Δεν χρειάζεται να περιμένεις τον χειμώνα για να προλάβεις το κοινό κρυολόγημα

Δεν χρειάζεται να περιμένεις τον χειμώνα για να προλάβεις το κοινό κρυολόγημα
Shutterstock

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι ο σύμμαχος της ρινικής σου κοιλότητας και ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να την προστατέψεις από τον “κοινό” σας χειμωνιάτικο εχθρό.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα της πανδημίας, ήταν και οι “παράπλευρες” συμπεριφορές των ανθρώπων απέναντι σε άλλες ασθένειες ή ιούς.

Από τη μία, το φαινόμενο του αποπροσανατολισμού ή του εφησυχασμού για περιπτώσεις που, πλέον, για αρκετούς φαντάζουν πταίσματα μπροστά στην επικινδυνότητα του κορονοϊού. Από την άλλη, η διαρκής επαγρύπνηση, η ευαισθητοποίηση, η επαρκής ενημέρωση και η καλύτερη δυνατή πρόληψη, ως διδάγματα της πανδημικής περιόδου και μίας καθημερινότητας που πλέον άλλαξε.

Ας κρατήσουμε το δεύτερο φαινόμενο και ας το χρησιμοποιήσουμε ως πλοηγό για τη λήψη μέτρων που θα οχυρώσουν τον οργανισμό μας απέναντι σε κάθε “εχθρό”, ακόμη και τον πιο συχνό, τον πιο απλό, αλλά συχνά δυσάρεστο για εμάς και τους γύρω μας.

Ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά μας, το ίδιο και το κοινό κρυολόγημα που εμφανίζεται τακτικά στη διάρκειά του και μας ταλαιπωρεί. Μπροστά μας, όμως, βρίσκονται και οι δραστικές λύσεις για να το καταπολεμήσουμε, να το διαχειριστούμε και κυρίως να το προλάβουμε. Πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Ο “κοινός εχθρός” και η σωστή ενημέρωση

Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή της μύτης (όπως και του λαιμού, των ιγμορείων και του λάρυγγα). Μπορεί να μην είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους, ωστόσο μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστο, κυρίως λόγω της περιόδου που διαρκεί, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά μας.

Τα πρωτοβρόχια, μαζί και τα πρώτα δείγματα του ψυχρού καιρού και της υγρασίας, χτυπάνε το “καμπανάκι”, προειδοποιώντας μας ώστε να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας και τον οργανισμό μας εκτεθειμένους. Είναι γνωστό άλλωστε πως το κρυολόγημα δεν κάνει διακρίσεις, μπορεί να χτυπήσει την πόρτα οποιουδήποτε, όπως έχει αποδειχτεί επίσης ότι, για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει κάποια θεραπεία.

Υπάρχουν, ωστόσο, αποτελεσματικοί τρόποι, για να το προλάβουμε, και να το κρατήσουμε μακριά από εμάς και τα παιδιά μας. Με έγκαιρη και έγκυρη πρόληψη και όχι με “γιατροσόφια” και άλλες μη ενδεδειγμένες και συχνά επικίνδυνες (ή αναποτελεσματικές) μεθόδους. Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, τα ποσοστά των γονέων, που επιχειρούν να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν το κρύωμα με μη αποτελεσματικές μεθόδους, είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς το 70% των γονέων χρησιμοποιεί μη ιατρικές μεθόδους για να προστατεύσει τα παιδιά από το κρυολόγημα.

Το πρώτο μέτρο, λοιπόν, για να προλάβουμε το κρυολόγημα είναι η σωστή ενημέρωση, η επικοινωνία με τον γιατρό ή φαρμακοποιό μας, καθώς και η επιλογή σκευασμάτων που προτείνονται στα φαρμακεία και όχι στην πρώτη τυχαία συμβουλή που θα συναντήσουμε στο διαδίκτυο.

Shutterstock

Η πρόληψη υπό τη σκέπη της αυτοφροντίδας

Εν συνεχεία, μπορούμε να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα και αποτελεσματικά βήματα ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον χειμώνα με ασφάλεια, χαμόγελο και ευχάριστες, ελεύθερες αναπνοές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Να λάβουμε δηλαδή όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που πλαισιώνουν και καταδεικνύουν την ανάγκη αυτού που λέμε “αυτοφροντίδα”.

Τι σημαίνει όμως αυτοφροντίδα; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φροντίδα του εαυτού μας περιλαμβάνει την προαγωγή και διατήρηση της υγείας μας, την αποφυγή μιας ασθένειας αλλά και την ικανότητα να την αντιμετωπίσουμε μόνοι ή με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Είναι δηλαδή η συνεπής φροντίδα του εαυτού μας, με συμμετοχή σε δραστηριότητες και καλλιέργεια συνηθειών που συνεισφέρουν στη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη αλλά και την διαχείριση κάποιας ασθένειας. Είναι ένας σύμμαχος για τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας μας, την καλύτερη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, αλλά και τη μείωση της εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.
Είναι η βασική κίνηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε ανεπιθύμητης επιπλοκής της υγείας. Μία συνήθεια που, φέτος τον χειμώνα, θα αποτελέσει τη δικλείδα ασφαλείας, απλώνοντας ένα πέπλο προστασίας για να κρατήσει μακριά ιούς και άλλες απειλές.

Για να “υπηρετήσετε” πιστά, βέβαια, την αρχή της αυτοφροντίδας θα πρέπει να ενδιαφερθείτε για την προσωπική σας υγιεινή, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής σας και τις κατάλληλες μεθόδους αυτοθεραπείας.
Κοινώς, να πάρετε τον έλεγχο της υγείας σας, αναζητώντας αξιόπιστες λύσεις και κάνοντας τις καλύτερες δυνατές επιλογές ώστε να είστε και να παραμείνετε υγιείς.
Θα πρέπει να μεριμνήσετε για τη συνολική ενίσχυση του οργανισμού σας με υγιεινή διατροφή, επαρκή ξεκούραση και ύπνο, η στέρηση του οποίου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Shutterstock

Είναι βασικό να πίνετε πολλά υγρά που βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας, κυρίως νερό καθώς και αφεψήματα βοτάνων όπως χαμομήλι, τα οποία επιτρέπουν την ταχύτερη ρευστοποίηση και αποβολή των εκκρίσεων.
Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε και μάλιστα σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο με φρέσκο αέρα και ισορροπημένη θερμοκρασία.

Παράλληλα, η χρήση της μάσκας που έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αποτελεί το πρώτο προστατευτικό φράγμα για τη μύτη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι προσέχουμε κατά την εφαρμογή και αφαίρεσή της να έχουμε καθαρά τα χέρια μας με σχολαστικό πλύσιμο.

Μαζί με τη μάσκα βέβαια, στη διάρκεια της πανδημίας, διδαχτήκαμε τη σημασία της υγιεινής των χεριών και την ανάγκη να προσέχουμε την επαφή με το πρόσωπο, τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, ώστε να αποτρέψουμε πιθανή εισαγωγή παθογόνων στον οργανισμό μας.

Το “A” της αυτοφροντίδας και το “Ω” της ρινικής περιοχής

Το σημαντικότερο, το αφήσαμε για το τέλος. Στο κοινό κρυολόγημα, η αυτοφροντίδα ξεκινά από τη σωστή υγιεινή της ρινικής περιοχής.

Η μύτη είναι το όργανο που εξασφαλίζει τη σωστή αναπνοή και προφυλάσσει το αναπνευστικό σύστημα, φιλτράροντας αφενός τον εισπνεόμενο αέρα από ρύπους, σκόνη, γύρη και λοιμογόνους παράγοντες και, αφετέρου, φροντίζοντας να φτάσει στους πνεύμονες υγρός και θερμός ώστε να μην προκληθεί ξηρότητα στους αεραγωγούς.

Παράλληλα, αποτελώντας πύλη εισόδου για τους ιούς αλλά και κομμάτι της πρώτης γραμμής άμυνας του οργανισμού, πρέπει να μεριμνήσουμε για την προστασία, την επαρκή θωράκισή της και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της.

Η μύτη θα αποτελέσει τον κύριο “στόχο” του κοινού κρυολογήματος, με βασικό σύμπτωμα τη συμφόρησή της και την καταρροή. Η “βουλωμένη” μύτη διαταράσσει την καθημερινότητα, εμποδίζοντας την ελεύθερη αναπνοή, την απόλαυση του φαγητού αλλά και τον ύπνο.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσέξετε τη συγκεκριμένη περιοχή, προφυλάσσοντας τη ρινική σας κοιλότητα μέσα από την επιλογή ενός αποτελεσματικού ρινικού αποσυμφορητικού σπρέι.

Τα ρινικά σπρέι μπορεί να μην έχουν φέρει μέχρι στιγμής τη θεραπεία, έχουν όμως φέρει την άμεση και αποτελεσματική απάντηση στη ρινική συμφόρηση. Άλλη κλινική έρευνα έχει επιβεβαιώσει πως η -ορθή- χρήση ενός αποσυμφορητικού σπρέι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πιο ανώδυνη ολοκλήρωση του κύκλου ενός κρυολογήματος, επισπεύδοντας την ανάρρωση.

Shutterstock

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος που θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το οίδημα που προκαλεί τη συμφόρηση και μάλιστα άμεσα αλλά και με διάρκεια, καθώς προσφέρει γρήγορη και παρατεταμένη ανακούφιση, αποσυμφορώντας τους βλεννογόνους της μύτης και των γειτονικών περιοχών του φάρυγγα. Έτσι βοηθάει στη διάνοιξη των ρινικών διόδων και επιτρέπει στους ασθενείς που υποφέρουν από φραγμένη μύτη να αναπνέουν καλύτερα.

Ενημερωθείτε σχετικά από το φαρμακείο της γειτονιάς σας και προτιμήστε κάποιο προϊόν χωρίς συντηρητικά. Και μην ξεχνάτε: Χρησιμοποιήστε σωστά το σκεύασμα, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό, δείτε προσεκτικά τις οδηγίες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερδοσολογίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα