Half Note Jazz Club: Aνοίγει και μας καλεί σε μυσταγωγικές βραδιές με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες

Half Note Jazz Club: Aνοίγει και μας καλεί σε μυσταγωγικές βραδιές με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες
Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τζιζέλ Τζάκσον και ο Αυστριακός οργανίστας Ράφαελ Βρέσνιγκ HN

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του πιο ιστορικού και ταγμένου τζαζ κλαμπ της πόλης.

Ζούμε παράξενες, «διχαστικές» μέρες εξαιτίας της πανδημίας που καλά κρατεί. Την ώρα, ας πούμε, που η εστίαση κατεβάζει για μια μέρα ρολά στην προσπάθειά της να πιέσει την κυβέρνηση για εξορθολογισμό των κανόνων λειτουργίας της, άλλες πτυχές της εξόδου/ διασκέδασης ανεβάζουν πανιά και επιστρέφουν δυναμικά μετά από την αναγκαστική ανάπαυλα μηνών.

Ακριβώς η περίπτωση του Half Note, του πιο ιστορικού και ταγμένου τζαζ κλαμπ της πόλης. Στον γνωστό αγαπημένο και ζεστό χώρο του απέναντι από το Α’ Νεκροταφείο, το στέκι των εραστών της τζαζ, των μπλουζ και όχι μόνο (η σκηνή του είναι πάντα ανοιχτή για κάθε τύπου ενδιαφέρον λάιβ) ξανανοίγει τις πόρτες του αυτή την βδομάδα, ανακοινώνοντας ήδη τρία σχήματα που θα πάνε μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Και, φυσικά, έπεται συνέχεια. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι θα δούμε –και θ’ ακούσουμε.

Τζιζέλ Τζάκσον & Ράφαελ Βρέσνιγκ

Γεννημένη στην Βαλτιμόρη, μεγαλωμένη στο Μπρούκλιν και πλέον ταξιδιάρα και διεθνής, η Τζάκσον καλύπτει με την υπέροχη φωνή της όλη την διαδρομή από την σόουλ και την ντίσκο, μέχρι το R ‘n’ B και την τζαζ. Έχοντας θητεύσει για χρόνια δίπλα στον Ρέι Τσαρλς, ως μια από τις φωνητικές Raylettes του, αλλά και με λάιβ δίπλα στην βασίλισσα της ντίσκο, Ντόνα Σάμερ, ή τον θρυλικό Νονό της σόουλ, Τζέιμς Μπράουν, η Τζιζέλ διαμόρφωσε μες στα χρόνια το προσωπικό της τραγουδιστικό ύφος.

Από την άλλη, έχει στο ενεργητικό της και αμιγή χορευτικά χιτ που μεσουράνησαν στα κλαμπ, όπως το «Love Commandments» του 1997, το οποίο ξεχώρισε στους καταλόγους επιτυχιών του Billboard, αναγορεύοντας την Τζιζέλ σε σταρ της διεθνούς σκηνής house.

Στις τέσσερις εμφανίσεις της στο Half Note, η Τζάκσον συμπράττει με τον Αυστριακό βιρτουόζο οργανίστα, Ράφελ Βρέσνιγκ, γνωστό στους θαμώνες του κλαμπ από τις εμφανίσεις του με την τραγουδίστρια της μπλουζ και των γκόσπελ, Ντέιτρα Φαρ. Μαζί τους, οι συνεργάτες του Βρέσνιγκ από την Soul Gift Band του, ο κιθαρίστας Ενρίκο Κριβεγιάρο, και ο Ιταλός ντράμερ Έρικ Τσισμπάνι.

Πληροφορίες: Από Παρασκευή 19 έως Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210-9213310). Ώρα έναρξης Παρασκευή & Σάββατο 22:00, Κυριακή & Δευτέρα 21:30 (πόρτες μια ώρα νωρίτερα). Εισιτήρια (χωρίς ποτό) 30, 25 και 20€. Προπώληση εδώ.

Georgios Tsolis Greek Trio

Ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Τσώλης ΗΝ

Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη μετά από 17 χρόνια, ο πιανίστας και συνθέτης Γεώργιος Τσώλης ανεβαίνει στη σκηνή του Μετς έχοντας στο πλευρό του τον ντράμερ Γιώργο Μανιάτη, επίσης άρτι αφιχθέντα από Νέα Υόρκη, και τον εξίσου νεοφερμένο κοντραμπασίστα Γρηγόρη Θεοδωρίδη.

Οι τρείς μουσικοί, κομίζοντας ο καθένας τις δικές του μουσικο-ταξιδιωτικές εμπειρίες, θα τζαμάρουν, ενώ συγχρόνως θα παρουσιάσουν και το «Back Home», το πρόσφατο πρότζεκτ του Τσώλη που ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στα Sierra studios με συμμετοχή των συνεργατών του από το διεθνές κουαρτέτο του.

Η συναυλία αυτή στο Half Note σηματοδοτεί την έναρξη της ευρωπαϊκής περιοδείας του Γιώργου Τσώλη, στην οποία θα παρουσιαστούν συνθέσεις του από το 2010 έως σήμερα, που περιλαμβάνονται στα τρία προσωπικά άλμπουμ του. Και φυσικά, από το γκιγκ δεν θα λείψουν οι αυτοσχεδιασμοί των τριών μουσικών, sine qua non όλων των τζαζιστικών λάιβ.

Πληροφορίες: Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στις 21:30 (πόρτες στις 20:30), στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210-9213310). Εισιτήρια (χωρίς ποτό) 15 και 10€, προπώληση εδώ.

Κώστας Χατζής

Ο Κώστας Χατζής ΗΝ

Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτόν τον σπουδαίο μουσικό, τον εξαιρετικό κιθαρίστα, τον υπέροχο συνθέτη, και τον βαθιά ουμανιστή καλλιτέχνη που εξακολουθεί και μοιράζει απλόχερα μέθεξη και ουσία στα λάιβ του! Ο Κώστας Χατζής είναι μοναδικός –κι αυτός ο χαρακτηρισμός αφορά όχι μόνο την μουσική του διάσταση, αλλά κυρίως την ανθρώπινη.

Πιστός στα ραντεβού του με τους θαμώνες του Half Note, ο Χατζής επιστρέφει στο κλαμπ για τέσσερις συναυλίες πλαισιωμένος από τις τραγουδίστριες Μαρία Αλεξίου και Δανιέλα Χατζή, τον πιανίστα Γιώργο Παγιάτη (που υπογράφει επίσης ενορχηστρώσεις και διεύθυνση), τον φλαουτίστα/ σαξοφωνίστα Ρήγα Σαριτζιώτη, και τον κοντραμπασίστα Πόλυ Πελέλη.

Έξι δεκαετίες ιδιοσυγκρασιακής μα απόλυτα επιτυχημένης πορείας θα παρελάσουν από την σκηνή, μέσα από τραγούδια εμβληματικά που άφησαν εποχή. Τραγούδια με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό στους στίχους, με αλησμόνητες μελωδικές γραμμές, και μ’ εκείνη την χαρακτηριστική βραχνάδα στην φωνή του Χατζή που κατεβαίνει αβίαστα στο κοινό, το παίρνει από το χέρι και όλοι μαζί «κοιτούν από ψηλά», τον κόσμο που μοιάζει ζωγραφιά…

Πληροφορίες: Από Παρασκευή 26 Νοεμβρίου έως Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210-9213310). Ώρα έναρξης Παρασκευή & Σάββατο 22:00, Κυριακή & Δευτέρα 21:30 (πόρτες μια ώρα νωρίτερα). Εισιτήρια (χωρίς ποτό) 25, 20 και 15€. Προπώληση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα