύρια ευρώ της δημόσιας συμμετοχής στο EquiFund.
6. Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το κεφάλαιο είναι της τάξεως των 400 εκατομμύρια ευρώ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δανείζει μαζί με άλλες τράπεζες εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των μεταφορών.