Έρχονται οι Βρετανοί: Χωρίς καραντίνα από 19 Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι που επιστρέφουν από Ελλάδα

Έρχονται οι Βρετανοί: Χωρίς καραντίνα από 19 Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι που επιστρέφουν από Ελλάδα
Βρετανοί φθάνουν στην Ελλάδα 2020 HARRY NAKOS/AP PHOTOS

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί Βρετανοί τουρίστες που είχαν κάνει κρατήσεις, ελπίζοντας πως οι ελληνικοί προορισμοί θα άνοιγαν μέσα στον Ιούνιο, προχώρησαν σε ακυρώσεις των πακέτων τους ή σε μεταθέσεις.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που θα επιστρέφουν από χώρες μεσαίου κινδύνου που βρίσκονται στην “πορτοκαλί” ζώνη για τον κορονοϊό (όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία κλπ), δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους από τις 19 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Μετά τις 19 Ιουλίου, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού καθώς και οι ανήλικοι δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα όταν επιστρέφουν στην Αγγλία” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαπς.

Ωστόσο, θα υποχρεούνται να κάνουν διαγνωστικό τεστ κορονοϊού τρεις ημέρες πριν από την επιστροφή, αποδεικνύοντας ότι είναι αρνητικοί πριν ταξιδέψουν και ένα τεστ PCR την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα της επιστροφής. Δε θα απαιτείται πλέον τεστ και την όγδοη ημέρα μετά από την άφιξη.

Με άλλα λόγια, οι απαιτήσεις πράσινων και πορτοκαλί χωρών είναι πλέον ίδιες για τους Βρετανούς τουρίστες.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ακόμη πως τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν θα χρειάζεται επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους από τις χώρες της “πορτοκαλί” λίστας, αλλά θα πρέπει και αυτοί να κάνουν τεστ PCR τη δεύτερη μέρα μετά την επιστροφή τους.

Προειδοποίησε ωστόσο πως οι “πορτοκαλί” χώρες θα μπορούσαν ακόμα να μπουν στην “κόκκινη” λίστα, ωστόσο για όσους επιστρέφουν από τέτοιες περιπτώσεις δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Τα παραπάνω αναμένεται να ενθαρρύνουν τη τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας.

Σημειώνεται πως στη Μ. Βρετανία, από τις 19 Ιουλίου, βάσει των σχεδίων της βρετανικής κυβέρνησης, ανοίγουν θέατρα και κλαμπ χωρίς περιοριστικά μέτρα, με το τείχος των εμβολιασμένων εν μέσω μετάλλαξης Δέλτα να φτάνει στο 63% των ενηλίκων (το 86% έχει κάνει τη πρώτη δόση).

Τα ποσοστά ωστόσο δείχνουν ότι απομένει ακόμα ένα σεβαστό τμήμα του πληθυσμού, για το οποίο η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει εντονότερες αντιδράσεις σε σχέση με το “σχέδιο ανοίγματος” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Την Κυριακή άλλωστε η κυβέρνηση ανακοίνωνε πως η χρήση μάσκας σε καταστήματα ή στο τραίνο θα τεθεί σύντομα στη κρίση του καθενός, με πολλούς (μεταξύ αυτών και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος) να κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη βιασύνη, στον αντίποδα των χειρισμών άλλων κρατών, όπως η επιφυλακτικότερη Γερμανία.

Να υπογραμμιστεί ωστόσο πως η βρετανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κάποια νέα εμβολιαστικά κέντρα για περαστικούς (walk – in) όπου τους δίνει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού. Στα κέντρα αυτά οι δεύτερες δόσεις μπορούν να γίνουν αρκετά νωρίτερα από το διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα