“Συρρικνώνονται” οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες – Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο από την έλλειψη τους

“Συρρικνώνονται” οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες – Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο από την έλλειψη τους
Τουρίστες στην Ελλάδα (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η παρατεταμένη εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, μειώνει όπως φαίνεται σημαντικά τους Ρώσους που θα ταξιδέψουν φέτος.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρώσικο και τον ουκρανικό τουρισμό. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι μετά την Τουρκία, η Ουκρανία ήταν ο δεύτερος αγαπημένος προορισμός των Ρώσων. Σημειώνεται, ότι το 2019 περίπου 45 εκατ. Ρώσοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό για διακοπές.

Η αγωνία φαίνεται να κορυφώνεται καθώς η παρατεταμένη διάρκεια των συγκρούσεων φέρνει συνεχώς νέες κυρώσεις και αποκλεισμούς, ενώ την ίδια ώρα επηρεάζει και άλλες χώρες εκτός από τις «πρωταγωνίστριες». Οι οικονομικές επιπτώσεις, σε διάφορα επίπεδα, με κύριες αυτές που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στους πολίτες πολλών χωρών, που ίσως τελικά χρειαστεί να «θυσιάσουν» τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Πολλές χώρες που βασίζουν τον τουρισμό τους στους Ρώσους τουρίστες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της χώρας, αρχίζουν τώρα να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους προς τα κάτω – ενώ αρχικά είχε φανεί ότι θα λάβουν πολλαπλάσιους επισκέπτες από τη χώρα – εφόσον πολλοί προορισμοί θα ήταν απαγορευμένοι για τους Ρώσους.


Η υποτίμηση του ρουβλίου, αλλά και η γενικότερη ανασφάλεια που νιώθουν οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία, τους αποτρέπουν από το να κάνουν κρατήσεις. Οι μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες του κόσμου, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες στη Ρωσία, ενώ από σήμερα ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας Aeroflot, σταματά να πετά στο εξωτερικό και διατηρεί το πτητικό του έργο μόνο στο εσωτερικό. Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι για τους επιβάτες που διαμένουν στο εξωτερικό μέχρι τη στιγμή που αναστέλλονται οι πτήσεις, θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να οργανώσει την επιστροφή τους στη Ρωσία.

Η Τουρκία θα θιγεί σημαντικά

Η Τουρκία, αν και κρατά «ανοιχτούς τους ουρανούς» της για τους ρώσους ταξιδιώτες φαίνεται ότι θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς ακόμα και αύριο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, οι εκτιμώμενοι αριθμοί των τουριστών που επρόκειτο να ταξιδέψουν στη χώρα, αναμένεται να συρρικνωθούν σημαντικά. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά για την Τουρκία και η Ουκρανία η τρίτη σε εισερχόμενο τουρισμό. Κατά την περυσινή σεζόν περίπου 4,6 εκατομμύρια Ρώσοι και 2 εκατομμύρια Ουκρανοί έκαναν διακοπές στη χώρα, ενώ φέτος όλες οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι θα είναι μια χρονιά ρεκόρ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB), Firuz Bağlıkaya, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, η Τουρκία θα χάσει όχι μόνο Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες αλλά και εκείνους από την Ευρώπη. Όπως είπε περίμεναν περίπου 9 εκατομμύρια Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες να ταξιδέψουν για διακοπές στην Τουρκία φέτος. «Ακόμα κι αν τελειώσει ο πόλεμος, ίσως να μην έχουμε τόσους τουρίστες όσους είχαμε προβλέψει φέτος. Ωστόσο, τουλάχιστον 4,5 έως 5 εκατομμύρια ταξιδιώτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία ενδέχεται να επισκεφθούν τη χώρα φέτος», δήλωσε ο Bağlıkaya. Οι τούρκοι πράκτορές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ακυρώσεις πολλών πτήσεων ανάμεσα στις δυο χώρες εξ’ αιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι εταιρείες Airbus και η Boeing εναντίον αυτής της Ρωσίας.

Ποιες άλλες χώρες επηρεάζονται

Τις 20 κορυφαίες χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον ρωσικό τουρισμό, αναφορικά με την αεροπορική συνδεσιμότητα, καταγράφει σε ένα χάρτη η Mabrian Technologies. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, ο τουρισμός αυτών των χωρών θα επηρεαστεί αρνητικά τους επόμενους μήνες.

Όπως δείχνει ο χάρτης, η χώρα με τις περισσότερες προγραμματισμένες πτήσεις και θέσεις από τη Ρωσία είναι η Τουρκία, με σχεδόν 2 εκατ. προγραμματισμένα εισιτήρια για τους επόμενους έξι μήνες. Ακολουθούν η Ουκρανία με 1,6 εκατ. εισιτήρια, το Ουζμπεκιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Τατζικιστάν. Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί που εξαρτώνται από Ρώσους ταξιδιώτες περιλαμβάνουν επίσης χώρες όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στη 18η θέση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα