Υποχρεωτική η έκθεση ανθρακικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων με βάση τον κλιματικό νόμο
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το έτος αναφοράς 2022.
- 16 Νοεμβρίου 2021 06:19
Νέο κλιματικό νόμο αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα πλαίσια της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, βάζοντας στο παιχνίδι σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλιματικός νόμος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρα για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων από επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου να υποβάλλουν σε δημόσια προσβάσιμη ηλεκτρονική βάση δεδομένων που υλοποιεί και λειτουργεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το έτος αναφοράς 2022. Στην έκθεση θα συμπεριλαμβάνονται εθελοντικοί στόχοι και δράσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η έκθεση αυτή θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο.
Ποιες επιχειρήσεις αφορά
Οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να υποβάλλουν τη συγκεκριμένη έκθεση είναι:
- Όλες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο,
- Τα πιστωτικά ιδρύματα όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παρ. 1 σημείο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,
- Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με το άρθρο 18 της οδηγίας 2009/138/ΕΚ,
- Οι επιχειρήσεις επενδύσεων όπως ορίζονται στο άρθρο 4, παρ. 1, σημείο 1) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ,
- Οι επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας,
- Οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης,
- Οι εταιρείες ταχυμεταφορών,
- Οι επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου,
- Οι αλυσίδες καταστημάτων λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 500 εργαζόμενους και
- Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής κατά την έννοια της περ. δ’ του άρθρου 1 του ν, 4302/2014 (Α’ 225)
Πώς θα υπολογίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων θα υπολογίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύστασης της Ευρ. Επιτροπής 2013/179/EΕ «σχετικά με τη χρήση κοινών μεθόδων για τη μέτρηση και τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων κατά τον κύκλο ζωής των προϊόντων και των οργανισμών», ή εναλλακτικά, σύμφωνα με το ISO 14064-1:2018 πεδίο εφαρμογής 1 και 2. Ως συντελεστές μετατροπής της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε ισοδύναμους τόνους εκλυόμενου CO2 χρησιμοποιούνται οι συντελεστές που αναφέρονται στην πλέον πρόσφατη εθνική απογραφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ο έλεγχος της έκθεσης θα πρέπει να επαληθεύεται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ο οποίος είναι επίσημα αναγνωρισμένος σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. Φ.01.2/56790/ΔΠΠ1828/2016 (Β΄ 1897) υπουργική απόφαση, ότι πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις επάρκειας που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 600/2012.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της έκθεσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 100€ για κάθε μέρα καθυστέρησης. Το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 0,1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΝ εξετάζει και το ενδεχόμενο της θέσπισης στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου ανά κλάδο δραστηριότητας κατ’ αντιστοιχία των συνολικών εθνικών στόχων, ενώ η μέθοδος υπολογισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να τροποποιείται ή να εξειδικεύεται περαιτέρω με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας έτσι ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη συγκρισιμότητα ανά κλάδο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις