Περιοδεία Μπλίνκεν στη Βαλτική – “Προστατέψτε μας” άκουσε από Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία

Περιοδεία Μπλίνκεν στη Βαλτική – “Προστατέψτε μας” άκουσε από Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία
Ο Μπλίνκεν στη Λετονία AP

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τις τρεις χώρες της Βαλτικής αν δεχθούν ρωσική επίθεση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε τη Δευτέρα να καθησυχάσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Βαλτική που φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία στην προσπάθεια να επανασχεδιάσει τα σύνορα της Ευρώπης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε περιοδεία το Σαββατοκύριακο στις γείτονες της Ουκρανίας, Πολωνία και Μολδαβία, προτού επισκεφθεί τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, μέλη του ΝΑΤΟ και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα στη συνέχεια.

Απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προειδοποίησε ότι «η απερίσκεπτη επιθετικότητα της Ρωσίας» θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

«Η αποτροπή δεν είναι πλέον επαρκής και χρειαζόμαστε εμπρόσθια άμυνα εδώ, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ αργά εδώ, κύριε υπουργέ. Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία εάν δεν τον σταματήσουν», είπε ο Ναουσέντα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ρωσία αποκαλεί την εκστρατεία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που, όπως λέει, δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει εδάφη αλλά για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αργότερα συνάντησε τον Λετονό ομόλογό του Έντγκαρς Ρίνκεβιτς στη Ρίγα καθώς και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Λετονίας. Ο Ρίνκεβιτς ζήτησε μόνιμη παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα της Βαλτικής.

«Δεν έχουμε πια αυταπάτες για τη Ρωσία του Πούτιν, δεν βλέπουμε πραγματικά κανέναν καλό λόγο να υποθέσουμε ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει την πολιτική της», είπε ο Ρίνκεβιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε από το Βίλνιους ότι το ΝΑΤΟ επανεξετάζει συνεχώς την αμυντική του στάση, μεταξύ άλλων περισσότερες μόνιμες αναπτύξεις, όπως έχουν ζητήσει οι χώρες της Βαλτικής.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητά μας, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η δέσμευση των ΗΠΑ στην εγγύηση της αμοιβαίας άμυνας μεταξύ των κρατών μελών βάσει του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ είναι «ιερή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα