Ένας εύκολος τρόπος να προσθέσουμε 2 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής

Ένας εύκολος τρόπος να προσθέσουμε 2 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής
Τα καρυκεύματα μπαίνουν στο φαγητό, όταν το ετοιμάζουμε. Άπαξ και μαγειρευτεί είναι χρήσιμο να μην προσθέτουμε κάτι. AP Photo/Mark Humphrey

Έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα ενημερώνει για το πώς μπορείτε να προσθέσετε 2 χρόνια αν είστε άνδρες και ενάμιση αν είστε γυναίκες, ζωής στο προσδόκιμο σας.

Συνηθίζετε να προσθέτετε αλάτι σε ό,τι τρώτε; Αν μάθετε πως αυτή η συνήθεια μειώνει κατά δυο χρόνια το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και κατά ενάμιση για τις γυναίκες, ίσως να αλλάξετε τακτική. Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική μελέτη (με δείγμα 500.000 ανθρώπους), όταν λέμε ‘προσθέτουμε αλάτι’, δεν εννοούμε την ώρα του μαγειρέματος.

Aς δούμε τι άλλο αναφέρει η δημοσίευση που έγινε τη Δευτέρα 11/7, στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal.

Θα ξεκινήσουμε με το όχι και τόσο ευοίωνο γεγονός που θέλει τουλάχιστον τρία στα 100 άτομα του γενικού πληθυσμού, ηλικίας μεταξύ 40 και 69 χρόνων να πεθαίνουν πρόωρα.

Στην πρώτη έρευνα που αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και μια μικρή μείωση στην πρόσληψη νατρίου (αν βάζουμε λίγο ή καθόλου αλάτι στα φαγητά μας), μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Μη βάζετε αλάτι σε μαγειρεμένα φαγητά

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι κατά τη μελέτη τους δεν απέκλεισαν οριστικά άλλους παράγοντες -για παράδειγμα, η κατανάλωση αλατιού να είναι ‘κομμάτι’ ενός λιγότερο υγιεινού τρόπου ζωής. “Είναι ένας πολύ καλός δείκτης της προτίμησης ενός ατόμου για τροφές με αλμυρή γεύση, επομένως η ομάδα εστίασε την ανάλυσή της σε αυτή τη μέτρηση”.

Την ίδια ώρα, σημειώνουν πως τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους είναι αρκετά πειστικά ως προς την ανάγκη που υπάρχει να σκεφτούμε να βάζουμε λιγότερα καρυκεύματα στο φαγητό μας.

Η μεθοδολογία των ερευνητών από το Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine αφορούσε την παρακολούθηση 500.000 ανθρώπων από τη UK Biobank, κατά 9 χρόνια. Μεταξύ του 2006 και του 2010, ρωτήθηκαν, μέσω ενός ερωτηματολογίου με οθόνη αφής, εάν πρόσθεταν αλάτι στα φαγητά τους και πόσο συχνά το έκαναν.

Διευκρινίστηκε ότι η πρόσληψη αλατιού είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί με ακρίβεια, επειδή πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού. Επιπροσθέτως, η άμεση μέτρηση με τεστ ούρων δεν παρέχει παρά μια στιγμιαία ένδειξη της συνολικής πρόσληψης.

Εκτιμήθηκε έτσι, ότι περίπου το 70% της πρόσληψης νατρίου στους δυτικούς πληθυσμούς προέρχεται από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα. Το 8 με 20% προέρχεται από το αλάτι που προστίθεται στο τραπέζι.

Προφανώς και στη μελέτη ελήφθησαν υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα (ηλικία, φύλο, εθνικότητα, στέρηση, δείκτης μάζας σώματος, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα, διατροφή και ιατρικές καταστάσεις -διαβήτης, καρκίνος και καρδιακές παθήσεις).

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν πρόσθεταν ποτέ ή σπάνια πρόσθεταν αλάτι, εκείνοι που πάντα έβαζαν κάτι παραπάνω στο φαγητό τους, είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Στην ηλικία των 50 χρόνων, οι άνδρες και οι γυναίκες που πρόσθεταν πάντα αλάτι είχαν μειώσει το προσδόκιμο κατά 2.3 χρόνια και 1.5 χρόνια αντίστοιχα.

Εφόσον καταναλώνετε φυσιολογικές ποσότητες αλατιού, δεν έχετε λόγο να αγχώνεστε. Και πάντα μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας, με διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Αν ωστόσο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή νόσο, μπορεί να ευεργετηθείτε με το να μην προσθέτετε αλάτι σε ήδη έτοιμα γεύματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα