Παπαδημούλης: Να συζητηθεί άμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα
"Η κατάσταση είναι κρίσιμη και χρειάζεται την άμεση αντίδραση της ΕΕ" αναφέρει σε επιστολής του προς τους Επικεφαλής των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και του Renew Europ ο κ. Παπαδημούλης.
- 02 Μαρτίου 2020 11:13
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε εκ μέρους της Ευρωομάδας επιστολές στους Επικεφαλής των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και του Renew Europe, αναφορικά με την κρίση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και την παραβίαση με ευθλυνη του Ερντογάν της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Ανάλογες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και γνωστοποίησης όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με ευθύνη Ερντογάν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, έχει αναλάβει και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, της οποίας είναι μέλος.
Ακολουθεί η Επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη προς τους επικεφαλής των Ευρωομάδων:
«Αγαπητοί Πρόεδροι και Συμπρόεδροι των πολιτικών ομάδων S&D, Greens/EFA και Renew Europe,
Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL θα υποβάλει επίσημο αίτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια, με τίτλο «Δήλωση της Επιτροπής και του Συμβουλίου: Η Προσφυγική/ μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η ευθύνη της ΕΕ (με ψήφισμα)».
Η Ομάδα μας GUE/NGL θα υποβάλει αυτό το αίτημα στην επόμενη Συνεδριάση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων (CoP) και γι’ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό για την ΕΕ ζήτημα, χρειάζεται η υποστήριξή σας.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν να επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα και προς την ΕΕ, μόνο τη σημερινή ημέρα υπάρχουν περίπου 10.000 άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και χρειάζεται την άμεση αντίδραση της ΕΕ. Η Ελλάδα αντιμετώπισε σχεδόν μόνη της πάλι μια παρόμοια κατάσταση το 2015-2016.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θέτει άμεσες προκλήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, αλλά και στην περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.
Επιπρόσθετα, τα φαινόμενα του ακροδεξιού λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα μπορούσαν να ενισχυθούν, με σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει δέσμευση, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Ελπίζω να συμφωνήσετε με αυτό το αίτημα και να το υποστηρίξετε στη Συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων (CoP).
Σας ευχαριστώ για την συνεργασία σας».