Κεφαλογιάννη: Θα βάλουμε τέλος στο γαϊτανάκι πόλωσης του Τσίπρα

Κεφαλογιάννη: Θα βάλουμε τέλος στο γαϊτανάκι πόλωσης του Τσίπρα
Η Όλγα Κεφαλογιάννη Eurokinissi

“Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους Πολάκηδες” δηλώνει η τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Α Αθηνών της ΝΔ και κάνει λόγο για σκληρό μήνυμα απέναντι στο ρεβανσισμό. Αστυνόμευση αλλά και πολιτιστική αξιοποίηση πχ της Ακαδημίας Πλάτωνος η λύση για την Αθήνα. Ρύθμιση για το airbnb.

“Η μη μείωση του αφορολόγητου είναι η τελευταία παράσταση του κ. Τσίπρα πριν πέσει η αυλαία του τέλους” εκτιμά μιλώντας στο News 24/7 η τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Α Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη και κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία, λαϊκισμό και προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών.

Η κ.Κεφαλογιάννη τονίζει ότι η ΝΔ θα βάλει “τέλος σε αυτό το γαϊτανάκι πόλωσης που ο κ. Τσίπρας κατέστησε βασική παράμετρο της πολιτικής μας ζωής στα χρόνια της κρίσης”, σημειώνοντας ότι για αυτό και το μήνυμα που εστάλη σε όσους επέλεξαν την πρόκληση, το ρεβανσισμό, τη δημιουργία νέων αντιθέσεων ήταν σαφές και σκληρό. “Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους Πολάκηδες” δηλώνει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι δεν είναι προεκλογικοί οι χαμηλοί τόνοι από τα στελέχη της ΝΔ.

Εκτιμά ότι η αστυνόμευση δεν αρκεί για να αλλάξει η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας και φέρνει ως παράδειγμα την πολιτιστική αξιοποίηση, όπως αναφέρει, της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ταυτόχρονα εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να τεθεί νομικό πλαίσιο στο airbnb ώστε η βραχυχρόνια μίσθωση να μην λειτουργεί ως ένας άτυπος οικονομικός κλάδος όπου ανθεί η φοροδιαφυγή και, αφετέρου, να μην οδηγήσει η εκμετάλλευση των ακινήτων σε έξωση των κατοίκων μιας πόλης από την ίδια τους την πόλη, καθώς όπως επισημαίνει υπάρχει ο κίνδυνος μετατροπής της Αθήνας σε “τουριστούπολη”.

Η κ.Κεφαλογιάννη χαρακτηρίζει απογοητευτικό το μικρό ποσοστό γυναικών δημάρχων που εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το ποσοστό γυναικών στη Βουλή, και εκφράζει την ελπίδα οι εκλογές της 7ης Ιουλίου να σηματοδοτήσουν την αλλαγή της σημερινής κατάστασης, τονίζοντας: “Θέλουμε πιο πολλές και πιο ισχυρές γυναίκες στην πολιτική ζωή του τόπου.”

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κ.Κεφαλογιάννη στο News 24/7 έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν προσήλθε στη Βουλή για να ψηφίσει τη μη μείωση του αφορολόγητου. Γιατί τελικά δεν πήγατε, αφού ούτως ή άλλως είχατε φέρει σχετική τροπολογία;

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναγάγει την υποκρισία, τον λαϊκισμό και την προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών σε κυρίαρχο εργαλείο άσκησης πολιτικής. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συμπράξουμε σε μία τόσο κακοπαιγμένη παράσταση. Μην έχετε αμφιβολία κ. Σαμαρά, η μη μείωση του αφορολόγητου είναι η τελευταία παράσταση του κ. Τσίπρα πριν πέσει η αυλαία του τέλους. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από τότε που ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να στηρίξει τη σχετική τροπολογία που η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε και η οποία ακύρωνε τη μείωση του αφορολόγητου που ο ίδιος και ο τότε κυβερνητικός του εταίρος, ο Πάνος Καμμένος, ψήφισαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από το βράδυ των ευρωεκλογών ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ρεβανσισμός απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο και δηλώνει ότι θα ενώσει. Εσείς είστε πάντα άνθρωπος χαμηλών τόνων. Έχετε την αίσθηση ότι προκειμένου να μην τρομάξουν οι πολίτες, ακόμη και στελέχη της ΝΔ που διακρίνονται για τους υψηλούς τόνους έχουν ρίξει τους τόνους; Είναι αυτό μόνο προεκλογικό;

Όχι δεν είναι προεκλογικό! Σας το δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά. Έχουμε πει, με πρώτο τον Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ερχόμαστε για να ενώσουμε τους Έλληνες. Να βάλουμε τέλος σε αυτό το γαϊτανάκι πόλωσης που ο κ. Τσίπρας κατέστησε βασική παράμετρο της πολιτικής μας ζωής στα χρόνια της κρίσης. Γι αυτό, άλλωστε, και το μήνυμα που εστάλη σε όσους επέλεξαν την πρόκληση, το ρεβανσισμό, τη δημιουργία νέων αντιθέσεων ήταν σαφές και σκληρό. Κυρία Σαμαρά, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους «πολάκηδες». Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα νέο ύφος και ήθος εξουσίας, που θα ενώνει και δεν θα διχάζει, που θα έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτική προσωπικό, τους θεσμούς, την Πολιτεία ως σύνολο. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να αφήσουμε πίσω όσα μας χώρισαν και να υπερβούμε όλες τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και μας κράτησαν επί μακρόν μέσα σε αυτή.

Πολιτεύεστε στην Αθήνα, μία πόλη που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς, έχει όμως σοβαρά προβλήματα ιδίως στο κέντρο. Ποιες παρεμβάσεις σε επίπεδο πολιτισμού και τουρισμού θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί και η ζωή των κατοίκων και η εμπειρία των τουριστών; Και τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο ασφάλειας; Είναι μία αστυνομοκρατούμενη πόλη η λύση;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η απάντηση στην εικόνα παρακμής της Αθήνας δεν είναι μόνον η αστυνόμευση, που υποβαθμίστηκε δραματικά από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτόν τον τομέα δεν θα υπάρξει καμία ανοχή. Ωστόσο, απαιτείται ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο που θα απαντά τόσο στα προβλήματα ανομίας όσο και στην παροχή συνδρομής σε ομάδες που χρήζουν στήριξης, όπως οι τοξικοεξαρτημένοι. Και κυρίως χρειάζονται δράσεις που θα αναβιώσουν τις γειτονιές του κέντρου. Και ένα βασικό εργαλείο είναι η αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος. Η Αθήνα, η πόλη στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, είναι μία περίπτωση με τεράστια περιθώρια αξιοποίησης. Μία πόλη όπου οι στρώσεις της ιστορίας της, ο πλούτος των αρχαίων και νεότερων μνημείων μπορούν να συνθέσουν ένα μοναδικό πολιτιστικό αφήγημα. Ένα αφήγημα που το παρελθόν θα γεννά την προοπτική μίας ποιοτικότερης σύγχρονης ζωής, σε όλα τα επίπεδα. Ένα μόνον απτό παράδειγμα, που αποτελεί λαμπρό πεδίο εφαρμογής μίας ευρείας, προοδευτικής πολιτικής για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ο Αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα αξεπέραστο τοπόσημο πολιτισμού, σε απόσταση 2,5 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Η Ακαδημία Πλάτωνος, και όλο το συμβολικό φορτίο με το οποίο εμφορείται η περιοχή, είναι ένα πανανθρώπινο πολιτιστικό κεφάλαιο, που σήμερα, παραμένει ανεκμετάλλευτο. Σε μία περιοχή της Αθήνας που το επίπεδο διαβίωσης είναι εξαιρετικά χαμηλό. Χωρίς επαρκείς κοινωνικές δομές, με ορατό το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής. Μία περιοχή που αποτελεί εστία οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες και εκτοξεύτηκαν κατά τα χρόνια της ελληνικής κρίσης. Είναι ευνόητο ότι, οι ευεργετικές συνέπειες πολιτιστικής αξιοποίησής της, θα είναι πολλαπλές. Για την ίδια την περιοχή, για την πρωτεύουσα, αλλά και για τον οικουμενικό Πολιτισμό.

Το air bnb πάντως έχει προκαλέσει και αντιδράσεις ιδίως στο κέντρο, όπου είναι αδύνατο πρακτικά να νοικιάσει κανείς σπίτι, ενώ υπάρχει ο προβληματισμός ότι μετατρέπεται όλο το κέντρο σε μία “τουριστούπολη”. Θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα και να υπάρχουν περιορισμοί ώστε να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι τις δυνατότητες

Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων είναι μία παγκόσμια τάση που έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και συχνότατα ανταγωνιστικά στον τομέα της ξενοδοχίας. Ως χώρα με ισχυρό τουριστικό αποτύπωμα η Ελλάδα, και φυσικά η Αθήνα, δεν θα μπορούσαν φυσικά να πάνε κόντρα στην παγκόσμια αυτή τάση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει ήδη αρχίσει και προκαλεί σοβαρές πιέσεις τόσο στον επίσημο οικονομικό κλάδο των ξενοδοχείων όσο, κυρίως, και στην αύξηση των ενοικίων ή την «απόσυρση» ακινήτων προς ενοικίαση για τους κατοίκους των πόλεων. Δεν συμβαίνει μόνον στην Αθήνα. Αντίστοιχες προκλήσεις αντιμετωπίζονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν όρια ώστε αφενός η βραχυχρόνια μίσθωση να μην λειτουργεί ως ένας άτυπος οικονομικός κλάδος όπου ανθεί η φοροδιαφυγή και, αφετέρου, να μην οδηγήσει η εκμετάλλευση των ακινήτων σε έξωση των κατοίκων μιας πόλης από την ίδια τους την πόλη. Χρειάζεται, προφανώς, μέτρο, σαφείς κανόνες και έλεγχοι για την εφαρμογή τους.

Οι γυναίκες είναι πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα, υπάρχει ποσόστωση στα ψηφοδέλτια και παρόλα αυτά δεν εκλέγονται αρκετές γυναίκες παρά ένα μικρό ποσοστό, που σημαίνει ότι και οι ίδιες ψηφίζουν άντρες. Πως μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στην πολιτική;

Το φαινόμενο της μη ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στους δημοκρατικούς θεσμούς είναι ένα διαχρονικό και δυστυχώς υπαρκτό πρόβλημα. Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το χαμηλό ποσοστό γυναικών που εξελέγησαν Δήμαρχοι στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές. Και μόλις μια γυναίκα Περιφερειάρχης. Στην Ελλάδα που το 51% του πληθυσμού είναι γυναίκες, μόνο μία στους έξι βουλευτές είναι γυναίκα. Ξέρετε πόσος είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ; Μία γυναίκα βουλευτές στους τέσσερις. Θα πρέπει, συνεπώς, να αποτελέσει κοινή συνείδηση ότι η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, σημαίνει ανάληψη μεγαλύτερου πολιτικού ρόλου. Αρχικά με την ψήφο μας και τη συμμετοχή μας. Χρειαζόμαστε τόσες γυναίκες, όσους και άνδρες που να πιστεύουν σε μία πολιτική αλλαγή για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά, περισσότερη Δημοκρατία. Ελπίζω, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου να σηματοδοτήσουν την αλλαγή της σημερινής κατάστασης. Θέλουμε πιο πολλές και πιο ισχυρές γυναίκες στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα