Για μακράς διαρκείας ένταση στα σύνορα με την Τουρκία ετοιμάζεται η Αθήνα
Τι ζητά ο έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Αναμένεται αύξηση των ροών. Γιατί είναι κρίσιμη η συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν την Πέμπτη στη Μόσχα. Η δύσκολη θέση που βρίσκεται ο τούρκος Πρόεδρος και η επιχείρηση της Δύσης να "μαντρώσει" την Άγκυρα.
- 02 Μαρτίου 2020 10:52
Για μακράς διαρκείας ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα προετοιμάζεται η Αθήνα, ενώ αναμένει αύξηση των μεταναστευτικών ροών και της έντασης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Και μπορεί στο φυλάκιο της Κακαβιάς η μάχη από τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες να δίνεται μέχρι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή με επιτυχία, είναι όμως δύσκολο να ελεγχθεί απολύτως μια έκταση μήκους περίπου 124 χιλιομέτρων, με το ποτάμι να μην έχει νερό σε μεγάλο ύψος και συνεπώς να είναι ευκολοδιάβατο, με τις δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας να είναι καταπονημένες και με τον Ερντογάν να σπρώχνει ουσιαστικά και άλλους πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, ο καλός καιρός και οι ασθενείς άνεμοι που επικρατούν στο Αιγαίο έως τουλάχιστον και την Τρίτη το μεσημέρι, διευκολύνουν κατά πολύ την αύξηση των ροών στα νησιά, όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη και όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν περίπου χίλιες νέες αφίξεις.
Στην Αθήνα ο συναγερμός εξακολουθεί να χτυπάει «κόκκινο», με τον πρωθυπουργό να έχει ανοιχτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, ενώ την Τρίτη θα επισκεφτεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τον Έβρο.
Από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον «διπλωματικό μαραθώνιο» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα, πέραν των άλλων, θα ήθελε μια διπλωματική πρωτοβουλία του Βερολίνου και του Παρισιού, ώστε να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας στη Συρία, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και αυτό, καθώς είναι επίσης σαφές πως ο Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί το προσφυγικό όχι μόνο για να λάβει χρήματα από τις Βρυξέλλες- μιας και η οικονομία του αρχίζει και υφίσταται και νέες πιέσεις- αλλά και γιατί βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση στο Κυπριακό. Η Ρωσία τον έχει στριμώξει στα σχοινιά –η αλήθεια είναι πως οι νεκροί τούρκοι στρατιώτες είναι περισσότεροι από ότι έχει ανακοινωθεί- ενώ η Δύση θα του δώσει βοήθεια (έστω και αν χρειαστεί να «ρίξει» την Ελλάδα για αυτό, πιέζοντάς την προοπτικά για επώδυνους συμβιβασμούς) εφόσον έχει χειροπιαστές αποδείξεις για επιστροφή της άγκυρας στις αγκαλιές της.
Ιδιαίτερα κρίσιμη στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του τούρκου Προέδρου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, την προσεχή Πέμπτη ενώ αναβάλλεται τελικά η τετραμερής της Άγκυρας με Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία, που είχε προγραμματιστεί πριν την κρίση, για την ίδια μέρα, στην Κωνσταντινούπολη. Έως την Πέμπτη, συνεπώς, η λογική λέει πως δύσκολα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένεται να ενταθούν.