Πώς είναι να δουλεύεις σαν μαία στη Νιγηρία του 2021

Πώς είναι να δουλεύεις σαν μαία στη Νιγηρία του 2021
Η ιστορία της μαίας, Precious Daniel

Η ιστορία της μαίας, Precious Daniel , η οποία εργάζεται στην πρώτη γραμμή στη βόρεια Νιγηρία και το δύσκολο περιστατικό που την έκανε να αισθανθεί περήφανη.

Η Precious Daniel είναι μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζεται στο Jahun, στη βόρεια Νιγηρία. Μοιράζεται από την πρώτη γραμμή του πεδίου, τη δική της εμπειρία από ένα πολύ δύσκολο περιστατικό που την έκανε να νιώσει περήφανη για αυτό που κάνει.

«Αδελφή, σε παρακαλώ, θα είμαι εντάξει; Θα είναι καλά το μωρό μου;»

Η γυναίκα με κοιτούσε μέσα στα μάτια καθώς μιλούσε. Ήταν σε διαδικασία τοκετού πολύ ώρα.. Γύρω μας, η ομάδα ετοιμαζόταν να την μεταφέρει επειγόντως στο χειρουργείο.

Η ιστορία της μαίας, Precious Daniel

Είμαι μαία στο κέντρο μαιευτικής φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Jahun, στη βόρεια Νιγηρία. Το πρόγραμμα παρέχει επείγουσα μαιευτική και νεογνική φροντίδα.

Οι άνθρωποι έρχονται εδώ από πολλές περιοχές έξω από τη Jahun. Κάποιοι ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο νοσοκομείο μας. Βλέπουμε γυναίκες που έρχονται με επιπλοκές όπως ρήξη μήτρας, υπερτασική διαταραχή ή σοβαρή αναιμία. Όταν λέω σοβαρή αναιμία, εννοώ γυναίκες που έρχονται στο νοσοκομείο με επίπεδα σιδήρου (HB) 1,5. Το κανονικό επίπεδο HB για μια έγκυο γυναίκα εδώ είναι 14 ή παραπάνω.

Επείγον περιστατικό

Η γυναίκα που φρόντιζα εκείνη την ημέρα είχε διανύσει πολύ δρόμο για να μας βρει. Ήταν σε διαδικασία τοκετού στο σπίτι, αλλά παρουσιάστηκαν επιπλοκές. Είχαν προσπαθήσει να γυρίσουν το μωρό, αλλά δεν είχαν πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα και η γυναίκα είχε αρχίσει να αιμορραγεί πολύ. Όταν την εξετάσαμε είδαμε ότι ο πλακούντας είχε αποκολληθεί νωρίς λόγω των χειρισμών που έγιναν στο σπίτι. Αυτό ήταν ένα ιατρικό επείγον περιστατικό τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα.

Η ιστορία της μαίας, Precious Daniel

Η γυναίκα ήταν γύρω στα 30. Κάθε μωρό είναι πολύτιμο και αυτή ήταν η πρώτη της εγκυμοσύνη που είχε προχωρήσει τόσο πολύ.

«Για πολύ καιρό, δεν έχω καταφέρει να ολοκληρώσω μια εγκυμοσύνη», μου είπε. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που γεννάω και έπρεπε να με μεταφέρουν άμεσα από μακριά για να με φέρουν εδώ επειδή εσείς είστε οι καλύτεροι. Είπαν ότι θα φροντίσεις το μωρό μου. Σε παρακαλώ, πες μου, θα είναι καλά το μωρό μου;»

Κρίσιμη κατάσταση

Παρά τη μεγάλη διάρκεια τοκετού, το μωρό ήταν ακόμα ζωντανό. Έπρεπε να δράσουμε γρήγορα. Αλλά πριν από οποιοδήποτε μεγάλο χειρουργείο χρειαζόμασταν τη συγκατάθεση της οικογένειας. Αυτή η οικογένεια κατάλαβε πραγματικά τον κίνδυνο. Η μαμά της ήταν εκεί, η θεία της, ο άντρας της. Πριν προλάβω να εξηγήσω ότι η γυναίκα του ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, ο σύζυγός της είπε: «Θα υπογράψω, θα υπογράψω, θα μου δώσεις το έντυπο, θα δώσουμε τη συγκατάθεση μας».

Τρέξαμε τη γυναίκα στο χειρουργείο. Συνεχίζαμε να την καθησυχάζουμε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί, ότι όλα θα πάνε καλά, και, με τη χάρη του Θεού, πήγαμε στο χειρουργείο και τόσο αυτή η γυναίκα όσο και το μωρό της βγήκαν ζωντανοί.

Η ιστορία της μαίας, Precious Daniel

Ευτυχία και δάκρυα

Στο τέλος της βάρδιας μου πήγα σπίτι, αλλά δεν μπορούσα να σταματήσω να την σκέφτομαι. Την θυμόμουν να κλαίει, ρωτώντας, «Θα είμαι καλά; Θα είναι καλά το μωρό μου; Είσαι σίγουρη ότι το μωρό μου είναι ακόμα ζωντανό; Έχω ακούσει ιστορίες για το πώς βοηθάς τους ανθρώπους. Παρακαλώ βοηθήστε με.»

Την επόμενη μέρα ήμουν σε πρωινή βάρδια, οπότε μόλις μπόρεσα πήγα και την είδα. Αυτή και το μωρό τα πήγαιναν καλά. Ήμουν πολύ ευτυχισμένη που την είδα τόσο χαρούμενη. Προσευχόταν για όλους μας, προσευχόταν και έλεγε, «Ο Θεός να σας ευλογήσει».

Μοιράζοντας γνώση

Πριν ενταχθώ μόνιμα στην ομάδα στο Jahun, ήμουν μέρος του προσωρινού προσωπικού που καλούνται να υπογράψουν μικρής διάρκειας συμβάσεις κάθε φορά που υπάρχει μία κενή θέση. Κάθε φορά που ολοκλήρωνα ένα σύντομης διάρκειας συμβόλαιο, επέστρεφα σπίτι και μοιραζόμουν όλα όσα είχα μάθει με τις μαίες της τοπικής κοινότητας.

Καθόμουν δίπλα σ’ αυτές τις νεαρές γυναίκες. Τους μάθαινα αυτά που έμαθα σ’ αυτό το νοσοκομείο. Τους έμαθα τα πάντα για το πώς να διαχειρίζονται όλες αυτές τις επιπλοκές έκτακτης ανάγκης, πώς να βοηθούν σε δύσκολες περιπτώσεις και πότε να παραπέμπουν μία ασθενή σε μια δομή με περισσότερες δυνατότητες φροντίδας. Απέκτησα αυτές τις ευρύτερες γνώσεις εδώ στο Jahun και οι τοπικές μαίες είναι πραγματικά ευτυχισμένες που γνωρίζουν πώς να φροντίζουν καλύτερα την κοινότητα τώρα.

Μια αίσθηση εκπλήρωσης

Υπέγραψα συμβόλαιο για να γίνω μόνιμο μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ στις αρχές του 2021, και αυτό πραγματικά έκανε το όνειρό μου πραγματικότητα. Ερχόμενη στη Jahun, έμαθα πολλά. Αυτό μου έδωσε μια αίσθηση ολοκλήρωσης ως μαία. Είναι υπέροχο να είσαι μέλος μιας οργάνωσης όπου βλέπεις περιπτώσεις που είναι πέρα από τη φαντασία σου, αλλά που η ομάδα συνεργάζεται για να βοηθήσει τον ασθενή.

Καταφέραμε να βοηθήσουμε αυτή τη μητέρα με το πρώτο της μωρό, παρόλο που η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή και είχα εντυπωσιαστεί με τον εαυτό μου. Η γυναίκα αυτή με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι έχω επιτύχει αυτό που πραγματικά θέλω ως μαία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Γίνε το μόνο σταθερό που έχουν στην πρώτη γραμμή με τη μηνιαία υποστήριξή σου, για να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Κάνε κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα