Κορονοϊός: Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τώρα το μίνι – lockdown
Το σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊού διάρκειας ενός μήνα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έχει ως στόχο να ανακόψει την πανδημία μέχρι τα Χριστούγεννα
- 02 Νοεμβρίου 2020 06:06
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι στόχος του είναι να αποφύγει ένα γενικό lockdown και το επανέλαβε και κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού το Σάββατο.
Μέτρα βέβαια που συνιστούν στην ουσία ένα μίνι- lockdown, με επίκεντρο την εστίαση και με πρότυπο τις πολιτικές, οι οποίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή πλέον σε Γερμανία και Γαλλία. Είναι άλλωστε προφανές ότι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού, που αρχικά περιελάμβανε πιο light μέτρα, επηρεάστηκε από τη συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη το βράδυ, κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έθεσε την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού lockdown.
Η νέα έκρηξη κρουσμάτων της Παρασκευής είναι όμως που κυρίως οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει σε κλείσιμο της εστίασης στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή σε πάνω από τη μισή χώρα, καθώς και σε γενίκευση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Το κλείσιμο της εστίασης αποτελεί βεβαίως και μία ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει το ωράριο αποτελεσματικά, καθώς η εκτίναξη των κρουσμάτων αποδίδεται σε κρυφά κορονο-πάρτι τις νύχτες, αλλά και σε συνωστισμό, έστω και σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς μάσκες και αποστάσεις, και πριν τις 12 τα μεσάνυχτα.
Πως συμβαδίζει όμως η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας; Όπως είπε ο πρωθυπουργός μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται επιδημιολογικά δύο- τρεις εβδομάδες πριν τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά για αυτό ακριβώς το λόγο λαμβάνει τώρα τα μέτρα.
Εξάλλου, το ζήτημα είναι πότε θα φτάσει το σύστημα υγείας τα άκρα του και η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά κυρίως του αριθμού των διασωληνωμένων τις τελευταίες ημέρες, δείχνει ότι το ΕΣΥ σύντομα κινδυνεύει να μην αντέχει άλλο την πίεση. Η εισήγηση των ειδικών ήταν άλλωστε να ληφθούν μέτρα τώρα, όσο ακόμη υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, καθώς από ένα αριθμό και πάνω, αυτό θα είναι αδύνατο, με συνέπεια να μην μπορεί να ελεγχθεί η μετάδοση.
Παρατηρήθηκε επίσης πως στις περιοχές όπου ελήφθησαν γρήγορα και στοχευμένα μέτρα απέδωσαν, ενώ την “πάτησαν” πόλεις που δεν είχαν πρόβλημα και όπου υπήρξε αδράνεια και χαλάρωση.
Ένας ακόμη λόγος όμως της λήψης μέτρων εδώ και τώρα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι η ελπίδα πως εάν το Νοέμβριο η Ευρώπη μπει σε μερική καραντίνα, τα Χριστούγεννα θα μπορέσει να κρατηθεί ζωντανή η αγορά.
Τα Χριστούγεννα άλλωστε πραγματοποιούν όχι μόνο τα καταστήματα λιανικής, αλλά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το σημαντικότερο κομμάτι του τζίρου τους, ενώ υπάρχει βεβαίως και ο χειμερινός τουρισμός.
Σημειωτέον πάντως ότι η κυβέρνηση, με επιχείρημα ότι τα στοιχεία δείχνουν πως κύριες εστίες υπερμετάδοσης οφείλονται στη διασκέδαση ιδίως των νέων και τις μετακινήσεις πολιτών, για άλλη μία φορά δεν λαμβάνει μέτρα για την Εκκλησία, αλλά επιλέγει το lockdown στην εστίαση και τον πολιτισμό, καθώς και τον περιορισμό κυκλοφορίας τις νύχτες.
Το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, που συμμετείχε στη δοξολογία για τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη, διαγνώστηκε θετικός με κορονοϊό, εντείνει εν τω μεταξύ την ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού στη συμπρωτεύουσα, όπου η κατάσταση εξελίσσεται πολύ πιο δραματικά από ό,τι στην Αθήνα. Και αυτό καθώς στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου είχε υπάρξει συνωστισμός, με τους ιερείς να μη φορούν μάσκα.
Όπως και σε Γαλλία και Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει επίσης να μην κλείσει τα σχολεία, καθώς αφενός θεωρείται ότι δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, αφετέρου θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να δώσει και πάλι άδειες ειδικού σκοπού.
Το λιανεμπόριο επίσης έχει φανεί ότι δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας και έτσι παραμένει ανοιχτό, με τα γνωστά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η απολύμανση και ο περιορισμένος αριθμός πελατών ανά κατάστημα.
Οι αντιδράσεις των επαγγελματιών και εργαζομένων στους χώρους της εστίασης, της διασκέδασης και του πολιτισμού, είναι ήδη έντονες, καθώς είναι μεγάλος ο φόβος για λουκετα. Η κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί πως με τα μέτρα στήριξης θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.