Έκθεση Κομισιόν: Τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στη χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα

Έκθεση Κομισιόν: Τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στη χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα
Πυλώνας μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Eurokinissi

Τα reports της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής για το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι αποκαλυπτικά ως προς την έκρηξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Τεράστια είναι η επιβάρυνση που επωμίστηκαν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οπότε και εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα reports της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής είναι αποκαλυπτικά ως προς την έκρηξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Στις χονδρεμπορικές αγορές της Ε.Ε. το ηλεκτρικό ρεύμα ανατιμήθηκε το πρώτο τρίμηνο ακόμη και πάνω από 400% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ οι εισαγωγές αερίου της Ε.Ε. κόστισαν 78 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 27 δις. ευρώ αφορούσαν τις ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η έκθεση της Κομισιόν παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος σε χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία (411%), την Ελλάδα (343%) και τη Γαλλία (336%).

Τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν τη λιανική, η οποία βεβαίως επηρεάζεται καταλυτικά από το ύψος των επιδοτήσεων που δίνει κάθε χώρα, διαμορφώνοντας μια διαφορετική σειρά κατάταξης.

Το φυσικό αέριο

Πρωτόγνωρη ήταν η οικονομική επιβάρυνση για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το report της Κομισιόν η αβεβαιότητα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. και τη μεταβλητότητα των τιμών εντάθηκε. Έτσι το TTF στις 7 Μαρτίου εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο στα 212 ευρώ/MWh.

Ως συνέπεια της επιθετικότητας της Ρωσίας, περιγράφει η έκθεση για την αγορά αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μια σειρά κυρώσεων με βασικό αντίκτυπο στον ενεργειακό τομέα.

Η ΕΕ ενέκρινε επίσης το σχέδιο REPowerEU τον Μάιο, όπου περιγράφει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, την αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και τη στήριξη της πράσινης μετάβασης.

Οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου συνέχισαν να μειώνονται τόσο μέσω της Λευκορωσίας (-71 % σε ετήσια βάση) όσο και μέσω των οδών διέλευσης της Ουκρανίας (-41 %) το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στις αρχές Ιουνίου, οι ροές μέσω του Nord Stream μειώθηκαν κατά 60 %.

Ο εφοδιασμός με ρωσικούς αγωγούς εξασφάλισε μόνο το 28 % των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου εκτός ΕΕ, ενώ το 34 % εξ αυτών έφθασαν με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι καθαρές εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 10 %, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 72 %. Η ΕΕ δαπάνησε περίπου 78 δισ. EUR για εισαγωγές φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2022 (εκ των οποίων 27 δισ. EUR αφορούσαν τις ρωσικές εισαγωγές).

Στις 31 Μαρτίου 2022, το μέσο ποσοστό πλήρωσης της αποθηκών φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 26 %, δηλαδή περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι πριν από ένα έτος. Οι τιμές άμεσης παράδοσης στους ευρωπαϊκούς κόμβους φυσικού αερίου κυμαίνονταν το πρώτο τρίμηνο μεταξύ 95-100 ευρώ/MWh. Οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στις πρωτεύουσες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 84 % τον Μάιο του 2022 σε ετήσια βάση.

Η ηλεκτρική ενέργεια

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με το report της Ευρ. Επιτροπής, από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τους φόβους διακοπής του εφοδιασμού, εν μέσω τιμών ρεκόρ και υψηλής μεταβλητότητας.

Η μέση ευρωπαϊκή τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο στα 201 ευρώ/MWh και ήταν υψηλότερη κατά 281 % συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η έκθεση της Κομισιόν παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος σε χώρες της Ε.Ε., οι οποίες ήταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία (411%), την Ελλάδα (343%) και τη Γαλλία (336%).

Στην Ιταλία καταγράφηκε η υψηλότερη τριμηνιαία μέση τιμή (249 ευρώ/MWh), η οποία ήταν κατά 318 % υψηλότερη συγκριτικά με το το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η έκθεση της Κομισιόν, παρατηρεί επίσης και την πορεία των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. για το πρώτο τρίμηνο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι τιμές τους ανέβηκαν πάνω από 96 ευρώ ανά τόνο CO2, μειώθηκαν στις αρχές Μαρτίου και στη συνέχεια επανήλθαν στα επίπεδα των περίπου 80-85 ευρώ/τόνο CO2. Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, οι τιμές του TTF έπαψαν να υποστηρίζουν την τιμή των δικαιωμάτων της ΕΕ.

Παρά τα αυξημένα επίπεδα παραγωγής ορυκτών καυσίμων, το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ε.Ε. κατάφερε να φτάσει το 39 %, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα (37 %) το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, η παραγωγή από ΑΠΕ ανέβηκε κατά 1 % (+ 1 TWh) ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 20 % (+ 20 TWh) της αιολική παραγωγής, 31 % της ηλιακής ενέργειας (+ 8 TWh) και 8 % της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (+ 1 TWh).

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 27 % (-28 TWh) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση. Την ίδια περίοδο, τα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6 % (+ 17 TWh) και η πυρηνική παραγωγή μειώθηκε κατά 9 % (-16 TWh).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα