Ο δρόμος για κινέζικες επενδύσεις στα πρότυπα της COSCO και με όχημα τη ναυτιλία
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη για την China International Import Expo 2019 εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την προσέλκυση αναγκαίων για την ανάπτυξη επενδύσεων, που θα φέρουν χρήμα και θέσεις εργασίας
- 05 Νοεμβρίου 2019 07:17
Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αντιμετωπίσει ισχυρές αντιδράσεις όταν υπέγραψε την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, επένδυση ωστόσο πάνω στην οποία βασίστηκαν στη συνέχεια όλες οι κυβερνήσεις ως πηγή εσόδων και η οποία αποτελεί πλέον πρότυπο προσέλκυσης επενδύσεων και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε εξάλλου να επισημάνει κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας μας προς την Κίνα. Ενώ κατά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής της Σαγκάης και μέλος του Π. Γ. του ΚΚ Κίνας, Li Qiang μάλιστα εγκωμίασε το οικονομικό θαύμα της Κίνας, μίας χώρας θεωρητικά κομμουνιστικής και στην πράξη μίας οικονομίας κρατικού καπιταλισμού, ενώ σημείωσε (προφανώς για να τα ακούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι Αμερικανοί σύμμαχοι) ότι η Κίνα επένδυσε στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας κατά την τελευταία κρίσιμη δεκαετία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αθήνα δεν είχε κρύψει ότι η Ουάσινγκτον, που βρίσκεται σε ανοιχτό οικονομικό πόλεμο με το Πεκίνο, θα προτιμούσε να μη δει νέα κινεζική “απόβαση” στην Ελλάδα. Είχε δηλώσει βέβαια ότι εάν η Κίνα κάνει μία καλή προσφορά η Ελλάδα θα είναι λογικό να την αποδεχθεί, προειδοποιώντας όμως για κινδύνους ασφαλείας στις δοσοληψίες με το Πεκίνο. Όμως αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα για την Ελλάδα η οποία έχει ανάγκη άμεσες και “γερές” επενδύσεις: Οι Κινέζοι διαθέτουν ζεστό χρήμα και μία κεντρικά οργανωμένη (και επεκτατική) επενδυτική πολιτική. Και η Ελλάδα τους προσφέρει τη γεωστρατηγική θέση της πύλης εισόδου στην Ευρώπη, εξ ου και το ιδιαίτερο κινεζικό ενδιαφέρον.
Η επένδυση άλλωστε της COSCO στον Πειραιά συνεχίζει να επεκτείνεται. Ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε βεβαίως και με τον πρόεδρο της Cosco, Xu Lirong, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής στην επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, και ο οποιος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την γρήγορη έγκριση του νέου master plan. Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να φτάσει το ένα δισ ευρώ και τόνισε ότι: «Στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου», ως διαμετακομιστικός κόμβος. Πρόθεση της κινεζικής εταιρείας είναι εξάλλου να μετατρέψει το λιμανι του Πειραιά σε κόμβο logistics, όπως αυτο της Σιγκαπούρης.
Βεβαίως το μήνυμα Μητσοτάκη, πως μετά τις 7 Ιουλίου υπάρχει μία φιλοεπενδυτική κυβέρνηση στην Αθήνα, δεν αφορά μόνο τους Κινέζους, αλλά άπαντες τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αλλά η σχέση Ελλάδας – Κίνας παραμένει σημαντική οικονομικά, για αυτο εξάλλου και θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 10- 12 Νοεμβρίου ο Κινέζος Πρόεδρος, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.
Μιλωντας εξάλλου σε ελληνοκινεζικο επιχειρηματικο φόρουμ στη Σαγκάη με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών, ο πρωθυπουργός κάλεσε ευθέως τους επιχειρηματιες της ασιατικής χώρας να εμπιστευτούν την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «τώρα είναι η κατάλληλη εποχή».
Ο κύριος τομέας οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών είναι βεβαίως η ναυτιλία. Όπως σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης τα τελευταία 15 χρόνια Έλληνες πλοιοκτήτες κατασκεύασαν πάνω από 1000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς η κινεζική αγορά να είναι ανοιχτή στους Έλληνες προμηθευτές, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ως ένα στοιχείο προστιθέμενης αξίας στη διαδικασία ναυπήγησης των πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα από Έλληνες πλοιοκτήτες και πραγματοποιούν ένα σημαντικό τμήμα του εμπορίου από και προς την Κίνα», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για “win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα Κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα”.
Στη συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας των δύο χωρών και σε πολλούς ακομη τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Και βέβαια η Ελλάδα επιθυμεί να επωφεληθεί και από το τεράστιο ρεύμα Κινέζων τουριστών. Με την απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Σαγκάης από το καλοκαίρι του 2020, υπάρχει η προσδοκία ότι την περίοδο 2020-2021 η Ελλάδα θα προσελκύσει 500.000 τουρίστες από την Κίνα.
Τη χρηματοδότηση επενδυτικών προτάσεων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας, θα βοηθήσουν τα παραρτήματα της Τράπεζας της Κίνας και της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας που ξεκινούν άμεσα να λειτουργούν στην Αθήνα.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση της Bank Of China να ανοίξει υποκατάστημα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός μιλώντας με δημοσιογράφους στη Σανγκάη. «Η Bank of China που ανοίγει υποκατάστημα στην Αθήνα, είναι η 4η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. Ένα μικρό μέρος του ισολογισμού της να διαθέσει στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό» είπε ο κ.Μητσοτάκης και αναφερόμενος στις επαφές μεταξύ επιχειρηματιών των δυο χωρών αυτές τις ημέρες στην Σανγκάη, πρόσθεσε: «Ανοίξαμε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων για επενδύσεις που έχουν σχέση με την ηλεκτροκίνηση, της «έξυπνες» πόλεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύω ότι θα προκύψουν πολύ σημαντικες συμφωνίες. Ήταν μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή και μια πρόκληση για εμάς, να δοκιμάσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εμφανιζόμαστε καλα οργανωμένοι».
Ο κ.Μητσοτάκης ολοκληρώνει την επίσκεψη του στη Σαγκάη σήμερα, με περιήγηση στην έκθεση και ομιλία στα εγκαίνια. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας ΖΤΕ και ακολουθως με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας.