Σημάδια κόπωσης στις τιμές ακινήτων στην Αττική

Σημάδια κόπωσης στις τιμές ακινήτων στην Αττική
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας sooc

Πώς διαμορφώνεται οι τιμές πώλησης των ακινήτων στην Αττική κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Αν και συνεχίζεται η αύξηση των τιμών πώλησης των ακινήτων κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στη χώρα, μια άνοδος η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, σημάδια κόπωσης καταγράφονται στην αγορά σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων.

Σε ότι αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής παρά τα σημάδια κόπωσης σε συγκεκριμένες περιοχές, η ανοδική τάση των τιμών πώλησης κατοικίας συνεχίζεται και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022, η μέση αύξηση τιμής πώλησης ακινήτων κατοικιών ήταν στο 7,6% ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση των τιμών βρισκόταν στο 7,3%.

Ωστόσο οι διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή κάνουν πια αισθητή την παρουσία τους καθώς σε περιοχές όπως το κέντρο αλλά και τα βόρεια προάστια η αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν μικρότερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Χαρακτηριστικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 6,9% σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 1.700 ευρώ ανά τ.μ., ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η ετήσια αύξηση βρισκόταν στο 7,1%.

Οι αλλαγές αυτές στην πορεία της μέσης τιμής ακινήτων σε κάποιες περιοχές είναι πιθανόν να επηρεάζονται από παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή να σηματοδοτεί μια αρχή για αλλαγή των τάσεων των τιμών σε κάποιες περιπτώσεις σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.

Επίσης ο παράγοντας του τραπεζικού δανεισμού για αγορά κατοικίας σχετίζεται άμεσα με την κίνηση στην αγορά ακίνητης κατοικίας στη χώρα καθώς ο δανεισμός δεν έχει την ίδια εύκολη πρόσβαση που είχε πριν την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και κατ’ επέκταση δεν δίνει την δυνατότητα αύξησης του αριθμού των υποψήφιων αγοραστών κατοικίας, κάτι το οποίο δικαιολογεί ως ένα βαθμό την μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών που έχει σημειωθεί στην αγορά τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς.

Σε ότι αφορά το κέντρο της Αθήνας, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας της τάξεως του 6,90% καθώς η η μέση τιμή έφτασε τα 1.700 ευρώ ανά τ.μ., σε σχέση με την μέση τιμή πώλησης του ίδιου τριμήνου του 2021 η οποία βρισκόταν στα 1.591 ευρώ ανά τ.μ.

Ενδεικτικά:

  • Στους Αμπελόκηπους, διαμέρισμα 126 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πέμπτου ορόφου, πωλείται στα 1.786 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στον Κεραμεικό, διαμέρισμα 60 τ.μ., ενός υπνοδωματίου, έκτου ορόφου, πωλείται στα 1.917 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Νέο Κόσμο, διαμέρισμα 40 τ.μ., ενός υπνοδωματίου, τρίτου ορόφου, πωλείται στα 2.750 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στον Άγιο Παντελεήμονα, διαμέρισμα, 94 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, πρώτου ορόφου, πωλείται στα 1.117 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Κολωνάκι, διαμέρισμα 142 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, τρίτου ορόφου, πωλείται στα 4.507 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Παγκράτι, διαμέρισμα 75 τ.μ., ενός υπνοδωματίου, τετάρτου ορόφου, πωλείται στα 3.733 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στα Εξάρχεια, διαμέρισμα 108 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, πέμπτου ορόφου, πωλείται στα 1.806 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Μεταξουργείο, διαμέρισμα 90 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, δευτέρου ορόφου, πωλείται στα 1.544 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στην Άνω Κυψέλη, διαμέρισμα 107 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, δευτέρου ορόφου, πωλείται στα 1.168 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Κουκάκι, διαμέρισμα 52 τ.μ., ενός υπνοδωματίου, πρώτου ορόφου, πωλείται στα 4.231 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Θησείο, διαμέρισμα 73 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, πρώτου ορόφου, πωλείται στα 4.041 ευρώ ανά τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά το κέντρο της Αθήνας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 δεν σημειώθηκαν αλλαγές στη μέση τιμή ενοικίασης κατοικιών σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2021 καθώς η μέση τιμή ενοικίασης παρέμεινε στα 9,00 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας δηλαδή μηδενική μεταβολή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα