Στη συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν στη Μόσχα, θα κριθεί η στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό
Εάν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δυο εκτιμάται ότι η ένταση στα σύνορα θα υποχωρήσει. Διαφορετικά θα συνεχιστεί, καθώς ο Σουλτάνος θα θελήσει να συνεχίσει την πίεση στην Ευρώπη, αλλά και να εξάγει την εσωτερική του κρίση
- 03 Μαρτίου 2020 07:09
Καθοριστική για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και για την συνέχιση ή όχι της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είναι η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη στην Μόσχα.
Η Άγκυρα βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο στο Συριακό, καθώς η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να διαρρήξει τη σχέση της με τη Μόσχα στην περιοχή, για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν. Η άρνηση της δύσης για στήριξη της Άγκυρας με πυραυλικό σύστημα, επιβεβαιώνει απολύτως το ότι η Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Παρίσι, πέραν μιας λεκτικής στήριξης προς την Τουρκία, δεν θα συγκρουστούν με την Μόσχα, παρέχοντας στήριξη στο τουρκικό καθεστώς στο Ιντλίπ.
Η επίτευξη ενός συμβιβασμού την Πέμπτη στη Μόσχα είναι ασφαλώς μια πολύ δύσκολή και λεπτή υπόθεση, καθώς αφενός ο Ερντογάν θα πρέπει «να δώσει» στον Πούτιν για να μην βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, αφετέρου θα πρέπει να κρατήσει διαύλους περαιτέρω προσέγγισης με τη Δύση, την οποία έχει ανάγκη έναντι της Ρωσίας, αλλά και η Δύση θέλει με την ευκαιρία να πιέσει τον Σουλτάνο ώστε η Άγκυρα να επιστρέψει στην αγκαλιά της. Από τη δε επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν την Πέμπτη στη Μόσχα, θα κριθεί εν πολλοίς και αν θα επέλθει ειρήνευση, έστω και προσωρινή, στη Συρία.
Μέχρι την Πέμπτη αναμένονται έντονες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες και από την Ευρωπαϊκή ένωση, αλλά και άλλες δυνάμεις, τόσο προς την Άγκυρα, όσο και προς τη Μόσχα, για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα -πρόβλημα, που όπως και η περίπτωση της Λιβύης ξεπερνάει κατά πολύ την Ελλάδα, που βρίσκεται (όπως και στη Λιβύη) εκτός των εξελίξεων, πληρώνοντας τους ανταγωνισμούς των μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων στα δυο μεγάλα μέτωπα της περιοχής.
Από την επίτευξη συμβιβασμού ή όχι μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν την Πέμπτη, όμως, εξαρτάται και η συνέχιση ή όχι της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και αυτό καθώς η επίτευξη λύσης στο Συριακό θα έχει επιπτώσεις στο προσφυγικό, ίσως μάλιστα και θα το περιλαμβάνει, με τον τούρκο πρόεδρο να ζητάει τη δημιουργία μιας ζώνης στη Συρία και χρήματα από τη Λιβύη προκειμένου να μεταφέρει τους πρόσφυγες. Η εκτίμηση είναι πως ούτως ή άλλως τυχόν συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία θα αποκλιμακώσει σταδιακά την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε διαφορετική περίπτωση θα το κάνει ακόμα μεγαλύτερο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Και αυτό γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν, που είναι ιδιαίτερα πιεσμένος σε όλα τα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας του, θα επιχειρήσει να εξάγει την κρίση στη δική μας περιοχή, πιέζοντας περαιτέρω την Ευρώπη για στήριξη της Τουρκίας.