Ξεσπά ο πατέρας του μικρού Αϊλάν: “Νοιάστηκαν για δύο μήνες, μετά έκλεισαν τα σύνορα”

Ξεσπά ο πατέρας του μικρού Αϊλάν: “Νοιάστηκαν για δύο μήνες, μετά έκλεισαν τα σύνορα”
Γκραφίτι με τον 3χρονο Αϊλάν την Γερμανία AP

Ο πατέρας του 3χρονου Αϊλάν μιλά στο Reuters. Με αφορμή την τραγωδία στη Λέσβο ο πατέρας ξεσπά. "Όλος ο κόσμος είδε τη φωτογραφία... Άνοιξαν τα σύνορα για δύο μήνες και μετά τα ξανά έκλεισαν".

Μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου. Η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, του 3χρονου αγοριού, η σορός του οποίου ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια το 2015 έγινε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης.

Πριν από σχεδόν 5 χρόνια η φωτογραφία του Αϊλάν αφύπνισε συνειδήσεις, και ευαισθητοποίησε περαιτέρω πάνω στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Χθες Δευτέρα, ένα παιδί ανασύρθηκε νεκρό, όταν μια βάρκα με 48 πρόσφυγες ανετράπη ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Ήταν ο πρώτος θάνατος από την ημέρα που η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της και να στείλει χιλιάδες ανθρώπους προς την Ευρώπη.

Με αφορμή τη νέα τραγωδία ο πατέρας του 3χρονου Αϊλάν μίλησε στο Reuters

“Όλος ο κόσμος είδε την φωτογραφία του Αϊλάν και η Ευρώπη άνοιξε τα σύνορά της για πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως δυστυχώς αυτό κράτησε πολύ λίγο, ίσως κάνα δυό μήνες” ανέφερε ο 44χρονος Abdullah Kurdi από την πόλη Erbil του Ιράκ, όπου μένει τώρα. 

“Μετά έκλεισαν και πάλι τις πόρτες. Ελπίζω ο Θεός να ανοίξει τις καρδιές τους για μια ακόμα φορά”, είπε με “σπασμένη” φωνή καθώς θυμήθηκε το τελευταίο “ταξίδι” του Αϊλάν, του 5χρονου αδερφού του και της συζύγου του, που όλοι πνίγηκαν στην προσπάθεια να περάσουν από την Κω στην Τουρκία. 

“Ελπίζω ο κόσμος να ανοίξει τις πόρτες του στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη”, κατέληξε, στέλνοντας εκ νέου το μήνυμά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα