Η Ουκρανία σκέφτεται να νομιμοποιήσει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Η Ουκρανία σκέφτεται να νομιμοποιήσει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών
Το Gay Pride του Κιέβου τον Σεπτέμβριο του 2021 AP Photo/Efrem Lukatsky

Σχεδόν 28.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, ζητώντας τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων. Τα προβλήματα εν μέσω πολέμου και η απόφαση του Ζελένσκι.

Αίτηση για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία μάλιστα έχει ήδη συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές “τρέχει” στην Ουκρανία την τελευταία περίοδο, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βρίσκεται ενώπιον μίας ιστορικής απόφασης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καλείται να εξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση και να απαντήσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, γνωρίζοντας πως η εν λόγω αίτηση έχει περισσότερες από 28.000 υπογραφές.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Ουκρανία, ωστόσο, οι γάμοι ομοφύλων, όπως και το σύμφωνο συμβίωσης δεν αναγνωρίζονται. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που κατατάσσονται στον στρατό μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC το οποίο επικαλείται τη νομοθεσία της Ουκρανίας, αν ένα άτομο χάσει τη ζωή του, τότε το άλλο άτομο του ίδιου φύλου με το οποίο βρίσκονταν σε σχέση δεν μπορεί να παραλάβει τη σωρό του ή να το θάψει.

Η εν λόγω αίτηση, με μότο “τη δεδομένη στιγμή, κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία”, κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου και αγγίζει τις 30.000 υπογραφές, αρκετές για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Ουκρανού προέδρου που θα το εξετάσει πριν το καταθέσει στο κοινοβούλιο.

Μία ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση της Ουκρανίας περιέγραψε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως μία “σημαντική στιγμή” για τα μέλη της κοινότητας, ενώ η Oksana Solonska, υπεύθυνη επικοινωνίας του Kyiv Pride δήλωσε στο BBC πως “είναι σημαντικό τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να έχουν το δικαίωμα να δουν τον σύντροφό τους και να παραλάβουν τη σωρό του από το νεκροτομείο ή να διεκδικήσουν και αποζημίωση εάν χρειαστεί”, για να προσθέσει: “Όλα τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν αυτά τα δικαιώματα. Ελπίζουμε πραγματικά ότι ο γάμος ομοφύλων θα νομιμοποιηθεί, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φροντίζουν ο ένας τον άλλον”.

Ακόμα δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν ο Ζελένσκι θα επιλέξει να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων, πράγμα που φαίνεται πως θα ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Ενώ έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για την προστασία των LGBT ατόμων στην Ουκρανία , όπως ο νόμος κατά των διακρίσεων που θεσπίστηκε το 2015, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχει υποστεί ομοφοβία, μισαλλοδοξία και βία στη χώρα.

Το 2013 έγινε το πρώτο Pride στο Κίεβο παρά τις διαμαρτυρίες, έναν χρόνο μετά την ακύρωσή του μετά την παρέμβαση ακροδεξιών στοιχείων που απείλησαν τους συμμετέχοντες, φαινόμενο πάντως που επαναλήφθηκε και το 2018.

Παρά τους κινδύνους, ωστόσο, η παρέλαση υπερηφάνειας στη χώρα έχει αυξήσει τη δημοτικότητα και τις συμμετοχές της, όπως προδίδουν οι 7.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στο περσινό Pride.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα