Συρία: Νεκροί 11 άμαχοι από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ
Αεροπορικά πλήγματα δέχθηκε χωριό της επαρχίας Ιντλίμπ με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 αμάχων. Κυβερνητικά στρατεύματα ξαναπήραν την πόλη-κλειδί Σαρακέμπ.
- 03 Μαρτίου 2020 08:23
Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν σε πόλη στρατηγικής σημασίας μερικές ημέρες αφότου την είχαν αποσπάσει ξανά από τα χέρια τους αντικαθεστωτικοί μαχητές, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για εννέα νεκρούς σε πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, συμμάχου της Δαμασκού, στο χωριό Φουά, στην επαρχία Ιντλίμπ, και άλλους δύο στο κοντινό χωριό Αντουάν, επίσης στην επαρχία που αποτελεί το έσχατο οχυρό των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών στη Συρία και παραμένει εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, οι μάχες συνεχίζονταν χθες βράδυ στην πόλη-κλειδί Σαρακέμπ, την οποία κατέλαβαν εκ νέου αντάρτες την 27η Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε δυνάμεις του καθεστώτος και συμμάχους τους από τη μια και ανταρτών και τζιχαντιστών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) από την άλλη.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι έχουν αναπτυχθεί στα όρια της πόλης μονάδες του ρωσικού στρατού και ότι τουλάχιστον 21 αντάρτες και τζιχαντιστές και 11 μαχητές δυνάμεων που πρόσκεινται στο συριακό καθεστώς σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες.
Τουρκικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν εξάλλου οχήματα του συριακού στρατού, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Με την υποστήριξη της Άγκυρας, οι αντάρτες ανακατέλαβαν την Παρασκευή τη Σαρακέμπ, η οποία είχε πέσει την 8η Φεβρουαρίου στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Το καθεστώς διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με σκοπό να ανακτήσει την επαρχία Ιντλίμπ.
Στην πόλη αυτή τέμνονται δύο αυτοκινητόδρομοι καίριας σημασίας, ο Μ5, που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το Χαλέπι (βόρεια) και ο Μ4, ο οποίος συνδέει το Χαλέπι με την παραθαλάσσια επαρχία της Λαττάκειας, προπύργιο του καθεστώτος.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Δαμασκός ανέπτυξε το βράδυ της Κυριακής ενισχύσεις γύρω από την πόλη, ανάμεσά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, ενόψει της επίθεσης, που κατάφεραν «υπό τη ρωσική αεροπορική κάλυψη» να «ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Σαρακέμπ».
Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε χθες Δευτέρα ότι ο συριακός στρατός μπήκε στην πόλη έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία.
Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας μπήκαν στη Σαρακέμπ χθες για να «εγγυηθούν την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στους αυτοκινητόδρομους Μ4 και Μ5».
Οργανώσεις ανταρτών διέψευσαν ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους ανέκτησαν ολόκληρη την πόλη.
«Οι δυνάμεις του Άσαντ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Σαρακέμπ και συνεχίζονται πολύ σφοδρές συγκρούσεις στο εσωτερικό» της πόλης, δήλωσε ο Νάτζι Μουστάφα, εκπρόσωπος του φιλοτουρκικού Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης, συνασπισμού ανταρτών που υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Οι μάχες στην Ιντλίμπ ανεβάζουν σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο τον πυρετό στη σχέση ανάμεσα στη Δαμασκό και την Άγκυρα.
Την Κυριακή, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του συριακού καθεστώτος, καταρρίπτοντας δύο αεροσκάφη και καταφέρνοντας βαριές απώλειες στα στρατεύματά του.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Παρασκευή σκοτώθηκαν στους τουρκικούς βομβαρδισμούς 93 στρατιώτες του συριακού καθεστώτος, 10 μαχητές της Χεζμπολάχ, σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, και 4 παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στην Τεχεράνη.
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε αποφασισμένο να απωθήσει την επίθεση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία και «να βάλει τέλος σε κάθε ανάμιξη» της Άγκυρας.
Με την υποστήριξη της Μόσχας, η Δαμασκός άρχισε τον Δεκέμβριο επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην Ιντλίμπ και ανέκτησε τη μισή επαρχία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επιχείρηση αυτή εκτόπισε σχεδόν ένα εκατομμύριο αμάχους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πάνω από 470 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.