Σε νέα χαράξη ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, τι γίνεται με τον σημερινό, φονικό άξονα
Δύο άξονες θα διαθέτει η χώρα για τη σύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο. Πως μπερδεύεται ο αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί με τον υφιστάμενο άξονα.
- 02 Νοεμβρίου 2020 09:16
Αναστάτωση προκλήθηκε πριν από μερικές ημέρες όταν με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, δημοσιεύθηκε απάντηση της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος.
Σε αυτή η κα Φερέιρα σημείωνε υπήρχε έγκριση από το 2017 για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και πως οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν ορισμένες αρχικές πληροφορίες στην Επιτροπή όσον αφορά στην πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν ενδεχομένως ένα μοντέλο που βασίζεται σε δημόσια έργα προς ένα μοντέλο που βασίζεται σε συμβάσεις παραχώρησης.
Είχε προηγηθεί non paper στο οποίο γινόταν αναφορά για τα βήματα προς την υλοποίηση του Πάτρα-Πύργος μέσω της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Σε αυτό αναφερόταν ότι η διαδικασία μεταφοράς υλοποίησης του έργου προχωράει ομαλά, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και είναι πλήρως ενήμερη για τον σχεδιασμό του Υπουργείου με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και πέραν του 2024.
Επίσης σημειωνόταν ότι είχαν διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις ως προς την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2023 και τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων και επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού.
Οι αντιδράσεις
Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα οι παραπάνω ανακοινώσεις έφεραν αναστάτωση και φέρεται να προετοιμάζεται νέα συνάντηση μεταξύ Δημάρχων της της Αχαΐας και της Ηλείας με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για το θέμα του αυτοκινητόδρομου της Πατρών – Πύργου.
Πηγές σημειώνουν πως, μέχρι και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου δεν είχε κατατεθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο και πως αν υπάρξει θα προγραμματιστεί άμεσα συνάντηση όπως αντίστοιχα έγινε τόσο πρόσφατα με τον Δήμαρχο Πατρέων κ.Πελετίδη, όσο και παλαιότερα και πάλι για το θέμα της Πατρών-Πύργου με Δημάρχους από την περιοχή.
Η σημερινή κατάσταση
Σήμερα ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου, βρίσκεται σύμφωνα με το υπουργείο ΥΠΟΜΕ σε φάση έγκρισης του σχεδιασμού ως ενιαίο έργο από τις Διευθύνσεις της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό το έργο είχε “σαλαμοποιηθεί” σε οκτώ τμήματα με τρία από αυτά να είναι τελείως μπλοκαρισμένα κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας ενώ τέσσερις διαγωνισμοί είχαν ολοκληρωθεί και συμβασιοποιηθεί.
Το υπουργείο προχώρησε σταδιακά σε ακύρωση αυτών των συμβάσεων καθώς υπήρχε ο φόβος ότι, όπως στο αντίστοιχο παράδειγμα του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία, έτσι και στην περίπτωση του Πάτρα-Πύργος θα είμασταν σε κατάσταση κατασκευαστικής ομηρίας για πολλά χρόνια χωρίς να παραδίδεται σε λειτουργία κάποιο τμήμα.
Επιπλέον, στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ, υποστηρίζεται πως μέσω της λύσης του ενιαίου μέσω της παραχώρησης έργου, εξασφαλίζεται όχι μόνο η ολοκλήρωση του έργου αλλά και η τακτική συντήρηση του που θα το κρατήσει σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας.
Το μπέρδεμα με το Πάτρα-Πύργος και το… Πάτρα-Πύργος
Στην πολυετή ιστορία του δρόμου-καρμανιόλα Πάτρα-Πύργος, αυτό που δεν έχει επαρκώς διευκρινιστεί, είναι τι θα γίνει με τον σημερινό άξονα. Όπως σημειώνουν πηγές με γνώση στο θέμα, ο υφιστάμενος δρόμος που ενώνει την πρωτεύουσα της Αχαϊας με την πρωτεύουσα της Ηλείας θα παραμείνει στο μεγάλο του μέρος, ως παλιά εθνική οδό.
Πιο συγκεκριμένα, το μόνο τμήμα του υφιστάμενου άξονα που θα αναβαθμιστεί είναι από το Μιντιλόγλι (την αρχή του δηλαδή) και μέχρι την Αλισσό. Το υπόλοιπο τμήμα από την Αλισσό μέχρι τον Πύργο θα εξακολουθεί να λειτουργεί (όπως η παλιά Ε.Ο. Κορίνθου-Πάτρων).
Αυτό θα δημιουργήσει δύο ταυτόχρονες διελεύσεις από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο, μία με ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και διόδια και μία με την υφιστάμενη “φονική” εθνική οδό. Εδώ έχουμε λοιπόν την αντιμετώπιση δύο παράλληλων οδικών έργων και όχι ενός, πράγμα που δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με το τι γίνεται και τι έπρεπε να έχει γίνει.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η σημερινή Πατρών-Πύργου ήδη από το 2006 με απόφαση του τότε υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, έχει μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία ήταν από τότε επιφορτισμένη με την συντήρηση του δρόμου. Από τότε μέχρι και σήμερα λίγα πράγματα έχουν γίνει στη διατήρηση του δρόμου σε ανεκτά επίπεδα ασφάλειας.
Ένα σημαντικό έργο οδικής-ασφάλειας
Αυτό που υπάρχει εδώ ως εξέλιξη και που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι πως για πρώτη φορά προετοιμάζεται διαγωνισμός από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ για παρεμβάσεις και έργα οδικής ασφάλειας της σημερινής Πατρών-Πύργου. Τα έργα αυτά, θα έχουν ως στόχο την βελτίωση -όπου είναι εφικτό- των χαρακτηριστικών του δρόμου και την μείωση των ατυχημάτων που προκαλούνται σε αυτόν.
Ένα από τα σημεία-κλειδί που έχουν εντοπιστεί από το υπουργείο, είναι οι συνεχείς προσβάσεις της Πατρών-Πύργου. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου ανά 1.000 μέτρα υπάρχει και μία πρόσβαση στο δρόμο, παράγοντας που αυξάνει γεωμετρικά την πιθανότητα ατυχημάτων με διερχόμενα οχήματα.
Στόχος είναι το έργο να συμβασιοποιηθεί εντός του 2021 και να υπάρξει άμεσα μία αντιμετώπιση της σημερινής κακής κατάστασης του δρόμου που ευθύνεται για πολλά θανατηφόρα συμβάντα κάθε χρόνο.
Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, η σημερινή εθνική οδός θα μεταβληθεί σε δρόμο τοπικής κυκλοφορίας με χαμηλά όρια ταχύτητας. Θα απαγορεύεται επίσης η χρήση του δρόμου (σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία) από επαγγελματικά οχήματα που θα είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο.
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα δοθεί τέλος στην ιστορία ενός από τους φονικότερους δρόμους της χώρας παράλληλα και με τη μελλοντική λειτουργία του κλειστού αυτοκινητόδρομου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.