Πολωνία: Επίθεση της αστυνομίας με χημικά και αύρες κατά μεταναστών στα σύνορα
Επίθεση της πολωνικής αστυνομίας με χημικά και αύρες κατά μεταναστών στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά "να σταματήσουν τα βάσανα των ανθρώπων".
- 16 Νοεμβρίου 2021 19:55
Συγκρούσεις για μια ακόμη μέρα έλαβαν χώρα στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, με την πολωνική αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και αύρας κατά των μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.
Οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού προκειμένου να απωθήσουν μετανάστες που προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία.
Βίντεο καταγράφει χειροβομβίδες κρότου-λάμψης να εκρήγνυνται κοντά σε μετανάστες στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων, με την Πολωνία να ισχυρίζεται ότι οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ήρθαν από τη Λευκορωσία.
Η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν κηρύξει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δίνουν στην αστυνομία νέες συγκεντρωτικές εξουσίες έτσι ώστε να απελαύνει συνοπτικά τους μετανάστες και να αγνοεί τα αιτήματα για άσυλο. ΜΚΟ καταγγέλουν ότι οι πολωνικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν βοήθεια για μετανάστες στην περιοχή των συνόρων και ότι οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ κοντά στα σύνορα.
Ωστόσο, οι συγκρούσεις της Τρίτης στα σύνορα καλύφθηκαν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, όπου ο Λουκασένκο προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη για τη συνοριακή κρίση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα στρατεύματα της Λευκορωσίας έχουν κατηγορηθεί ότι έκοψαν τον φράχτη των συνόρων και ώθησαν τους μετανάστες να κάνουν επικίνδυνες προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα.
ΜΚΟ ζητούν επανειλημμένα έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Πολωνία.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Να επιτραπεί η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΜΕ
Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, κάλεσε σήμερα σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και να επιτραπεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στα μέσα ενημέρωσης να έχουν «πλήρη πρόσβαση» στην περιοχή των συνόρων.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εκτονώσουμε» την κατάσταση, είπε η Μιγιάτοβιτς, τονίζοντας ότι «ο στόχος είναι να εκτονώσουμε την κατάσταση».
«Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά σύνορα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι μένουν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», είπε η Επίτροπος από το Μιχάλοβο, μια μικρή πολωνική πόλη κοντά στα σύνορα.
Η πρόσβαση στην περιοχή κοντά στα σύνορα έχει αποκλειστεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης βάσει των πολωνικών κανόνων κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε απάντηση στον πρωτοφανή για τη χώρα εισροή μεταναστών.
«Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα για να μπορούμε όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας», είπε.
Πρόσθεσε ότι «αυτό που κάνει η Λευκορωσία και ο τρόπος που μεταχείριζεται τους μετανάστες είναι απολύτως απαράδεκτος».
Τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν πεθάνει στα σύνορα
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν πεθάνει από τη μία ή την άλλη πλευρά των συνόρων από το καλοκαίρι. Ένας από αυτούς, ο Άχμαντ αλ-Χάσαν, ένας 19χρονος Σύρος από τη Χομς, ενταφιάσθηκε σήμερα κοντά στα σύνορα, από την πολωνική πλευρά.
Περίπου 4.000 μετανάστες συνολικά έχουν κατασκηνώσει, σύμφωνα με Πολωνούς συνοροφύλακες, μέσα στο κρύο και σε συνθήκες που επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία.
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα κοντά στο σημείο διέλευσης μεταξύ των χωριών Μπρούζγκι (Λευκορωσία) και Κουζνίτσα (Πολωνία), όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή.
Οι κινήσεις της ΕΕ και ο ρόλος της Πολωνίας και της Λευκορωσίας
Σε επίπεδο ηγετών, την επομένη τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είπε νωρίτερα σήμερα πως θέλει να αποτρέψει τη μετατροπή της μεταναστευτικής κρίσης σε “αντιπαράθεση” με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι Δυτικοί τον κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε από το καλοκαίρι τις μεταναστευτικές κινήσεις από τη Μέση Ανατολή προς τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο διαψεύδει.
Η ΕΕ υποστηρίζει πως το Μινσκ ενορχήστρωσε τη συρροή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία προκειμένου να εκδικηθεί τις κυρώσεις που του επέβαλε μετά την αδυσώπητη καταστολή της αντιπολίτευσης από το 2020.
“Το καθεστώς (του προέδρου) Λουκασένκο εργαλειοποιεί με απάνθρωπο και αναίσχυντο τρόπο τις μεταναστευτικές ροές στην προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει και να διασπάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ανυπόφορο και απαράδεκτο”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.
Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ως εκ τούτου χθες, Δευτέρα ότι θέλουν να διευρύνουν τις κυρώσεις τις επόμενες ημέρες.
Ανακοινώσεις τις οποίες η εξόριστη επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια χαιρέτισε σήμερα, λέγοντας πως ο Αλεξάντρ Λουκασένκο “ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή”.
“Ο σκοπός της πολωνικής πλευράς είναι ολοφάνερος: έχει ανάγκη να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση και να πνίξει κάθε πρόοδο προς μια διευθέτηση”, είπε από την πλευρά του ο Ανατόλι Γκλαζ, ο εκπρόσωπος του λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τη Βαρσοβία για “προκλήσεις” και “απάνθρωπη μεταχείριση ανυπεράσπιστων ανθρώπων”.
“Η συμπεριφορά της πολωνικής πλευράς είναι απολύτως απαράδεκτη”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον οποίο οι Πολωνοί “παραβιάζουν όλους τους νομικούς κανόνες”.
“Το ουσιώδες σήμερα είναι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, τον λαό μας και να αποφύγουμε τις συγκρούσεις”, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. “Δεν πρέπει να το πρόβλημα αυτό να μετατραπεί σε θερμή αντιπαράθεση”.
Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με την Άγγελα Μέρκελ αποτελεί μια επιτυχία για τον ηγέτη της Λευκορωσίας με τον οποίο αρνούνται να μιλήσουν οι Δυτικοί μετά την επανεκλογή του που καταγγέλθηκε από τη Δύση τον Αύγουστο του 2020.
Σήμερα, ο Λουκασένκο είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε το Κρεμλίνο.
“Συνεχίστηκε μια ανταλλαγή απόψεων για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνομιλία που είχε χθες ο κ. Λουκασένκο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ”, αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Μέρκελ στο ότι η κρίση θα πρέπει να αποκλιμακωθεί.
“Έίμαστε της ίδιας γνώμης ότι κανείς δεν χρειάζεται την κλιμάκωση – ούτε η ΕΕ, ούτε η Λευκορωσία”, είπε.
Πρόσθεσε, όμως, πως οι απόψεις “αποκλίνουν” για τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες έφθασαν στη Λευκορωσία και αρνήθηκε γι’ άλλη μια φορά ότι η χώρα του ενθάρρυνε την άφιξή τους.
Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μια πτήση επαναπατρισμού τουλάχιστον 200 Ιρακινών πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα στη Λευκορωσία, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Χθες η αεροπορική εταιρία της Λευκορωσίας Belavia ανέφερε πως Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Υεμενίτες απαγορεύεται στο εξής να επιβιβάζονται στην πτήση από το Ντουμπάι προς τη Λευκορωσία. Η Τουρκία επέβαλε τους ίδιους περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα.
Στο πεδίο, ορισμένοι μετανάστες, που συχνά δανείζονται μεγάλα ποσά για να πληρώσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη, δήλωσαν αποφασισμένοι να μείνουν, παρά την περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης.
Ο λευκορωσικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι παρέδωσε σήμερα τρεις τόνους βοήθειας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις