Μπόρις Τζόνσον: Ο ιός είναι επικίνδυνος, αλλά εμείς πλέον καλύτεροι στην αντιμετώπισή του
Οι θάνατοι στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 171 και ο συνολικός τους αριθμός έφτασε τις 42.927. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ανήλθαν σε 874
- 23 Ιουνίου 2020 21:05
“Ο ιός είναι ο ίδιος και εξίσου επικίνδυνος. Αλλά εμείς είμαστε καλύτεροι στην αντιμετώπισή του. Αυτό πρέπει να δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της ενημέρωσης από την κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το χρονικό διάστημα κατά την κρίση της πανδημίας άλλαξε η κατανόηση γύρω από τον ιό, αλλά και η ικανότητα αντιμετώπισής του, και πρόσθεσε ότι το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτισης μπορεί να φέρει μία πραγματική αλλαγή.
Αναφέρθηκε στις αλλαγές που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα από τη Βουλή, για την ευρεία χαλάρωση του lockdown στους περισσότερους χώρους στην Αγγλία, από τις 4 Ιουλίου και στην αναγκαιότητα τήρησης της απόστασης, του ενός μέτρου πλέον, αλλά και στα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως οι μάσκες και τα προστατευτικά προσώπου. Διαβεβαίωσε ότι οι νέες αλλαγές δεν θα διακινδυνεύσουν μία δεύτερη έξαρση της πανδημίας και ότι υποστηρίζονται από το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτισης του NHS.
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, ανέφερε ότι το ποσοστό του πληθυσμού με επιβεβαιωμένο θετικό αποτέλεσμα στον ιό είναι συνεχώς μειούμενο (από τις 26 Απριλίου), αλλά δεν έχει εξαλειφθεί ολοκληρωτικά, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής βρίσκεται στο 0,7-0,9 σε όλη τη χώρα.
Από την πλευρά του ο ιατρικός επικεφαλής Αγγλίας, Κρις Γουίτι, επεσήμανε ότι οι νέες αποφάσεις σχεδιάστηκαν για να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν να συνυπάρχουν με ασφαλή τρόπο. «Θα πρέπει να ζήσουμε μαζί με τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε, και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως το χειμώνα να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα, αν και μέχρι τότε μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα διαθέσιμα φάρμακα. Εξήγησε ότι καμία απόφαση δεν λαμβάνεται χωρίς κινδύνους, αλλά οι κυβερνήσεις εξετάζουν την διαχείριση των κινδύνων αυτών.
Οι θάνατοι σε περιστατικά με κορονοϊό την τελευταία μέρα ήταν 171 και ο συνολικός τους αριθμός έφτασε τις 42.927. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ήταν 874.
Οι αντιδράσεις στην χαλάρωση των περιορισμών
Οι επιχειρηματικοί φορείς της Βρετανίας, καλωσόρισαν την ανακοίνωση για ευρύτερη χαλάρωση των περιορισμών του lockdown, καθώς έτσι θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσει ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων. Η Ομοσπονδία βρετανικής βιομηχανίας αλλά και το Ινστιτούτο Διευθυντών σχολίασαν με ανακοινώσεις τους ότι η αλλαγή στο μέτρο της απόστασης θα κάνει τη διαφορά στη βιωσιμότητα χιλιάδων εταιριών και θα επηρεάσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι αν και η μείωση της απόστασης στο ένα μέτρο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους, ωστόσο, παραμένουν μακριά από τη συνήθη πρακτική τους και θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν της κρίσης.
Μία από τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις, TUC, ανακοίνωσε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία των εργαζομένων και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να ανακοινώσουν άμεσα τις εκτιμήσεις ρίσκου τους, ώστε οι εργαζόμενοι να νιώσουν ασφαλείς κατά την επιστροφή τους στην εργασία.
Η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση εξέφρασε σκεπτικισμό για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τον Σεπτέμβριο, καθώς θα χρειαστούν – ακόμη και με την απόσταση του ενός μέτρου – περισσότεροι εκπαιδευτικοί και χώροι εντός των σχολείων.