Μητσοτάκης: Άμεση απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από Ρωσία δεν είναι ρεαλιστική

Μητσοτάκης: Άμεση απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από Ρωσία δεν είναι ρεαλιστική
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο Bloomberg τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων από την ΕΕ ώστε η αγορά φυσικού αερίου να ισορροπήσει μέχρι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη ενεργειακά από τη Ρωσία

Την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί μία ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό ενεργειακό πρόβλημα, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg εν όψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και με αφορμή την επιστολή του στην Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Εκτίμησε όμως ότι άμεση απαγόρευση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν είναι ρεαλιστική. Υπενθυμίζεται ότι πλήρες ενεργειακό “μπλόκο” στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θέλουν οι ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την ανάγκη λήψης άμεσων βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας: “Εάν ρίξουμε μία ματιά στο τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, προφανώς θα καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για μία αγορά που λειτουργεί φυσιολογικά, με κριτήρια προσφοράς και ζήτησης και άρα θα πρέπει να προβούμε σε δραστικές παρεμβάσεις ώστε να βρούμε και πάλι τη σωστή ισορροπία”.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι και μετά την πανδημία του κορονοϊού οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν κάτι πο λίγους μήνες πριν θα φαινόταν απίστευτο. “Ζούμε σε ασυνήθιστες εποχές”, σχολίασε.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεδομένου πως τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης παραμένουν σταθερά, τίθεται ένα ζήτημα για το εάν η αγορά λειτουργεί σωστά.

Και τόνισε ότι βεβαίως στο πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να συζητηθεί η απεξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο, αλλά πρόσθεσε “αυτό δε γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει το δικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το χειρότερο δυνατό σενάριο και έχει ήδη ξεκινήσει να επενδύει στις υποδομές για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα